Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Η εξομολόγηση της Adele και τι μπορούμε να κάνουμε

  • Iatropedia newsroom
H Adele και η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή
η Adele μιλάει ανοικτά για την εποχική κατάθλιψη από την οποία υποφέρει, λέγοντας μάλιστα ότι είναι πιθανό να μείνει μόνιμα στο Λος Άντζελες, επειδή ο καιρός βοηθά στην ψυχολογία της

Από τους celebrities που δεν διστάζουν να μιλήσουν για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, η Adele μιλάει ανοικτά για την εποχική κατάθλιψη από την οποία υποφέρει, λέγοντας μάλιστα ότι είναι πιθανό να μείνει μόνιμα στο Λος Άντζελες, επειδή ο ηλιόλουστος καιρός βοηθά στην ψυχολογία της.

Σε συνέντευξή της στο Hollywood Reporter, η 35χρονη σταρ της ποπ ανέφερε ότι ο ηλιόλουστος καιρός στην Καλιφόρνια της κάνει καλό. Το Λος Άντζελες, όπου μένει, έχει, άλλωστε, κατά μέσο όρο ηλιοφάνεια περίπου 263 ημέρες τον χρόνο.

Η Βρετανίδα τραγουδίστρια γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τότεναμ, στο βόρειο Λονδίνο, αλλά ζει στο Λος Άντζελες από το 2016.

«Έχω πολύ άσχημη εποχιακή κατάθλιψη, οπότε ο καιρός εδώ είναι καλός για μένα. Είναι περίεργο, γιατί είμαι πολύ Βρετανίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εποχική κατάθλιψη ή εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (Sad) είναι ένας τύπος κατάθλιψης που έρχεται και φεύγει με εποχιακό μοτίβο και εμφανίζεται συχνότερα τον χειμώνα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επίμονα κακή διάθεση, υπερβολική κόπωση και απόσυρση από την κοινωνική δραστηριότητα.

Τι είναι η εποχική κατάθλιψη ή Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή

Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ) είναι όντως μια μορφή κατάθλιψης. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσης, μπορεί να συνίσταται η αντιμετώπισή της με κάποια φαρμακευτική αγωγή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όμως, έρευνες έχουν δείξει, ότι, για πολλούς ανθρώπους με ιστορικό ΕΣΔ, η θεραπεία με ένα «light box» από τις αρχές του φθινοπώρου μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη στην πρόληψη. Επίσης, μια πιθανή φαρμακευτική αγωγή που ξεκινάει ταυτόχρονα μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμη.

Ο ρόλος του ηλιακού φωτός

Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή είναι ένα είδος κατάθλιψης που πλήττει του ανθρώπους κυρίως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Τα μειωμένα επίπεδα του ηλιακού φωτός, ιδίως σε περιοχές που είναι μακριά από τον Ισημερινό, μπορεί να διαταράξουν το εσωτερικό ρολόι του ατόμου. Αυτή η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα/συμπτώματα κατάθλιψης. Επίσης, η αλλαγή των εποχών μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα μελατονίνης και σεροτονίνης στο σώμα. Πρόκειται για φυσικές ουσίες που παίζουν καίριο ρόλο στον χρονισμό του ύπνου και της ψυχικής διάθεσης. Όταν συνδυάζονται, αυτοί οι δύο παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή.

Επικίνδυνη απομόνωση

Η ΕΣΔ είναι κάτι περισσότερο από το να νιώθει κανείς απλά «κακόκεφος» επειδή μικραίνει η διάρκεια της μέρας. Αντ’ αυτού, περιλαμβάνει επίμονα, διάχυτα συμπτώματα της κατάθλιψης καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν συναισθήματα θλίψης, θυμού ή και ευερεθιστότητας για το μεγαλύτερο μέρος της μέρας, σχεδόν κάθε μέρα.

Επίσης χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως είναι ευχάριστες για το άτομο, από δυσκολία στη συγκέντρωση, επίμονη κόπωση, έλλειψη ενέργειας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, από ένα γενικευμένο αίσθημα ότι «δεν αξίζει να ζει κανείς τελικά» που οδηγεί σε σκέψεις αυτοκτονίας.

Διατροφικές επιπτώσεις

Τα άτομα με Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή συχνά αισθάνονται την ανάγκη να κοιμούνται καθημερινά αρκετά περισσότερες ώρες από το συνηθισμένο. Η ΕΣΔ κάνει γενικά τους ανθρώπους να θέλουν να τρώνε περισσότερο, κάτι που πολύ συχνά οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Είναι πολύ συχνό επίσης το φαινόμενο να επιθυμεί το άτομο «διακαώς» να καταναλώσει υδατάνθρακες. Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν, καθώς προχωράει ο χειμώνας. Εξ ορισμού, τα συμπτώματα υποχωρούν όταν αρχίζει και μεγαλώνει η μέρα κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Υπάρχουν κάποιες αποτελεσματικές θεραπείες για την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή. Η πιο «ελαφριά θεραπεία» είναι με το κουτί φωτός και έχει αποδειχτεί αρκετά αποτελεσματική.

Τα κουτιά αυτά «μιμούνται» το φυσικό φως, εκπέμποντας ένα υπεριώδες φως ευρέος φάσματος. Η πιο συνηθισμένη “συνταγή” είναι να παίρνετε 30 λεπτά τέτοιου φωτός κάθε πρωί, με το κουτί σε απόσταση 30-60 εκατοστών. Η ένταση του κουτιού φωτός καταγράφεται σε lux, που είναι και το τυπικό μέτρο της ποσότητας του φωτός που εκπέμπεται από μια πηγή φωτός. Η συνιστώμενη ένταση του φωτός τυπικά είναι 10.000 lux. Η έναρξη της θεραπείας με ένα κουτί φωτός στις αρχές του φθινοπώρου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ΕΣΔ κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να είναι μέρος της θεραπείας για την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή.

Αυτοφροντίδα

Υπάρχουν και μερικά βήματα αυτοφροντίδας που μπορείτε να εφαρμόζετε όλο το χρόνο. Αυτά περιλαμβάνουν την τακτική σωματική άσκηση, τις καλές συνήθειες ύπνου με ένα σταθερό κύκλο ύπνου/αφύπνισης, την υγιεινή διατροφή και τον περιορισμό της κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών.

Επιπλέον, μια από τις καλύτερες επιλογές είναι τις ηλιόλουστες μέρες να βγαίνετε έξω. Η έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου θα σας βοηθήσει.

Αλλά και η ψυχοθεραπεία έχει αποδειχτεί πρόσφατα ότι είναι αποτελεσματική για την ΕΣΔ. Η θεραπεία που έχει δείξει τη μεγαλύτερη επιτυχία για την πρόληψη και τη θεραπεία της διαταραχής είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε διαγνωστεί με ΕΣΔ στο παρελθόν, ή υποψιάζεστε ότι έχετε συμπτώματα τώρα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές πρόληψης και θεραπείας. Ακόμα κι αν δεν μπορεί πάντα να προληφθεί η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε με επιτυχία τα συμπτώματά σας.

Πηγές: Hollywood Reporter – http://medicalxpress.com

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

5 τρόποι για να προστατευθείτε από τη δυσκοιλιότητα στις γιορτές

Προειδοποίηση του CDC για θανατηφόρο ασθένεια που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια

Ησαΐας Ματιάμπα: Η εξομολόγηση για τα προβλήματα με το βάρος του και ο ρόλος που παίζει ο ύπνος