Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Δείκτης Μάζας Σώματος
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι πολύ εύκολο να μετρηθεί και να υπολογιστεί και, ως εκ τούτου, είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο εργαλείο για να συσχετιστεί ο κίνδυνος προβλημάτων υγείας με το σωματικό βάρος του ατόμου.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος αναπτύχθηκε από τον Adolphe Quetelet τον 19ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 ερευνητές παρατήρησαν ότι ο ΔΜΣ φαίνεται να είναι ένας καλό εργαλείο διάγνωσης σε προβλήματα λιποθυμίας και υπερβολικού βάρους.

Όπως κάθε άλλος μετρήσιμος δείκτης, ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν είναι τέλειο εργαλείο, επειδή εξαρτάται μόνο από το ύψος και το βάρος και δεν λαμβάνει υπόψη διάφορους άλλους παράγοντες, όπως το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Για αυτόν τον λόγο λέγεται ότι τείνει να υπερτιμά την παχυσαρκία σε ορισμένες περιπτώσεις και την υποτιμά σε άλλες.

Άλλες μετρήσεις, όπως η περιφέρεια της μέσης, μπορούν να συμπληρώσουν τα συμπεράσματα του ΔΜΣ.

Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός και αξιολόγηση

Ο ΔΜΣ ορίζεται ως το βάρος ενός ατόμου σε κιλά διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους του ατόμου σε μέτρα (kg/m2). Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που ζυγίζει 70 κιλά και το ύψος του είναι 1,75 μέτρα θα έχει ΔΜΣ 22,9.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΔΕΙΚΤΗ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

Για ενήλικες άνω των 20 ετών, ο ΔΜΣ εμπίπτει σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ
Κάτω από 18,5 Λιποβαρής
18,6-24,9 Κανονικό βάρος
25-29,9 Υπέρβαρος
30-34,9 Παχύσαρκος (κατηγορία 1)
35-39,9 Παχύσαρκος (κατηγορία 2)
40 και πάνω Παχύσαρκος (κατηγορία 3)

Δείκτης Μάζας Σώματος

Οι παραπάνω υποκατηγορίες βασίζονται στην επίδραση του υπερβολικού σωματικού λίπους στην ασθένεια και το θάνατο και σχετίζονται αρκετά καλά με την λιποθυμία. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος αναπτύχθηκε ως δείκτης κινδύνου ασθένειας. Καθώς ο ΔΜΣ αυξάνεται, αναλόγως συμβαίνει και με τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες. Μερικές κοινές παθήσεις που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία περιλαμβάνουν: πρόωρο θάνατο, καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, οστεοαρθρίτιδα, ορισμένους καρκίνους και διαβήτη.

Πηγή: https://www.euro.who.int