Καρκίνος: «Καμπανάκι» ΕΕ για τον εμβολιασμό κατά του HPV και της ηπατίτιδας Β

  • Ελισάβετ Σταύρου
HPV
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά μέτρα που πρέπει να υιοθετήσουν οι χώρες της ΕΕ για να επιταχύνουν τον εμβολιασμό κατά του HPV και της ηπατίτιδας Β.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά μέτρα που πρέπει να υιοθετήσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για να επιταχύνουν τον εμβολιασμό κατά του HPV και της ηπατίτιδας Β.

Η ΕΕ προωθεί δύο εμβόλια, τα οποία είναι κατά των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που μπορούν να προκαλέσουν πολλούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, και κατά της ηπατίτιδας Β (HBV), που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος.

Ως μέρος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει τα κράτη μέλη να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό σε ποσοστό 90% για τα κορίτσια έως το 2030 και να αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό για τα αγόρια.

«Πολλά κράτη μέλη είναι πολύ κάτω από το 50% της κάλυψης εμβολιασμού κατά του HPV για κορίτσια, ενώ τα δεδομένα για τα αγόρια και τους νεαρούς ενήλικες είναι πολύ περιορισμένα και υπάρχει σημαντική έλλειψη δεδομένων για το ποσοστό εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β», ανέφερε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι σε μερικές χώρες το ποσοστό φτάνει μόλις το 1 %.

Για να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό, η ΕΕ συνιστά στα κράτη μέλη να παρέχουν δωρεάν τα εμβόλια, ή να υπάρχει πλήρης αποζημίωση, να θέσουν στόχους για τα αγόρια και να βελτιώσουν την ενημέρωση και την πρόσβαση.

Δείτε επίσης: Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα με τους εμβολιασμούς HPV για την εξάλειψή του έως το 2030

Σ.Κυριακίδου: «Πάνω από 28.000 νέα κρούσματα HPV κάθε χρόνο στην ΕΕ»

H «ισότητα» αποτελεί βασικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου. Όπως επισήμανε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας πρέπει να είναι μια Υγειονομική Ένωση Ισότητας, στην πρόσβαση σε υπηρεσίες, στη φροντίδα του καρκίνου, σε ό,τι κάνουμε. Η ισότητα είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο».

Ειδικότερα, η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι υπάρχουν πάνω από 28.000 νέα κρούσματα κάθε χρόνο στην ΕΕ και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και περισσότερες από 13.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από αυτήν την ασθένεια κάθε χρόνο.

Η ίδια δημοσίευσε ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Χ (πρώην twitter), όπου Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλάνε για τους δικούς τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί ή έχουν χάσει τη ζωή τους από καρκίνο.

Με πληροφορίες από: Reuters, ertnews / Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Σοκάρουν οι προβλέψεις για θάνατο από καρκίνο στους νεαρούς Ευρωπαίους