Πόνος στις αρθρώσεις: Το μπαχαρικό που προσφέρει ανακούφιση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πόνος στις αρθρώσεις
Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα συχνό φαινόμενο, που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά όταν γερνούν. Μπορεί να είναι μια ήπια, βραχυπρόθεσμη ενόχληση ή μια χρόνια κατάσταση που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής και την ευημερία του ατόμου.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι από τους οποίους ξεκινάει ένας πόνος στις αρθρώσεις, όπως ένας τραυματισμός ή διάφορες ασθένειες όπως οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, θυλακίτιδα, αρθρίτιδα και διαστρέμματα. Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, αλλά είναι πιο κοινός στο γόνατο, τον ώμο και το ισχίο.

Η ιατρική προσφέρει διάφορα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, ενώ οι σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν ισχυρότερα φάρμακα.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα ταπεινό μπαχαρικό, το οποίο έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει σημαντικά στην μείωση του πόνου σε άτομα με αρθρίτιδα.

Ο λόγος γίνεται για την κουρκούμη.

Αυτό το μπαχαρικό περιέχει κουρκουμίνη, την ουσία που του δίνει το χαρακτηριστικό έντονο κίτρινο χρώμα του, αλλά και τα πολλά του οφέλη για την υγεία μας. Λειτουργεί ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες. Έτσι, βοηθά τους ασθενείς που παραπονιούνται για πόνο και άλγη στις αρθρώσεις από την αρθρίτιδα, από μυϊκούς πόνους και από διαστρέμματα να ανακουφιστούν.

Μερικοί γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να παίρνουν κουρκούμη σε μορφή συμπληρώματος, που συνήθως συνδυάζεται με μια ένωση που ονομάζεται πιπερίνη (βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι), η οποία βοηθά στην απορρόφηση της κουρκουμίνης. Οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν ως δοσολογία τα 250 mg έως 500 mg κουρκούμης σε κάψουλες 3 φορές την ημέρα, αλλά πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.

Η κουρκούμη απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα, όταν συνδυάζεται με λάδι ή με άλλες ουσίες, όπως το μαύρο πιπέρι και η πιπερόριζα. Αρκούν 1-2 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για να πάρετε τα οφέλη της κουρκούμης, χωρίς αρνητικές παρενέργειες.

Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε την κουρκούμη τοπικά. Αν ο πόνος στις αρθρώσεις σας παρουσιάζει έξαρση, μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα από 2 κουταλιές της σούπας σκόνη κουρκούμης με μία ή περισσότερες κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας και να την εφαρμόσετε στην πληγείσα περιοχή. Τυλίξτε στη συνέχει την άρθρωση σε ένα πλαστικό περιτύλιγμα και σκεπάστε τη με ένα θερμαινόμενο μαξιλάρι για 20-30 λεπτά. Θα αφήσει ένα προσωρινή κίτρινο χρωματισμό στο δέρμα σας, τον οποίο μπορείτε να πλύνετε με σαπούνι αργότερα.

Πηγή: http://www.healthyandnaturalworld.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίαιτα: Καλύτερο αδυνάτισμα αν βάζετε και αυτό το μπαχαρικό

Κουρκουμάς: Τα οφέλη του “πιο υγιεινού μπαχαρικού στον κόσμο”

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποια καλοκαιρινή τροφή μειώνει φλεγμονή και πόνο