Πώς να απολαύσετε το χριστουγεννιάτικο φαγητό, το ποτό και τις κοινωνικές συναναστροφές χωρίς να βλάψετε την καρδιά σας

  • Iatropedia newsroom
χριστουγεννιάτικο φαγητό
Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος χαλάρωσης και διασκέδασης, αλλά προσπαθήστε να έχετε κατά νου τους στόχους υγείας σας και γιατί η φροντίδα της καρδιάς σας είναι σημαντική

Οι γιορτές είναι η εποχή της ευθυμίας και πολλοί από εμάς τρώμε έξω ή απολαμβάνουμε στο σπίτι περισσότερα από ό,τι θα μπορούσαμε άλλες φορές. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να φάτε, να πιείτε και να χαρείτε χωρίς να το παρακάνετε.

1. Μην το παρακάνετε

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος χαλάρωσης και διασκέδασης, αλλά προσπαθήστε να έχετε κατά νου τους στόχους υγείας σας και γιατί η φροντίδα της καρδιάς σας είναι σημαντική για εσάς.

Πολλοί από εμάς τρώμε έξω περισσότερο από το συνηθισμένο κατά την περίοδο των γιορτών. Και όταν τρώμε έξω, συχνά τρώμε περισσότερο από ό,τι στο σπίτι. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να αρκεστεί κανείς μόνο σε ένα πιάτο όταν δει τι τρώνε όλοι οι άλλοι, γι’ αυτό αποφασίστε πριν ξεκινήσετε αν πρόκειται να φάτε ορεκτικό ή επιδόρπιο. Εάν δεν θέλετε να αισθανθείτε φούσκωμα, σκεφτείτε ένα ορεκτικό (ίσως με λαχανικά), αντί για κυρίως, ή ζητήστε μικρότερη μερίδα.

Είτε τρώτε έξω είτε στο σπίτι, το να πιείτε έναν καφέ ή τσάι την ώρα που άλλοι την έχουν πέσει στα γλυκά είναι ένας καλός τρόπος για να ολοκληρώσετε το γεύμα σας. Διαφορετικά, μοιραστείτε ένα κομμάτι με κάποιον άλλο.

2. Προσπαθήστε να τρώτε λίγο λιγότερο ενδιάμεσα

Ένα εορταστικό γεύμα έξω πιθανότατα δεν θα κάνει καμία σημαντική διαφορά στην υγεία σας, οπότε απολαύστε το. Ωστόσο, εάν είναι να φάτε αρκετές φορές έξω, προσπαθήστε να μειώσετε τις ποσότητες στα υπόλοιπα γεύματά σας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα φάτε πιο ελαφρά το βράδυ -μια σούπα, σαλάτα ή ένα σάντουιτς-, εάν είχατε ένα μεγάλο γεύμα νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Προσπαθήστε να κάνετε επιλογές που είναι χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι για τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

3. Ελέγξτε εκ των προτέρων το μενού

Όταν τρώτε έξω, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε υγιεινές επιλογές είναι να ελέγξετε εκ των προτέρων το μενού, είτε διαδικτυακά είτε αυτοπροσώπως, και να επιλέξετε τι θα πάρετε έχοντας κατά νου την υγεία σας. Έτσι μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε το γεύμα σας χωρίς να σας επηρεάσουν άλλοι. Πολλά εστιατόρια παρέχουν σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

4. Μη φοβάστε να ζητάτε αυτό που θέλετε

Μην φοβάστε να ζητήσετε από το εστιατόριο να προσαρμόσει τα πιάτα. Ναι, το προσωπικό έχει πάρα πολλή δουλειά και όλοι θέλουμε να είμαστε ευγενικοί μαζί τους, αλλά συνήθως δεν είναι πρόβλημα να αντικαταστήσετε τις τηγανητές πατάτες με μια ψητή πατάτα, σαλάτα ή λαχανικά. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε να μην έχετε επιπλέον τυρί, βούτυρο, μαγιονέζα, ντρέσινγκ ή λάδι και να σας σερβίρουν τη σάλτσα σε ένα σκεύος στο πλάι.

