Προσοχή στο καρδιακό σύνδρομο των γιορτών – Πού οφείλεται

  • Ρούλα Τσουλέα
αρρυθμίες
Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα και ποιες οι δυνητικές επιπλοκές. Ποιοι κινδυνεύουν.

Μια ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα και οι ειδικοί προειδοποιούν να έχουμε το νου μας για ένα καρδιολογικό πρόβλημα που δείχνει να κορυφώνεται την πιο εορταστική εποχή του χρόνου. Είναι το «καρδιακό σύνδρομο των γιορτών» – μία διαταραχή που χαρακτηρίζεται από καρδιακές αρρυθμίες.

Οι αρρυθμίες αυτές παρατηρούνται μετά την υπερκατανάλωση αλκοόλ και μπορεί να οδηγήσουν τους πάσχοντες στο νοσοκομείο. Όπως έχει διαπιστωθεί, παρατηρούνται ακόμα και σε ανθρώπους οι οποίοι καταναλώνουν σπανίως αλκοόλ, αλλά μια-δυο φορές τον χρόνο κάνουν κατάχρηση.

Όπως εξηγούν ειδικοί από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM) των ΗΠΑ, ένας στους δύο ενήλικες καταναλώνει συστηματικά αλκοόλ, με τέσσερις στους δέκα να κάνουν έστω και περιστασιακά υπερκατανάλωση. Η υπερκατανάλωση ορίζεται ως η πρόσληψη πέντε ή περισσότερων ποτών σε μία περίσταση.

Η υπερκατανάλωση ως φαίνεται είναι πολύ συνηθισμένη στις γιορτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τέταρτο των ετήσιων πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών καταγράφεται τον τελευταίο μήνα του χρόνου.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα όμως καταγράφεται ραγδαία αύξηση και στους ανθρώπους που φθάνουν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων με καρδιακές αρρυθμίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι στο 35% έως και 62% των περιπτώσεων, το αλκοόλ έχει παίξει ρόλο σε αυτές. Συνήθως έχουν κολπική μαρμαρυγή, η οποία μάλιστα παρατηρείται συχνά και σε νεαρά άτομα.

Οι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακές αρρυθμίες τις πρώτες 12 έως 36 ώρες μετά την υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Πώς όμως εκδηλώνεται το καρδιακό σύνδρομο των γιορτών; Το πιο συχνό σύμπτωμα των ασθενών είναι το αίσθημα παλμών («φτερουγίσματα» της καρδιάς). Αυτό μπορεί να είναι παροδικό ή επίμονο. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν επίσης:

  • Κόπωση
  • Γενικευμένη αδυναμία
  • Πόνο στο στήθος (στηθάγχη)
  • Δύσπνοια
  • Σχεδόν να χάνουν τις αισθήσεις τους

Τα καλά νέα είναι ότι σε περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, οι καρδιακές αρρυθμίες λόγω του αλκοόλ υποχωρούν αυτόματα. Τα άσχημα νέα είναι ότι, δυστυχώς, στο περίπου 20-30% των περιπτώσεων υποτροπιάζουν εντός 12 μηνών. Υπάρχει  επίσης κίνδυνος οι παροξυσμικές αρρυθμίες να μεταπέσουν σε επίμονη κολπική μαρμαρυγή. Αυτό είναι πολύ σοβαρό, διότι η κολπική μαρμαρυγή είναι συχνή αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων και μπορεί να απειλήσει την ζωή.

Το σύνδρομο μπορεί να έχει και άλλες σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, διατατική καρδιομυοπάθεια, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια κ.λπ.

Η πρόγνωση των ασθενών με καρδιακό σύνδρομο των γιορτών εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την υποκείμενη κατάσταση της υγείας τους. Αν κάνουν χρόνια κατάχρηση αλκοόλ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιομυοπάθειας και ηπατικής βλάβης, οπότε τα πράγματα δυσκολεύουν σημαντικά.

Φωτογραφία: iStock