Δίαιτα Ντουκάν: Τι μπορείτε να φάτε με την #1 δίαιτα στην Γαλλία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δίαιτα ντουκάν
Η δίαιτα Dukan έχει χιλιάδες οπαδούς σε όλο τον κόσμο αφού "υπόσχεται" ότι χάνετε βάρος χωρίς να πεινάσετε. Από το 2011 και μετά έχει κερδίσει φανατικούς οπαδούς μετά την αποκαλύψη της Κέιτ Μίντλετον ότι την ακολουθούσε πιστά ενόψει των προετοιμασιών του γάμου.

Εξάλλου όπως είπε ο ίδιος ο δρ Dukan σε πρόσφατη συνέντευξη του, η δίαιτά του ακολουθείται πιστά από ένα εκατομμύριο συμπολίτες του στην Γαλλία. Η δίαιτα Ντουκάν «υπόσχεται» γρήγορη απώλεια κιλών χωρίς να τα ξαναπάρετε πίσω ισχυρίζεται ο Γάλλος γενικός ιατρός και διατροφολόγος Pierre Dukan, ο οποίος δημιούργησε τη δίαιτα το 2000.

Η κεντρική ιδέα στην δίαιτα Ντουκάν

Άπαχη πρωτεΐνη, πίτουρο βρώμης, νερό, και μια καθημερινή βόλτα 20 λεπτών. Η θεωρία είναι ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων αναγκάζει το σώμα να κάψει λίπος.

Η βασική της αρχή είναι ότι μπορείτε να φάτε απεριόριστες ποσότητες τροφίμων, εφόσον περιέχονται στον εγκεκριμένο κατάλογο τροφίμων, ο οποίος περιλαμβάνει πολύ λίγους υδατάνθρακες.

Τι μπορείτε να φάτε στην δίαιτα Ντουκάν

Η δίαιτα έχει τέσσερις φάσεις.

  1. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης (1-10 ημέρες), μπορείτε να καταναλώσετε όση άπαχη πρωτεΐνη θέλετε, συν 1,5 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης και τουλάχιστον 6 ποτήρια νερό την ημέρα.
  2. Στη δεύτερη φάση (η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες), μπορείτε να προσθέσετε απεριόριστες ποσότητες μη-αμυλούχων λαχανικών κάθε δεύτερη ημέρα, συν μισή κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης.
  3. Όταν φτάσετε στο τρίτο στάδιο, μπορείτε να φάτε λαχανικά συν ένα φρούτο, 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως και 1 μερίδα τυρί. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, μπορείτε επίσης να έχετε 1 ή 2 μερίδες αμυλούχες τροφές, ενώ υπάρχει και μια «ελεύθερη ημέρα», όπου μπορείτε να φάτε ό, τι θέλετε.
  4. Η τελική φάση ονομάζεται «σταθεροποίηση». Τρώτε ό,τι θέλετε ακολουθώντας μια φορά την εβδομάδα τους κανόνες της πρώτης φάσης. Σε αυτή τη φάση, μπορείτε να φάτε, επίσης, 3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα και να περπατήσετε 20 λεπτά κάθε μέρα.

Τσίχλα χωρίς ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά, μπαχαρικά, και χωρίς ζάχαρη καφές και τσάι επιτρέπονται. Όσον αφορά το αλκοόλ, μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα.

Οι επικριτές της δίαιτας αναφέρουν, ότι είναι επικίνδυνη γιατί στερεί από τον οργανισμό πολύτιμα συστατικά και βιταμίνες. Μάλιστα το πρόβλημα επιδεινώνεται στην περίπτωση που διαρκεί μεγάλα χρονικά διαστήματα.

http://www.dukandiet.co.uk