Καρκίνος των ωοθηκών: Συνήθως ΔΕΝ εντοπίζεται εγκαίρως – Δείτε τα πρώιμα συμπτώματα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος των ωοθηκών
Μία σημαντική αλλαγή είναι απαραίτητη στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με έναν γιατρό που ειδικεύεται στην ασθένεια.

“Ο καρκίνος των ωοθηκών συχνά διαγιγνώσκεται πολύ αργά”, λέει συγκεκριμένα ο δρ David Fishman, διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου και Γυναικολογικής Ογκολογίας στο νοσοκομείο NewYork-Presbyterian/Queens.

Και προσθέτει: “Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να γνωρίζουν τον κίνδυνο αυτής της θανάσιμης ασθένειας και πρώτα τα προειδοποιητικά σημάδια της”.

Όλες οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και 1 στις 75 θα αναπτύξει τη νόσο. Περισσότερες από 250.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών κάθε χρόνο και από αυτές οι 140.000 πεθαίνουν λόγω της ασθένειας.

Ο δρ Fishman τόνισε, ότι ένα καθαρό τεστ Παπανικολάου (το γνωστό τεστ Παπ) δεν σημαίνει ότι οι ωοθήκες της γυναίκας είναι καθαρές από καρκίνο. Το τεστ Παπ χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας και όχι του καρκίνου των ωοθηκών. Αυτό πολλές γυναίκες δεν το γνωρίζουν!

Συμπτώματα

Γι’ αυτό ο καρκίνος των ωοθηκών συχνά διαγιγνώσκεται με καθυστέρηση και έτσι έχει πάρει την μακάβρια ονομασία “σιωπηλός δολοφόνος”. Τα πρώτα συμπτώματά του είναι ήπια και εύκολο να τα αγνοήσει μια γυναίκα, σύμφωνα με τον δρ Fishman. Περιλαμβάνουν φούσκωμα, δυσπεψία και ναυτία, πόνο στην κοιλιά και την πλάτη, αίσθημα γρήγορης πληρότητας στο φαγητό (χορταίνετε εύκολα), συχνή ούρηση, αύξηση του σωματικού βάρους και δυσκολία στην αναπνοή. Οι γυναίκες που έχουν αυτά τα συμπτώματα για περισσότερο από μία εβδομάδα θα ΠΡΕΠΕΙ να μιλήσουν με τον γυναικολόγο τους, επιμένει ο δρ Fishman.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμος, εάν ανιχνευθεί νωρίς. Εάν ο καρκίνος είναι μόνο στην ωοθήκη (στάδιο 1), το μέσο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι 90%. Ωστόσο, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι πολύ χαμηλότερες, αν ο καρκίνος είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Παράγοντες κινδύνου

Οι γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού, ή ορισμένους άλλους τύπους καρκίνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών περιλαμβάνουν μεταλλάξεις ορισμένων γονιδίων, στειρότητα, πρόωρη εμμηνόρροια, παχυσαρκία, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία. Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 70 ετών έχουν υψηλότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας, όπως: μια υγιεινή, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή, το αν έχει γεννήσει, το αν παίρνει αντισυλληπτικά χάπια και το αν έχει κάνει χειρουργική επέμβαση στις σάλπιγγες.

Μερικές γυναίκες, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, ίσως χρειασατεί να υποβληθούν σε επέμβαση ολοκληρωτικής αφαίρεσης των ωοθηκών και των σαλπιγγών τους ως προληπτικό μέτρο, δήλωσε ο δρ Fishman, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο νοσοκομείο.

Για παράδειγμα, το 2015 η ηθοποιός Angelina Jolie αποκάλυψε ότι προχώρησε σε μια τέτοια επέμβαση, επειδή είχε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, λόγω της μετάλλαξης του γονιδίου BRCA1, που είχαν εντοπίσει οι γιατροί στον οργανισμό της.

Πηγή: http://www.webmd.com