Προειδοποίηση του CDC για θανατηφόρο ασθένεια που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια

  • Iatropedia newsroom
τσιμπούρια σκύλος
Ο κηλιδώδης πυρετός των Βραχωδών Ορέων (RMSF) μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένων κροτώνων που ζουν κυρίως πάνω σε σκύλους

Προειδοποίηση προς του γιατρούς, αλλά και το ευρύ κοινό, για έξαρση μιας σπάνιας μεν, θανατηφόρου δε ασθένειας που μεταδίδεται από τους κρότωνες, τα γνωστά μας τσιμπούρια, εξέδωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Σύμφωνα με το CDC, η σπάνια αυτή ασθένεια είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο νοσοκομείο πέντε ασθενείς, στη Νότια Καλιφόρνια, και να καταλήξουν τρεις από αυτούς.

Όλοι οι ασθενείς είχαν ταξιδέψει ή ζήσει τους τελευταίους μήνες σε πόλη στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο κηλιδώδης πυρετός των Βραχωδών Ορέων (RMSF) μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένων κροτώνων που ζουν κυρίως πάνω σε σκύλους. Είναι σπάνιος στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει έξαρση στο βόρειο Μεξικό, όπου έχουν αναφερθεί περισσότερα από 2.000 κρούσματα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, το CDC ανέφερε ότι η ασθένεια έχει διαγνωστεί σε πέντε ασθενείς από τα τέλη Ιουλίου. Όλοι τους είχαν ταξιδέψει ή ζήσει στην πόλη Tecate, στο Μεξικό, μέρες πριν αρρωστήσουν. Και οι πέντε αναζήτησαν περίθαλψη σε νοσοκομεία στη Νότια Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιατρικών ασθενών.

Οι αξιωματούχοι του CDC αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα άτομα, για να προστατεύσουν το απόρρητό τους.

Τρεις από τους ασθενείς ήταν κάτοικοι ΗΠΑ και δύο ήταν αδέλφια που ζούσαν στο Μεξικό.

Δύο θάνατοι αφορούσαν παιδιά και ένας ενήλικο άτομο, ανέφεραν αξιωματούχοι του CDC.

Τα κρούσματα καταγράφηκαν από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Christopher Paddock, επικεφαλής ιατρό του CDC και ειδικό στη συγκεκριμένη ασθένεια, οι μισοί από τους ασθενείς που προσβάλλονται από τον κηλιδώδη πυρετό των Βραχωδών Ορέων πεθαίνουν μέσα σε οκτώ ημέρες.

Το RMSF μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν η διάγνωση γίνει γρήγορα.

Το πρόβλημα είναι ότι τα πρώιμα συμπτώματά της -χαμηλός πυρετός, πονοκέφαλος, γαστρεντερική δυσφορία- μοιάζουν με τα συμπτώματα πολλών άλλων ασθενειών, με αποτέλεσμα συχνά να μη γίνεται έγκαιρη διάγνωση για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας του Μεξικού και των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ησαΐας Ματιάμπα: Η εξομολόγηση για τα προβλήματα με το βάρος του και ο ρόλος που παίζει ο ύπνος

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν προλαμβάνουν τα κατάγματα στα παιδιά (μελέτη)

Τα φρούτα «ασπίδα» για τον οργανισμό απέναντι στις ασθένειες