Τι διώχνει τον πελαργό;

  • Iatropedia
Όταν ο πελαργός καθυστερεί να χτυπήσει την πόρτα των ζευγαριών τότε εμφανίζονται τα πρώτα συννεφάκια. Όσο περνάει ο καιρός και χωρίς αποτέλεσμα τόσο μεγαλώνει το άγχος και το στρες στους συντρόφους. Υπολογίζεται ότι ένα στα τέσσερα ζευγάρια παρόλο που δεν αντιμετωπίζει κάποιο οργανικό ή βιολογικό πρόβλημα κανένας από τους δυο ο πελαργός δεν χτυπάει την πόρτα τους γεγονός που καθιστά την υπογονιμότητά τους «άγνωστης αιτιολογίας».

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Human Reproduction όσο περισσότερο είναι το στρες και το στρες των γυναικών που προσπαθούν να συλλάβουν τόσο πιο πολύ καθυστερεί η σύλληψη και διπλασιάζεται ο κίνδυνος της υπογονιμότητας.

Την ίδια στιγμή ακόμη και τα σχετικά χαμηλά επίπεδα στρες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα υπογονιμότητας.

Βιοδείκτες

Αναλυτικότερα η ερευνήτρια Courtney Denning Johnson Lynch διευθύντρια αναπαραγωγικής επιδημιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Ohio και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν σε έρευνα που έκαναν σε 501 αμερικανίδες ηλικίας 18- 40 ετών, ότι εκείνες με υψηλά επίπεδα αλφα- αμυλάσης – ενός βιοδείκτη του στρες που ανιχνεύεται στο σάλιο – είχαν κατά 29% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν κάθε μήνα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 12 μήνες έως ότου συλλάβουν τις γυναίκες. Σε αυτό το διάστημα, μετρούσαν περιοδικά στο σάλιο των γυναικών το επίπεδο του ενζύμου άλφα – αμυλάσης και της ορμόνης κορτιζόλης, δύο βασικών βιοδεικτών του στρες.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα άλφα – αμυλάσης είχαν κατά μέσο όρο 29% λιγότερες πιθανότητες κάθε μήνα να συλλάβουν, σε σχέση με εκείνες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα του εν λόγω ενζύμου στον οργανισμό τους .

Παράλληλα, οι πιο αγχωμένες γυναίκες είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν ως υπογόνιμες.

Να σημειωθεί ότι είναι φορά που η άλφα – αμυλάση συνδέεται με την κλινική υπογονιμότητα, αλλά παραμένει ασαφές ποιος είναι ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός, καθώς επίσης κατά πόσο παίζει ρόλο και το στρες του άνδρα.

Η επικεφαλής της έρευνας δρ. Lynch συστήνει στις γυναίκες που δυσκολεύονται να συλλάβουν να χαλαρώσουν και αν αυτό δεν είναι εφικτό να μην διστάσουν να καταφύγουν στη γιόγκα.

Από την άλλη πλευρά επιστήμονες, όπως η Τζάκι Μπράουν τον Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, προειδοποίησαν ότι τα νέα ευρήματα μπορεί να αγχώσουν ακόμη περισσότερο τους υποψήφιους γονείς τονίζοντας ότι το ζευγάρι πρέπει να εστιάσει την προσοχή του, όπως στο να κάνει σεξ συχνότερα αλλά και να κόψει το κάπνισμα.