Αρθρίτιδα*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

Αρθρίτιδα: Η φλεγμονή των αρθρώσεων (μιας ή παραπάνω) χαρακτηρίζει τον όρο της ασθένειας αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα  πρέπει να προσδιορίζεται από την άρθρωση όπως για παράδειγμα αρθρίτιδα γόνατος ή αρθρίτιδα ώμου κτλ.  Υπάρχουν πολλών ειδών αρθρίτιδες ανάλογα με το αίτιο που τις προκάλεσε (άσηπτες, δηλαδή δεν υπάρχει μικροβιακή λοίμωξη και σηπτικές , δηλαδή υπάρχει μικροβιακή μόλυνση).

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Οι αρθρίτιδες γενικά είναι αποτέλεσμα εκφύλισης της άρθρωσης η οποία προκαλεί δυσκολία στην κίνηση , πόνο πρήξιμο και γενικότερη αδυναμία στη περιοχή. Σαν αίτια μπορεί να είναι παλαιά κατάγματα, υπερχρησία της άρθρωσης (φθορά), μόλυνση από μικροβιακά στελέχη και τέλος από διάφορα αυτοάνοσα  νοσήματα.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Η έννοια των επιδημιολογικών στοιχείων αφορά κυρίως τα αυτοάνοσα νοσήματα.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 

Οι αρθρίτιδες γενικά έχουν τα παρακάτω βασικά συμπτώματα

  • Δυσκολία στη κίνηση της άρθρωσης
  • Τοπικό πόνο
  • Ερυθρότητα τοπική (κοκκίνισμα)
  • Οίδημα στην άρθρωση (πρήξιμο)

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας μιας άρθρωσης είναι να διαγνωσθεί το αίτιο που την προκάλεσε.

 

Αυτό μπορεί να είναι αυτοάνοσα νοσήματα όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, γονοκοκκική αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, φυματιώδης αρθρίτιδα, ιογενής αρθρίτιδα και άλλα. Ειδικές μικροβιολογικές ορολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για τη διάγνωση των παραπάνω. Επίσης ακτινολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται για να αποκλείονται διάφορες παθήσεις.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Η βασικότερη επιπλοκή στις αρθρίτιδες είναι η αγκύλωση της άρθρωσης στο τελικό στάδιο.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Η χρήση αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών φαρμάκων  αποτελεί τη βασική αρχική αντιμετώπιση. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει αρθροσκόπηση ή σπανίως ολική αρθροπλαστική (αντικατάσταση της άρθρωσης).

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

 

Η ιατρική εξέταση και ο καθορισμός το γρηγορότερο δυνατόν του αιτίου της αρθρίτιδας θα δώσει στον ασθενή καλύτερη πρόγνωση και δυνατότητα να προφυλαχθεί από τις επιπλοκές της νόσου.

 

 

Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν