Γυναίκες μολύνθηκαν με τον ιό του AIDS κάνοντας vampire facial σε spa

  • Ρούλα Τσουλέα
HIV
Μολύνθηκε και ο ερωτικός σύντροφος της μίας γυναίκας. Τι αναφέρουν τα CDC.

Τέσσερις μεσήλικες γυναίκες μολύνθηκαν με τον ιό HIV που προκαλεί  AIDS, κάνοντας θεραπεία προσώπου vampire facial σε ένα spa στο Νέο Μεξικό, ανακοίνωσαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τα πρώτα γνωστά περιστατικά μετάδοσης του ιού μέσω εγχύσεων για αισθητικούς σκοπούς.

Το vampire facial είναι μία συνδυασμένη θεραπεία, που κανονικά πρέπει να διενεργείται από δερματολόγους ιατρούς και όχι αισθητικούς. Η θεραπεία συνδυάζει το microneedling (μικροτραυματισμός της επιφάνειας του δέρματος με μικροσκοπικές αποστειρωμένες βελόνες, για να διεγερθεί η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης) με PRP (εγχύσεις πλάσματος αίματος, πλουσίου σε αιμοπετάλια).

Το VIP Beauty Salon and Spa στην Αλμπουρκέκη του Νέου Μεξικού έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν σε επιθεώρηση διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν οι συνθήκες υγιεινής και απολύμανσης.

Τώρα, τα CDC αποκαλύπτουν ότι οι τέσσερις γυναίκες, που ήταν πελάτισσες του κέντρου περιποίησης, μολύνθηκαν με τον ιό HIV πιθανώς μέσω μολυσμένων βελονών.

Διαγνώστηκαν από το 2018 έως το 2023

Όπως αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR), η πρώτη γυναίκα βρέθηκε θετική στον ιό το καλοκαίρι του 2018. Δεν είχε ιστορικό ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών, πρόσφατης μετάγγισης αίματος ή πρόσφατης σεξουαλικής επαφής με φορέα του ιού. Είχε όμως κάνει vampire facial στο συγκεκριμένο spa.

Την ίδια θεραπεία ομορφιάς είχαν κάνει και οι άλλες δύο γυναίκες. Ωστόσο η δεύτερη έμαθε ότι είναι φορέας του ιού HIV το 2019. Η τρίτη το έμαθε το 2023, όταν διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα.

Μολυσμένο βρέθηκε επίσης ένα ζευγάρι. Η γυναίκα είχε κάνει την ίδια θεραπεία στο spa, ενώ ο άνδρας μολύνθηκε κάνοντας σεξ μαζί της. Ο άνδρας ουδέποτε υπήρξε πελάτης του κέντρου περιποίησης.

Η ηλικία όλων των ασθενών κυμαίνεται μεταξύ 40 και 60 ετών, αναφέρουν τα CDC. Οι δύο είχαν σταδίου 1 λοίμωξη και οι τρεις σταδίου 3, την εποχή που διαγνώστηκαν. Γενετικές εξετάσεις έδειξαν πως και οι πέντε ήταν μολυσμένοι με τον ίδιο ιό.

Οι Αρχές υπολογίζουν ότι έως και 59 πελάτισσες του κέντρου περιποίησης εκτέθηκαν στον ιό HIV. Από αυτές, οι 20 είχαν κάνει vampire facial.

Το 2022 η ιδιοκτήτρια του spa, Maria Ramos de Ruiz, 62 ετών, είχε δηλώσει ένοχη για πέντε κατηγορίες άσκησης Ιατρικής χωρίς άδεια και καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκισης.

Φωτογραφία: iStock