Καρκίνος Ωοθηκών ο σιωπηλός δολοφόνος

  • Iatropedia
Ο καρκίνος των ωοθηκών έχει εξελιχθεί σε σιωπηλό δολοφόνο, καθώς η αντίληψη που επικρατεί, είναι ότι δεν παρουσιάζει συμπτώματα πριν, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται όταν είναι πια αργά. Μια τετραετής έρευνα της Καναδής ογκολόγου Λούσι Γκίλπμερτ από το πανεπιστήμιο Mc Gill, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα: Η ασθένεια μπορεί να προληφθεί από τα αρχικά συμπτώματα.

Η δρ Γκίλμπερτ επισημαίνει ότι είναι λάθος η άποψη πως ο καρκίνος των ωοθηκών δεν έχει έγκαιρα συμπτώματα. Το πιο σημαντικό εύρημα της τετραετούς έρευνας της είναι ότι το 90% των περιπτώσεων καρκίνων της ωοθήκης, δεν ξεκίνησαν από τις ωοθήκες αλλά από τις σάλπιγγες.

Η ομάδα της διευθύντριας του γυναικολογικού τμήματος του πανεπιστημίου Mc Gill, αποκάλυψε “την μεγάλη προσποίηση” όπως την ονομάζει η ίδια η ίδια η διευθύντρια του τμήματος, ογκολόγος κ Γκίλμπερτ και συνέχισε: “θα το θέσω ωμά. Μέχρι τώρα όλοι κάναμε λάθη. Ήμασταν λάθος. Είχαμε λάθος όνομα, λάθος διαδικασίες, λάθος διαγνωστικές εξετάσεις και δομές. Δεν είναι να απορεί κανείς που έχουν χαθεί τόσες πολλές ζωές γυναικών από αυτή την ασθένεια.”

Έτσι αυτόν το μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Oncology η ομάδα της ογκολόγου δημοσίευσε τη μελέτη της σχετικά με τον καρκίνο των ωοθηκών. Οι ερευνητές εξέτασαν σχετικά υγιείς γυναίκες, άνω των 50, με ήπια συμπτώματα όπως φούσκωμα, πυελικό ή κοιλιακό άλγος, συχνή ούρηση, δυσκολία στο φαγητό ή αίσθηση γρήγορου χορτάσματος, και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με αυτά τα συμπτώματα είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες, να έχουν καρκίνο των ωοθηκών σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν καθόλου ανάλογα συμπτώματα.

Η μέθοδος ελέγχου περιλάμβανε μια εξέταση αίματος για βιοδείκτες του καρκίνου που ονομάζεται συντομογραφικά CA-125.Εάν η εξέταση αυτή αποκάλυπτε έστω και την παραμικρή ανωμαλία, σε διάστημα τεσσάρων έως έξη εβδομάδων, γινόντουσαν επιπλέον εξετάσεις με υπερηχογραφήματα και επαναλαμβανόμενα τεστ. Τελικά μετά από εξετάσεις σε 1455 γυναίκες οι ερευνητές εντόπισαν 11 επιθετικούς καρκίνους των ωοθηκών.

Πρόκειται για υψηλότατο ποσοστό. Μια στις 132 γυναίκες είχε γυναικολογικό καρκίνο. Η κυβέρνηση του Καναδά πείστηκε από την έρευνα της κ. Γκίλπερτ και ήδη έχει δοθεί εντολή να δημιουργηθούν 12 περιφερειακές κλινικές που θα κάνουν τις νέες βελτιωμένες εξετάσεις και αναλύσεις σε ανυποψίαστες γυναίκες, για να οδηγηθούν σε άμεση διάγνωση και θεραπεία του πρώιμου καρκίνου των ωοθηκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του ενδομήτριου στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του αιδίου στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του μαστού στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τις πολυκυστικές ωοθήκες στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

τα αντυισυλληπτικά μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ;