Όσκαρ… δίαιτας 2016: #1 η DASH, #2 η Μεσογειακή – Οι καλύτερες δίαιτες ανά κατηγορία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δίαιτα
Η δίαιτα (ως τρόπος διατροφής) DASH συγκέντρωσε την μεγαλύτερη βαθμολογία στην σχετική ετήσια αξιολόγηση από το U.S. News & World Report, κάτι που συμβαίνει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά.

Η δίαιτα DASH επικεντρώνεται σε διαιτητικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση της υπέρτασης. Στο εν λόγω πρόγραμμα διατροφής καίριο ρόλο παίζουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και ο περιορισμός στο αλάτι.

Το U.S. News & World Report βαθμολόγησε 38 διαφορετικά πλάνα διατροφής, με την συμβολή ομάδας γιατρών, οι οποίοι ειδικεύονται στο διαβήτη, την υγεία της καρδιάς, την απώλεια βάρους, καθώς και με την συμβολή διατροφολόγων.

Η αξιολόγηση κατέταξε τις 38 δίαιτες σε 9 κατηγορίες:

  1. Καλύτερη συνολικά
  2. Καλύτερη από τις εμπορικές
  3. Καλύτερη για απώλεια βάρους
  4. Καλύτερη για γρήγορη απώλεια βάρους
  5. Καλύτερη για υγιεινή διατροφή
  6. Πιο εύκολη  να ακολουθήσει κανείς
  7. Καλύτερη για τον σακχαρώδη διαβήτη
  8. Καλύτερη για την καρδιοπάθεια
  9. Καλύτερη με βάση τα λαχανικά

Οι εμπειρογνώμονες έλαβαν υπόψη πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πόσο εύκολο είναι να ακολουθήσει κάποιος μια συγκεκριμένη διατροφή, την πιθανότητα βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης απώλεια βάρους και το πόσο καλά η διατροφή προστατεύει από καρδιοπάθειες και διαβήτη.

Και οι νικητές είναι…

Μετά τη δίαιτα DASH, η Μεσογειακή διατροφή ήρθε στη δεύτερη θέση συνολικά, και η δίαιτα MIND πήρε την τρίτη θέση. Η Μεσογειακή διατροφή εστιάζει στην κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως και κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο. Η διατροφή MIND, μια νέα προσθήκη του περασμένου έτους, συνδυάζει στοιχεία της Μεσογειακής και της δίαιτας DASH με στόχο να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου.

Η Connie Diekman, διευθύντρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, σχολίασε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ο κοινός παρονομαστής της επιτυχίας σε όλες τις δίαιτες.

Καλύτερες εμπορικές δίαιτες

δίαιτα

Εκείνη της Mayo Clinic, η οποία επικεντρώνεται στην δια βίου υγιεινή διατροφή, ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με εκείνη του Weight Watchers. Η τελευταία εστιάζει στην υγιεινή διατροφή και έχει ένα “σύστημα πόντων” στις τροφές, με ένα όριο στην μέγιστη καθημερινή “συλλογή πόντων”. Η δίαιτα Jenny Craig ήρθε στην τρίτη θέση. Επικεντρώνεται σε συσκευασμένα τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες και υποστήριξη από έναν σύμβουλο.

Καλύτερες δίαιτες απώλειας βάρους

δίαιτα

Στην 1η θέση ήρθε εκείνη του Weight Watchers. Οι δίαιτες Jenny Craig και Volumetrics ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση. Το διατροφικό πλάνο Volumetrics εστιάζει σε τρόφιμα χαμηλής πυκνότητας, όπως φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε όγκο, αλλά χαμηλά σε θερμίδες.

Καλύτερη δίαιτα για γρήγορη απώλεια βάρους

δίαιτα

Ισοβάθμησαν στην κορυφή οι δίαιτες Weight Watchers και HMR Program (Health Management Resources – Διαχείριση Πόρων Υγείας). Το τελευταίο είναι ένα πρόγραμμα χαμηλών θερμίδων με ροφήματα αντικατάστασης γεύματος που ενθαρρύνει την κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών. Στην 3η θέση ήρθε η δίαιτα Biggest Loser, που περιλαμβάνει κανονικά γεύματα με άπαχη πρωτεΐνη, φρούτα και λαχανικά, ενώ προϋποθέτει τον έλεγχο των μερίδων και τον δραστήριο τρόπο ζωής.

Καλύτερη δίαιτα για υγιεινή διατροφή

δίαιτα

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η DASH ήρθε 1η, η Μεσογειακή διατροφή ήρθε 2η και η MIND ήρθε 3η.

Ευκολότερη δίαιτα για να ακολουθήσετε

δίαιτα

Εδώ υπήρξε τετραπλή ισοβαθμία ανάμεσα σε Δίαιτα Γονιμότητας (Fertility Diet), Μεσογειακή διατροφή, δίαιτα MIND και δίαιτα Weight Watchers. Η Δίαιτα Γονιμότητας επικεντρώνεται στον περιορισμό του κόκκινου κρέατος και την εναλλακτική λήψη πρωτεΐνης από λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Η καλύτερη δίαιτα για το διαβήτη

δίαιτα

Στην 1η θέση ήρθε η DASH, 2η η Μεσογειακή διατροφή και οι δίαιτες vegan.

Η καλύτερη δίαιτα για την καρδιά

δίαιτα

Ισοβαθμία στην πρώτη θέση για τις δίαιτες DASH και Ornish. Η τελευταία περιορίζει την πρόσληψη λίπους στο 10% των θερμίδων και ενθαρρύνει την άσκηση. Στην 3η θέση ήρθε η TLC (Therapeutic Lifestyle Changes), η οποία επικεντρώνεται στην μείωση της χοληστερόλης μέσω της διατροφής και άλλων αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Η καλύτερη δίαιτα με βάση τα λαχανικά

δίαιτα

Η Μεσογειακή διατροφή ήρθε στην 1η θέση, ακολουθούμενη από τη δίαιτα Flexitarian, η οποία προτείνει την αποφυγή του κρέατος για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Οι Ornish και οι χορτοφαγικές δίαιτες ισοβάθμησαν στην τρίτη θέση.

Δίαιτες Dukan και Paleo στις τελευταίες θέσεις…

Η δίαιτα Paleo εστιάζει στο κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίζει τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά και τα όσπρια. Η δίαιτα Dukan περιλαμβάνει επίσης άπαχη πρωτεΐνη και εξαλείφει τους περισσότερους υδατάνθρακες. Και οι δύο αυτές δίαιτες πήραν χαμηλή βαθμολογία λόγω των μεγάλων περιορισμών που επιβάλλουν και επειδή είναι πολύ δύσκολο να τις ακολουθήσει κανείς μακροπρόθεσμα.

Οι εμπειρογνώμονες επέλεξαν γενικά τις καλά ισορροπημένες δίαιτες “που δεν είναι περιοριστικές και παραμένουν εφικτές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, διδάσκοντας στους ανθρώπους δια βίου θετικές διατροφικές συνήθειες”.

http://www.webmd.com