5. Κάντε πιο υγιεινές επιλογές

Εάν τρώτε στο σπίτι, προσπαθήστε να προγραμματίσετε τα γεύματά σας έχοντας κατά νου την υγεία σας. Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος και αφαιρέστε τυχόν ορατά λίπη και προσπαθήστε να περιορίσετε το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, επιλέγοντας ψάρια, κοτόπουλο, γαλοπούλα και λαχανικά.

Εάν τρώτε έξω, προσπαθήστε να κάνετε τις πιο υγιεινές επιλογές από το μενού, για να εντάξετε και το συγκεκριμένο γεύμα στην κανονική σας διατροφή, αντί να προτιμάτε απλώς τα αγαπημένα σας. Αποφύγετε τα τηγανητά ή τα πιάτα με κρεμώδεις σάλτσες και πολύ τυρί. Εάν τρώτε επιδόρπιο, επιλέξτε επιδόρπια με βάση τα φρούτα.

6. Πείτε «ναι» στη γαλοπούλα – αλλά προσέξτε όλα τ’ άλλα!

Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γεύμα δεν είναι η χειρότερη επιλογή για την υγεία σας. Η γαλοπούλα είναι ένα άπαχο κρέας (αρκεί να αποφύγετε να την περιχύνετε με πολύ βούτυρο) και τα πολλά λαχανικά με το γεύμα κάνουν καλό. Προσπαθήστε να χορτάσετε με λαχανικά (και πάλι, αρκεί να μην έχουν πολύ βούτυρο) και συγκρατηθείτε με τις ψητές πατάτες που έχουν επιπλέον λίπος και επομένως θερμίδες.

Τα λουκάνικα, το μπέικον και οι σάλτσες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι κακά για την αρτηριακή σας πίεση και μπορεί να αυξήσουν τη δίψα σας, με αποτέλεσμα να πιείτε περισσότερα αλκοολούχα ποτά ή αναψυκτικά από ό,τι είχατε προγραμματίσει.

7. Φάτε άφθονα λαχανικά

Τα λαχανικά θα σας δώσουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες και θα σας βοηθήσουν να συμπληρώσετε τις συνιστώμενες ποσότητες διατροφής, αλλά προσέξτε τα λαχανικά που συνοδεύονται από πρόσθετο βούτυρο, σάλτσα τυριού ή αλάτι.

Εάν μαγειρεύετε εσείς, προσφέρετε λαχανικά στον ατμό ή βραστά χωρίς αλάτι και αποφύγετε τις σάλτσες τυριών, το μπέικον στα λαχανάκια Βρυξελλών ή το βούτυρο στα καρότα ή τον αρακά. Με όλα αυτά που θα υπάρχουν στο τραπέζι, δεν θα λείψουν σε κανέναν.

8. Μην τσιμπάτε

Αποφύγετε να τσιμπάτε λίγο από όλα. Να θυμάστε ότι τα αλμυρά σνακ, όπως οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί και τα πατατάκια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και είναι επίσης συχνά πλούσια σε αλάτι.

9. Ποτό με μέτρο

Είναι εύκολο να ξεφύγουμε τις γιορτές και, εκτός από τον αντίκτυπο στην υγεία σας, μην ξεχνάτε και τις θερμίδες που μπορούν να προσθέσουν τα ποτά, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη μέση σας. Να θυμάστε ότι και τα αναψυκτικά μπορεί επίσης να είναι πλούσια σε θερμίδες, οπότε, αν μπορείτε, επιλέξτε ποτά χωρίς ζάχαρη ή νερό.

10. Κοινωνικοποιηθείτε με άλλους τρόπους

Όλοι απολαμβάνουμε να μοιραζόμαστε ένα γεύμα με την οικογένεια ή τους φίλους μας, αλλά έχετε σκεφτεί να κάνετε κάτι διαφορετικό; Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο πιθανό να αποφύγετε τις ανθυγιεινές επιλογές φαγητού και θα εξοικονομήσετε επίσης χρήματα. Θα μπορούσατε να πάτε μια βόλτα μαζί, παίρνοντας μαζί σας τσάι ή καφέ.

Πηγή: British Heart Foundation

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς να προλάβουμε τους καβγάδες στα οικογενειακά τραπέζια

Προσοχή στο καρδιακό σύνδρομο των γιορτών – Πού οφείλεται

5 συμβουλές για να μην πάρουμε βάρος φέτος τις γιορτές