Ρευματοειδής αρθρίτιδα: 30 λεπτά άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

  • Iatropedia newsroom
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: 30 λεπτά άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Η υπέρταση είναι ιδιαίτερου κινδύνου για τα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα

Τριάντα λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν τη συστολική αρτηριακή πίεση σε γυναίκες που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα σε κατάσταση ηρεμίας, υπό πίεση και γενικά, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Η υπέρταση είναι ιδιαίτερου κινδύνου για τα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο κίνδυνος θανάτου των οποίων από καρδιαγγειακή νόσο είναι 48% υψηλότερος από τον γενικό πληθυσμό.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση φλεγμονώδης νόσος. Με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται εσφαλμένα στα υγιή κύτταρα. Το αποτέλεσμα είναι φλεγμονή – μαζί με επώδυνο οίδημα – συχνά σε πολλαπλές αρθρώσεις ταυτόχρονα.

Τις περισσότερες φορές, η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει τις αρθρώσεις στα γόνατα, στα χέρια και στους καρπούς, προκαλώντας παρατεταμένο ή χρόνιο πόνο, προβλήματα ισορροπίας και παραμόρφωση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια, την καρδιά και τους πνεύμονες, καθώς και σε άλλα μέρη του σώματος.

Η κατάσταση συνοδεύεται συχνά από υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η άμεση αιτία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι προς το παρόν άγνωστη, αν και υπάρχουν κάποιοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου:

  • Ηλικία — η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνδέεται με τη γήρανση και προσβάλλει συχνότερα άτομα στα 60 τους.
  • Το κάπνισμα — συμπεριλαμβανομένων παιδιών καπνιστών που δεν καπνίζουν
  • Γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει — οι γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει ποτέ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
  • Το φύλο
  • Η παχυσαρκία
  • Η κληρονομικότητα

Μειώστε την αρτηριακή πίεση με την άσκηση

Η μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη διασταυρούμενη δοκιμή που παρατήρησε τα αποτελέσματα μίας μόνο συνεδρίας αερόβιας άσκησης στην αρτηριακή πίεση ηρεμίας, την αρτηριακή πίεση που σχετίζεται με το άγχος και την αρτηριακή πίεση μιας ολόκληρης ημέρας σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν όλες γυναίκες, καθώς η ρευματοειδής αρθρίτιδα τις επηρεάζει δύο έως τρεις φορές πιο συχνά από τους άνδρες.

Οι 20 συμμετέχοντες της δοκιμής περπάτησαν με μέτριες ταχύτητες σε διάδρομο για 30 λεπτά ή χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου, ξεκουραζόμενοι.

Πριν και μετά την άσκηση κάθε γυναίκας, οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση ηρεμίας. Προκειμένου να εξεταστεί η αρτηριακή πίεση ως απόκριση στο στρες, η αρτηριακή πίεση μετρήθηκε επίσης ως απόκριση στη δοκιμή Stroop-Color Word και στη δοκιμή Cold Pressor.

Το Stroop-Color Word Test είναι μια γνωστική πρόκληση στην οποία παρουσιάζονται στα άτομα τα ονόματα των χρωμάτων τυπωμένα σε άλλες αποχρώσεις. Τους ζητείται να απαγγείλουν το πραγματικό χρώμα των λέξεων αντί για τη λέξη που σχηματίζουν τα γράμματα.

Το Cold Pressor Test είναι ένα τεστ ανοχής στον πόνο κατά το οποίο τα άτομα τοποθετούν τα χέρια τους σε κρύο νερό -4° C- για να προκαλέσουν ελαφρύ ή μέτριο πόνο για όσο διάστημα κρατούν το χέρι τους βυθισμένο.

Χωρίς άσκηση, αναμένεται ότι η συστολική και η διαστολική αρτηριακή πίεση ενός ατόμου θα αυξηθούν κατά 18 mmHG και 11 mmHG αντίστοιχα, ως απόκριση στο Cold Pressor Test. Ωστόσο, τις ημέρες κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε άσκηση, η συστολική αρτηριακή τους πίεση στην πραγματικότητα μειώθηκε κατά 1 mmHG ως απόκριση στο τεστ.

Μετά την άσκηση, κάθε άτομο εφοδιάστηκε με περιπατητικό πιεσόμετρο για τη μέτρηση της υπέρτασης τις επόμενες 24 ώρες.

Η ομάδα άσκησης παρουσίασε μειωμένη συστολική αρτηριακή πίεση σε ηρεμία κατά μέσο όρο 5 mHG και πίεση αίματος κατά 7 mmHG. Η εικοσιτετράωρη συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 5 mmHG.

Αυτή είναι μια σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς οι μειώσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 5 mmHg έχουν συνδεθεί με κλινικές μειώσεις στον κίνδυνο θανάτου λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου (-14%), στεφανιαίας νόσου (-9%) και όλων των αιτιών (-7%) σε άτομα με υπέρταση.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία επίδραση στη διαστολική αρτηριακή πίεση που προέκυψε από την άσκηση.

Η συστολική αρτηριακή πίεση αντανακλά την πίεση στις αρτηρίες καθώς χτυπά η καρδιά. Η διαστολική αρτηριακή πίεση είναι η πίεση στις αρτηρίες ενώ η καρδιά βρίσκεται σε ηρεμία. Όταν κάποιος μετρά την αρτηριακή πίεση, συνήθως εμφανίζεται ως ένας αριθμός πάνω από τον άλλο – η συστολική πίεση είναι αυτή που βρίσκεται στην κορυφή.

Πώς η άσκηση βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Δρ Tiago Peçanha εξήγησε ότι η αερόβια άσκηση μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση προάγοντας τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό το ονομάζουμε «αγγειοδιαστολή».

Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, ότι αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μία μόνο συνεδρία αερόβιας άσκησης και να διαρκέσει αρκετές ώρες μετά το τέλος της άσκησης.

«Αυτό το ονομάζουμε υπόταση μετά την άσκηση και αυτό το φαινόμενο μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε φορά που ασκείται ένα άτομο, οι προσωρινές βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση μπορεί να γίνονται πιο μόνιμες και πιο εμφανείς.

«Είναι σαν τα αποτελέσματα ενός φαρμάκου που μπορεί να βελτιώνει τα συμπτώματά σας βραχυπρόθεσμα, αλλά θα φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου με την τακτική χρήση», ανέφερε.

Λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα άλλων μελετών, ο Δρ Peçanha λέει ότι τα 30 λεπτά μπορεί να είναι ο βέλτιστος χρόνος άσκησης για αυτόν τον σκοπό.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια μπορεί να πυροδοτήσει το άγχος για τα οικονομικά

ΠΟΥ: Η διεθνής κοινότητα κινδυνεύει να χάσει την προθεσμία για την συνθήκη αντιμετώπισης των πανδημιών

Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το σπίτι για να μην κινδυνεύει η υγεία μας