Γρίπη των πτηνών: Μολυσμένα 1 στα 5 δείγματα παστεριωμένου γάλακτος στις ΗΠΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Πολλά δείγματα προήλθαν από εμπορικά καταστήματα σε πολιτείες χωρίς γνωστή μόλυνση στις αγελάδες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα γενετικά ίχνη του ιού που προκαλεί γρίπη των πτηνών και βρέθηκε στο παστεριωμένο γάλα στις ΗΠΑ, έδωσε η αρμόδια αμερικανική Αρχή.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), το σχεδόν 20% των δειγμάτων παστεριωμένου γάλακτος του εμπορίου που ελέγχθηκαν περιείχαν ίχνη του DNA του ιού. Τα δείγματα από τις οκτώ πολιτείες που είναι γνωστό ότι είχαν κοπάδια αγελάδων μολυσμένα με γρίπη των πτηνών, ήταν πιθανότερο να βγουν θετικά.

Υπήρχαν όμως και πολλά θετικά δείγματα σε άλλες πολιτείες. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η διασπορά του ιού στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες της χώρας είναι πολύ πιο εκτεταμένη.

«Τα νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι κυκλοφορεί πολύ περισσότερο ο ιός απ’ ό,τι γνωρίζαμε», δήλωσε ο ιολόγος Dr. Richard Webby, διευθυντής του Κέντρου Μελετών της Οικολογίας της Γρίπης σε Ζώα & Πτηνά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο Ερευνητικό Νοσοκομείο Παίδων St. Jude, στο Μέμφις.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να εκριζωθεί ο ιός Η5Ν1, πρόσθεσε. Πρώτα, όμως, πρέπει να εξακριβωθεί η έκταση του προβλήματος.

Η FDA λέει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το γάλα με τα γενετικά ίχνη του ιού είναι επικίνδυνο για τους καταναλωτές. Ούτε υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια γάλατα περιέχουν ζωντανό ιό. Ωστόσο επισημαίνει πως πραγματοποιεί πειράματα για να βεβαιωθεί γι’ αυτό πέραν πάσης αμφιβολίας.

Ερωτηματικά

Τα νέα δεδομένα εγείρουν επίσης ερωτηματικά για το πώς η γρίπη των πτηνών διέλαθε της προσοχής των ελέγχων στα ζώα. Ερωτηματικό αποτελεί επίσης σε ποιες άλλες πολιτείες διασπείρεται σιωπηλά, δηλαδή δίχως να προκαλεί συμπτώματα στα ζώα.

Πολλοί επιστήμονες και ο αμερικανικός Τύπος, εξ άλλου, φρονούν ότι οι προληπτικοί έλεγχοι απεδείχθησαν ανεπαρκείς για να αποτυπώσουν εγκαίρως την ακριβή έκταση του προβλήματος.

Είναι ενδεικτικό ότι μολονότι η γρίπη των πτηνών έχει επισήμως ανιχνευθεί σε 33 κοπάδια σε οκτώ αμερικανικές πολιτείες, μόνο 23 άνθρωποι έχουν ελεγχθεί για τον ιό Η5Ν1. Άλλοι 44 βρίσκονται υπό παρακολούθηση μετά από πιθανή έκθεση, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Η παστερίωση

Η παστερίωση συνίσταται στη βραχεία θέρμανση του γάλακτος για να καταστραφούν τα παθογόνα που περιέχει. Κατά την καταστροφή των ιών, απελευθερώνονται θραύσματα του γενετικού υλικού του.

«Δεν προκαλεί έκπληξη η ανεύρεση γενετικών θραυσμάτων στο γάλα», δήλωσε ο Dr. Samuel Alcaine, αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη.

Πρόσθεσε, όμως, πως τα θραύσματα αυτά δεν είναι ικανά να προκαλέσουν λοίμωξη. «Η παρουσία τους δεν σημαίνει πως το γάλα δεν είναι ασφαλές», κατέληξε.

Φωτογραφία: Istock