Πώς να προλάβουμε τους καβγάδες στα οικογενειακά τραπέζια

  • Iatropedia newsroom
καβγάδες
Τι κάνουμε όταν ένα τραπέζι μπορεί να λειτουργήσει ως αφορμή για να έλθουν ξανά στην επιφάνεια μακροχρόνιες δυσαρέσκειες ή συμπεριφορές που δεν αντέχουμε;

Για κάποιους ανθρώπους, λίγες περιστάσεις είναι τόσο δύσκολες συναισθηματικά όσο οι μέρες των γιορτών, ειδικά όταν έχουν να κάνουν με δώρα, εκτενή προετοιμασία γευμάτων και μετακινήσεις. Οι άνθρωποι που έχουν άγχος στις γιορτές έχουν βάσιμους λόγους να αισθάνονται έτσι, επειδή η πίεση που νιώθουν είναι τόσο οικονομική όσο και κοινωνική. Το πιο απογοητευτικό, όμως, στις γιορτές μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που προσμένουμε περισσότερο: η επανένωση της ευρύτερης οικογένειας ή οι συναντήσεις με ανθρώπους που δεν βλέπουμε συχνά.

Τι κάνουμε, λοιπόν, όταν ένα τραπέζι μπορεί να λειτουργήσει ως αφορμή για να έλθουν ξανά στην επιφάνεια μακροχρόνιες δυσαρέσκειες ή να έρθουμε αντιμέτωποι με συμπεριφορές που δεν αντέχουμε από ανθρώπους που αγαπάμε;

Επειδή οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι συνήθως σύντομες σε διάρκεια, δεν προσφέρονται για τη λύση τέτοιων καταστάσεων ή για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά των άλλων. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προλάβουμε τα κακώς κείμενα όσο είμαστε μαζί.

Συμβουλές για ένα οικογενειακό τραπέζι χωρίς καβγάδες

Προετοιμάστε απαντήσεις για συγκεκριμένα σενάρια που θα μπορούσαν να σας θυμώσουν ή να σας αναστατώσουν

Αναρωτηθείτε τι σας έχει αναστατώσει κατά τη διάρκεια προηγούμενων συναντήσεων με μέλη της ευρύτερης οικογένειας. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο άτομο που σας προκαλεί αναστάτωση; Κάποιοι συγγενείς που σας έχουν ενοχλήσει στο παρελθόν; Αναρωτηθείτε εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα ή κάποιες ερωτήσεις που σας προκαλούν ιδιαίτερη απογοήτευση. Προσπαθήστε να θυμηθείτε το σκηνικό όταν είχε ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Τι είχε πάει στραβά; Το να κατανοήσουμε την ακολουθία των γεγονότων και τις παραμέτρους είναι κρίσιμο αν θέλουμε να προλάβουμε απογοητευτικές ή ακόμη και εκρηκτικές καταστάσεις.

Να έχετε υπόψη σας τη διαφορά μεταξύ αντίδρασης και παύσης

Το ακόλουθο απόφθεγμα αποδίδεται συνήθως στον αυστριακό ψυχίατρο Viktor Frankl (αν και έχει διαπιστωθεί ότι δεν έχει εντοπιστεί συγκεκριμένη αναφορά): «Μεταξύ ερεθίσματος και αντίδρασης, μεσολαβεί ένα διάστημα. Σε αυτό το διάστημα βρίσκεται η δύναμή μας να επιλέξουμε πώς θα αντιδράσουμε. Στην αντίδρασή μας στηρίζεται η ανάπτυξη και η ελευθερία μας».

Το λαμπρό αυτό, διορατικό απόσπασμα μάς υπενθυμίζει ότι, ως άνθρωποι, έχουμε την ικανότητα για αυτοστοχασμό και παύση.

Τα επιχειρήματα τις περισσότερες φορές δεν δουλεύουν. Το να αντιδρούμε, επίσης, συναισθηματικά σε κάτι που μας έχει θυμώσει ή στενοχωρήσει είναι μεν κατανοητό, αλλά δεν είναι απαραίτητα σοφό. Αυτό που είναι σοφό είναι να αναρωτηθείτε πώς θα μπορούσατε να απαντήσετε με έναν τρόπο που να πληροί ορισμένα κριτήρια: να αποδεχτείτε ό,τι δεν μπορείτε να αλλάξετε και να αποφασίσετε πώς να διατηρήσετε τη δική σας καλή διάθεση.

Αν μια συζήτηση αρχίσει να εξελίσσεται σε καυγά, βρείτε τρόπο να γλιτώσετε

Επειδή δεν μπορείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά των άλλων, είναι ζωτικής σημασίας να έχετε ένα σχέδιο για να μην καταλήξετε να λογομαχείτε και εσείς. Μπορείτε, για παράδειγμα, να πάτε για λίγο στο μπάνιο, να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι στόχος σας είναι να περάσετε καλά και όχι να συγχιστείτε χωρίς λόγο.

Μπορείτε, επίσης, να αποχωρήσετε για λίγο με τη δικαιολογία ότι πρέπει να κάνετε ένα τηλεφώνημα ή να τσεκάρετε κάτι στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή κάπου αλλού, ανάλογα με το πού βρίσκεστε.

Αποφασίστε εκ των προτέρων τι δώρο θα κάνετε στον εαυτό σας αν καταφέρετε να περάσετε τις διακοπές χωρίς καμία σύγκρουση

Υπάρχει ένας λόγος που οι γονείς χρησιμοποιούν συστήματα ανταμοιβής με τα παιδιά τους: είναι αποτελεσματικά! Η ίδια λογική ισχύει και για τους ενήλικες, δεδομένου ότι θα προσέχετε περισσότερο τις παρορμήσεις και τη συμπεριφορά σας με τους συγγενείς, αν ξέρετε ότι σας περιμένει ένα δώρο!

Το δώρο αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι που δεν συνηθίζετε, όπως ένα μασάζ ή κάτι που διαφορετικά θα λέγατε στον εαυτό σας ότι δεν είναι απαραίτητο. Για άλλους, μπορεί να είναι ένα αξεσουάρ για κάποιο χόμπι ή ένα εισιτήριο για κάποια εκδήλωση.

Τελική υπενθύμιση

Οι μικρές ανταμοιβές και τα δώρα μπορεί να παίζουν τον ρόλο τους, η αλήθεια είναι, όμως, ότι η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι οι στιγμές στη ζωή που εκπλήσσεις ευχάριστα τον εαυτό σου με τη δική σου συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, μπορεί να νιώσετε βαθιά υπερηφάνεια και ανακούφιση αν εκπλήξατε τον εαυτό σας με το να είστε ευγενικοί, υπομονετικοί και ευγενικοί εκεί που διαφορετικά θα είχατε εμπλακεί σε μια αρνητική κατάσταση. Αυτό είναι και το πραγματικό κέρδος: μπορεί οι άλλοι να σας απογοητεύσουν, αλλά τουλάχιστον εσείς δεν απογοητεύεστε από τη δική σας συμπεριφορά.

Φωτογραφία: iStock