Καλοκαιρινά smoothies με μόλις 5 υλικά – Βοηθούν να χάσετε σπλαχνικό λίπος [4 συνταγές]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σπλαχνικό λίπος
Τα smoothies μπορούν να είναι... σωτήριες διατροφικές λύσεις για τις μέρες που χρειάζεστε ένα δροσερό και θρεπτικό σνακ.

Αλλά αν δεν είστε προσεκτικοί, ένα smoothie σας μπορεί να είναι γεμάτο με πάρα πολλές θερμίδες και συστατικά που μπορούν να λειτουργήσουν ενάντια στην προσπάθειά σας να χάσετε σπλαχνικό λίπος.

Γιατί είναι ανησυχητικό το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά;

Σε αντίθεση με το λίπος που εμφανίζεται σε άλλες περιοχές του σώματος, το κοιλιακό λίπος μπορεί να περιλαμβάνει και σπλαχνικό λίπος, δηλαδή λίπος που περιβάλλει τα όργανα, όπως το ήπαρ.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το σπλαχνικό λίπος μπορεί να συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνους προστάτη, μαστού και παχέος εντέρου, αλλά και νόσο Αλτσχάιμερ και διαβήτη τύπου 2.

Το κλειδί για ένα smoothie που θα σας βοηθήσει να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος είναι να πετύχετε την “χρυσή τριάδα” στην συνταγή: Πρέπει να περιέχει σωστές πηγές για:

  1. υγιεινά λιπαρά
  2. φυτικές ίνες και
  3. πρωτεΐνη

Έτσι θα σας βοηθήσει να παραμείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε θα φάτε λιγότερο αργότερα μέσα στην ημέρα και θα χάσετε πιο εύκολα βάρος. Επιπλέον, η προσθήκη αυτών των πηγών θρεπτικών συστατικών στο smoothie μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Συνταγές για Smoothie 5 συστατικών για να χάσετε σπλαχνικό λίπος

Smoothie με βάση το ακτινίδιο

  • μισό φλιτζάνι γιαούρτι
  • 2 ακτινίδια
  • 1 φλιτζάνι λάχανο ψιλοκομμένο
  • μισή μπανάνα, προηγουμένως παγωμένη
  • 1 φλιτζάνι κομμάτια ανανά

Αυτό το smoothie έχει μπόλικη βιταμίνη C. Γιατί είναι αυτό σημαντικό για το σπλαχνικό λίπος; Διότι, σύμφωνα με έρευνες τα άτομα με επαρκή βιταμίνη C οξειδώνουν 30% περισσότερο λίπος σε συγκεκριμένες καταστάσεις έναντι εκείνων με χαμηλή βιταμίνη C. Εξαιτίας αυτού, τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης C χάνουν δυσκολότερα λίπος.

Τα ακτινίδια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C (100% των ημερήσιων αναγκών σε ένα φρούτο). Επιπλέον, έχουν 20 βιταμίνες και μέταλλα, όπως φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε.

Ο συνδυασμός των ακτινιδίων με άλλες τροφές με βιταμίνη C, όπως ο ανανάς και το λάχανο, δίνει σε αυτό το smoothie ακόμη περισσότερο από αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό. Και το γιαούρτι προσθέτει λίγο καλό λίπος και πρωτεΐνη που είναι απαραίτητα.

Smoothie με βάση φράουλα-καρύδι

  • 1 κουταλιά της σούπας ωμά καρύδια, ξεφλουδισμένα, μουλιασμένα σε νερό όλη τη νύχτα και στραγγισμένα
  • μισό φλιτζάνι γάλα με 2% λιπαρά
  • μισό φλιτζάνι κατεψυγμένες φράουλες
  • 2 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
  • 1 πρέζα κανέλα

Τα καρύδια είναι μια φανταστική προσθήκη στη συνταγή σας για smoothie, εάν προσπαθείτε να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος. Η κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως τα καρύδια, μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συσσώρευση λίπους μέσω του ελέγχου της όρεξης, της αυξημένης καύσης λίπους και της βελτίωσης της λειτουργικότητας του μικροβιώματος του εντέρου.

Τα δαμάσκηνα προσθέτουν μερικές χορταστικές φυτικές ίνες στο μείγμα και το γάλα παρέχει ικανοποιητικές πρωτεΐνες και λίπος.

Smoothie με βάση το καρπούζι

  • 3/4 φλιτζανιού καρπούζι χωρίς κουκούτσια
  • μισό φλιτζάνι κατεψυγμένα κεράσια χωρίς κουκούτσια
  • μισή μπανάνα, προηγουμένως παγωμένη
  • 1/4 κουταλιά της σούπας ξύσμα λάιμ (lime)
  • μισό φλιτζάνι γάλα με 2% λιπαρά

Το καρπούζι είναι η άκρως ενυδατική τροφή, χάρη στους φυσικούς ηλεκτρολύτες που περιέχει. Αποτελείται από 90% νερό, βοηθώντας σας να παραμένετε ενυδατωμένοι.

Αλλά το καρπούζι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε το λίπος της κοιλιάς. Μια μελέτη έδειξε ότι σε σύγκριση με την κατανάλωση λιγότερο υγιεινών τροφίμων, η κατανάλωση καρπουζιού είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη πείνα, λιγότερη κατανάλωση άλλου φαγητού μέσα στην ημέρα και μεγαλύτερη πληρότητα. Η κατανάλωση καρπουζιού συνδέθηκε επίσης με μειωμένο σωματικό βάρος, δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), συστολική αρτηριακή πίεση και αναλογία μέσης-γοφών.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Smoothie με βάση μάνγκο-κεφίρ

«Αυτό το smoothie έχει τέσσερα συστατικά με πολλές φυτικές ίνες: μάνγκο, φράουλες, λάχανο και λιναρόσποροι», λέει η Roxana Ehsani, διαιτολόγος-διατροφολόγος και εκπρόσωπος της αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Προσθέτει ότι είναι όλα αυτά τα συστατικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες. “Μια πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο βάρος”.

Τέλος, το κεφίρ, το οποίο είναι «ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση και είναι πλούσιο σε προβιοτικά, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη στήριξη της γενικής υγείας, του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας του εντέρου. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια πλούσια σε προβιοτικά διατροφή μπορεί να υποστηρίξει και να διατηρήσει καλά ισορροπημένο το μικροβίωμα του εντέρου, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε και σπλαχνικό λίπος”, λέει η ίδια.

Πηγή: https://www.eatthis.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι top 5 τροφές στο πρωινό για απώλεια σπλαχνικού λίπους μετά τα 50, σύμφωνα με διαιτολόγους

Απρόσμενες συνήθειες που δεν φαντάζεστε πόσο συρρικνώνουν το σπλαχνικό λίπος

Μακροζωία: Αντιγράψτε τους κατοίκους στις “μπλε ζώνες” του πλανήτη – Δείτε τι κοινά πράγματα τρώνε

Αυτή η διατροφή (όχι δίαιτα) βοήθησε ανθρώπους να χάσουν 6 κιλά σε 4 μήνες [έρευνα]

φωτό: iStock