Φυτικές ίνες: Τα οφέλη για το ανοσοποιητικό, τον εγκέφαλο και τη γενικότερη υγεία

  • Iatropedia newsroom
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
Η κατανάλωση τροφών που προάγουν την υγεία του εντέρου βελτιώνει και τη γενική υγεία

Από συμβουλές διατροφής… άλλο τίποτα! Υπετροφές που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε μέχρι τα 100, διαλειμματικές δίαιτες που ισχυρίζονται ότι θα σας βοηθήσουνε να χάσετε βάρος και ούτω καθ’ εξής. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί, δεν υπάρχει καμία «υγιεινή διατροφή» που να ταιριάζει σε όλους.

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι επαγγελματίες θα συμφωνούσαν ότι η διατροφή μας πρέπει να είναι καλά ισορροπημένη, να περιέχει από όλα και είναι καλύτερο να συμπεριλάβετε περισσότερα πράγματα όπως λαχανικά και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή σας παρά να περιορίζετε τον εαυτό σας χωρίς λόγο. Η κατανάλωση τροφών που προάγουν την υγεία του εντέρου βελτιώνει και τη γενική σας υγεία.

Γιατί τόση φασαρία με τις φυτικές ίνες;

Η σημασία των φυτικών ινών είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Οι φυτικές ίνες δεν βοηθούν μόνο το έντερο, αλλά μπορούν να θεωρηθούν ως πρεβιοτικό θρεπτικό συστατικό.

Τα πρεβιοτικά δεν αφομοιώνονται και απορροφώνται ενεργά, αλλά χρησιμοποιούνται επιλεκτικά για να προάγουν την ανάπτυξη ευεργετικών μικροβίων στο έντερό μας. Τα μικρόβια αυτά στη συνέχεια βοηθούν στην πέψη, ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά, να προάγουμε την ακεραιότητα του φραγμού του εντέρου και να αποτρέπουμε την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.

Οι ίνες μπορούν επίσης να έχουν ανεξάρτητες μικροβιακές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό μας σύστημα όταν αλληλεπιδρούν απευθείας με τους υποδοχείς που εκφράζονται από τα κύτταρα μας. Αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν να μάθει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να είναι πιο ανεκτικό, μειώνοντας τη φλεγμονή.

Καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες;

Πιθανότατα όχι. Η λεγόμενη «δυτική» διατροφή είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες και γεμάτη από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η σύσταση για τις φυτικές ίνες που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά είναι 25-38 γραμμάρια, ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το επίπεδο δραστηριότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου το ήμισυ της σύστασης και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική υγεία.

Στις καλές πηγές φυτικών ινών περιλαμβάνονται τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα φασόλια και τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Και ναι μεν δίνεται μεγάλη έμφαση στις διαλυτές ίνες, και λιγότερη στις αδιάλυτες ίνες, αλλά στην πραγματικότητα τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν και από τα δύο είδη και το καθένα έχει τα πλεονεκτήματά του.

Τα οφέλη των φυτικών ινών

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη των φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες δεν συνδέονται μόνο με την υγεία του παχέος εντέρου. Συνδέονται με τη συνολική υγεία και την υγεία του εγκεφάλου μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε φυτικές ίνες έχουν συσχετιστεί με γαστρεντερικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση επαρκών φυτικών ινών μειώνει επίσης τον κίνδυνο και τη θνησιμότητα που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και παχυσαρκία.

Υπάρχουν επίσης μελέτες που δείχνουν βελτιώσεις της γνωστικής λειτουργίας με ορισμένους τύπους φυτικών ινών.

Υπάρχουν ορισμένες γαστρεντερικές ασθένειες, όπως η κοιλιοκάκη, οι οποίες συνήθως δεν σχετίζονται με τα οφέλη των διαιτητικών ινών. Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση για συγκεκριμένο τύπο ινών και τη δόση που θα ήταν ευεργετικά για τη θεραπεία των περισσότερων ασθενειών.

Δεν είναι όλες οι φυτικές ίνες καλές

Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν είναι όλες οι φυτικές ίνες καλές για εσάς. Οι ίνες χρησιμοποιούνται ως όρος «ομπρέλα» για τους δύσπεπτους φυτικούς πολυσακχαρίτες, επομένως υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι με διαφορετική δυνατότητα ζύμωσης, διαλυτότητα και ιξώδες στο έντερο.

Σημασία έχει και η πηγή. Οι φυτικές ίνες που προέρχονται από ένα φυτό δεν είναι ίδιες με τις ίνες που προέρχονται από ένα άλλο. Επιπλέον, ισχύει και το παν μέτρον άριστον: η υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και αέρια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις διαφορές στα μικροβιώματα του εντέρου που επηρεάζουν την ικανότητα μεταβολισμού των ινών για την παραγωγή ευεργετικών μορίων, όπως τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η έλλειψη μικροβίων με ικανότητα πέψης των ινών μπορεί να επιτρέψει στις ανέπαφες ίνες να αλληλεπιδράσουν άμεσα με τα κύτταρα του εντέρου, οδηγώντας σε προφλεγμονώδη κατάσταση. Πρόσφατα στοιχεία έχουν δείξει ακόμη ότι η υπερβολικά υψηλή κατανάλωση διαλυτών ινών, όπως η ινουλίνη, ένα κοινό συμπλήρωμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου σε ένα πειραματικό ζωικό μοντέλο.

Μέρος μιας υγιεινής διατροφής

Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής που μπορεί να προάγει τόσο το έντερο όσο και τη γενική υγεία. Βοηθούν να νιώθουμε πιο ικανοποιημένοι μετά τα γεύματα και στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα.

Τα πρεβιοτικά προάγουν την ανάπτυξη μικροβίων του εντέρου που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ανοσία του εντέρου στο πλαίσιο πολλών διαφορετικών ασθενειών, αν και δεν είναι όλες οι φυτικές ίνες ίσες. Αν και οι φυτικές ίνες δεν θεραπεύουν ασθένειες, η διατροφή μπορεί να συμπληρώσει εξαιρετικά φαρμακευτικές και θεραπευτικές στρατηγικές, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γεωργιάδης: Τι απάντησε για τους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών στην Ιρλανδία

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: 30 λεπτά άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια μπορεί να πυροδοτήσει το άγχος για τα οικονομικά