Αυτή η διατροφή (όχι δίαιτα) βοήθησε ανθρώπους να χάσουν 6 κιλά σε 4 μήνες [έρευνα]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
vegan διατροφή
Όσον αφορά την απώλεια βάρους, υπάρχουν διάφορες επιλογές σχετικά με τα προγράμματα γευμάτων και τις διατροφικές συνήθειες που είναι ασφαλείς για τη γενική υγεία σας και προσφέρουν επίσης το είδος των αποτελεσμάτων που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας.

Ωστόσο, μερικά διατροφικά πρότυπα είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα έρευνα, η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε μια vegan διατροφή, η οποία δεν θα εστιάζει στον περιορισμό των θερμίδων, αλλά θα περιλαμβάνει αρκετά όσπρια.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, περιελάμβανε 244 συμμετέχοντες που θεωρούνταν όλοι υπέρβαροι. Ενώ κάποιοι κράτησαν την κανονική τους διατροφή, σε άλλους ζητήθηκε να στραφούν σε μια vegan διατροφή χαμηλών λιπαρών, που δεν απαιτούσε περιορισμό θερμίδων.

Μετά από 4 μήνες, όσοι ακολουθούσαν την -χωρίς περιορισμό θερμίδων- vegan διατροφή έχασαν κατά μέσο όρο 6 κιλά.

Μάλιστα, εκείνοι που κατανάλωναν συγκεκριμένα άφθονα όσπρια (στο πλαίσιο της ίδιας vegan διατροφής) έχασαν βάρος και λίπος καθώς και σπλαχνικό λιπώδη ιστό.

“Η έρευνά μας δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την ποιότητα της υγείας σας είναι να βελτιώσετε την ποιότητα των τροφών που τρώτε”, σημείωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. Hana Kahleova: “Αυτό σημαίνει να αποφεύγετε τα ζωικά προϊόντα και να τηρείτε μια vegan διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια”.

Όσον αφορά το γιατί μια vegan διατροφή είναι τόσο αποτελεσματική, η δρ. Dana Ellis Hunnes, κλινική διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο και επίκουρη καθηγήτρια στη σχολή δημόσιας υγείας Fielding του UCLA, λέει: “[Αυτή η vegan διατροφή] εστιάζει σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές πρωτεΐνες και περιεκτικότητα σε νερό. Αυτός ο τύπος διατροφής είναι πολύ χορταστικός και επομένως δεν συνειδητοποιείτε ότι τρώτε λιγότερες θερμίδες.

Επιπλέον, η δρ. Hunnes λέει ότι “αυτές οι τροφές είναι αντιφλεγμονώδεις, χαμηλότερες σε θερμίδες και βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών, κάτι που είναι καλό για την υγεία και την απώλεια βάρους”.

Όσον αφορά τα όσπρια, η δρ. Hunnes εξηγεί ότι “είναι απίστευτα υψηλά σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη που τα κάνει πολύ χορταστικά. Από εκεί και πέρα, ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματός σας κατά τη διάρκεια της πέψης (η θερμική επίδραση της τροφής) κι έτσι καίτε περισσότερες θερμίδες για να τις αφομοιώσετε”.

Πηγή: https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η #1 συνήθεια σύμφωνα με διαιτολόγο για πιο γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς να κάνετε δίαιτα

Τα πίνουμε όλοι πολύ συχνά, αλλά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος – Σοκ από νέα έρευνα

Για υγιή καρδιά, είναι απαραίτητη η πρωτεΐνη από αυτήν τη συγκεκριμένη τροφή: Πόση πρέπει να τρώτε

4 διατροφικές συνήθειες που ρίχνουν τον μεταβολισμό και δυσκολεύουν την απώλεια βάρους μετά τα 50