Τι είδους ύπνο κάνετε; Οι ερευνητές βρήκαν τέσσερις χαρακτηριστικούς τύπους

  • Ρούλα Τσουλέα
τύποι
Ο τύπος του ύπνου αποτελεί προάγγελο (και) για την μελλοντική κατάσταση της υγείας μας.

Ο ύπνος είναι μία καθημερινή συμπεριφορά αλλά δεν είναι σε όλους ο ίδιος, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Υπάρχουν τέσσερις χαρακτηριστικοί τύποι στους οποίους ταιριάζουν οι περισσότεροι ενήλικες, λένε.

Οι τύποι αυτοί αποτελούν επίσης προάγγελους για την μελλοντική κατάσταση της υγείας μας. Ευτυχώς, όμως, μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο με την πάροδο του χρόνου, αν και αυτό δεν είναι συχνό.

Οι επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) βασίζουν τα συμπεράσματα αυτά σε μελέτη με 3.683 εθελοντές. Η μελέτη άρχισε το 1995, όταν οι εθελοντές είχαν ηλικία άνω των 25 ετών.

Δύο φορές σε διάστημα 13 ετών οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια ύπνου. Η πρώτη ήταν την περίοδο 2004-2006 και η δεύτερη την περίοδο 2013-2017. Μεταξύ άλλων απάντησαν σε ερωτήματα που αφορούσαν:

  • Το πρόγραμμα του ύπνου τους
  • Την ικανοποίησή τους από τον ύπνο
  • Τη διάρκεια του ύπνου τους
  • Την εγρήγορσή τους στη διάρκεια της ημέρας

Ανέφεραν επίσης εάν και από τι είδους χρόνιες παθήσεις έπασχαν. Παρείχαν επίσης και άλλες λεπτομέρειες για τη ζωή τους (οικογενειακή κατάσταση, εργασία, κάπνισμα κ.λπ.).

Οι τέσσερις τύποι του ύπνου

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Psychosomatic Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, οι απαντήσεις των συμμετεχόντων έδειξαν ότι υπήρχαν τέσσερις ξεχωριστοί τύποι ύπνου. Οι τύποι αυτοί είναι:

  1. Όσοι κοιμούνται καλά (good sleepers)
  2. Όσοι έχουν διαταραχές ύπνου όπως η αϋπνία (insomnia sleepers)
  3. Οι άνθρωποι που αναπληρώνουν τον ύπνο τους το Σαββατοκύριακο (weekend catch-up sleepers)
  4. Όσοι κοιμούνται το μεσημέρι (nappers)

Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης περιόδου της μελέτης, η πλειονότητα των συμμετεχόντων (το 77%) διατήρησαν τον φαινότυπο του ύπνου τους. Οι πιο σταθεροί ήταν όσοι κοιμόντουσαν το μεσημέρι και όσοι έπασχαν από διαταραχές ύπνου.

Οι επιπτώσεις στην υγεία

Οι ερευνητές εξέτασαν την πορεία της υγείας των εθελοντών τους στη διάρκεια μιας 10ετίας. Όπως διαπίστωσαν, οι τύποι του ύπνου σχετίζονταν με διαφορετικά προβλήματα υγείας.

Σε σύγκριση με τους εθελοντές που κοιμόντουσαν καλά, οι συμμετέχοντες με διαταραχές ύπνου και στις δύο περιόδους της μελέτης είχαν 72-188% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν:

  • Καρδιοπάθεια
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Κατάθλιψη
  • Εύθραυστη υγεία στην τρίτη ηλικία

Αντίστοιχα, όσοι κοιμόντουσαν το μεσημέρι για να αναπληρώσουν τον χαμένο βραδινό ύπνο είχαν αυξημένες πιθανότητες διαβήτη, καρκίνου και εύθραυστης υγείας. Αντιθέτως, ο ύπνος το Σαββατοκύριακο δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο χρονίων προβλημάτων υγείας, σε σύγκριση με τους εθελοντές που είχαν καλό ύπνο.

Ωστόσο η πλειονότητα των συμμετεχόντων δεν είχαν καλό ύπνο. Περισσότεροι από τους μισούς, λ.χ., ανήκαν στον τύπου των διαταραχών ύπνου. Και πολλοί είχαν ανάγκη τον μεσημβρινό ύπνο.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο ύπνος αποτελεί μέρος του τρόπου ζωής μας και ίσως γι’ αυτό δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Soomi Lee, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ύπνου στο Penn State.

Είναι, όμως, εφικτό και συχνά απαραίτητο, ειδάλλως ο φτωχός ύπνος μπορεί να υπονομεύσει την υγεία μας, πρόσθεσε.

Φωτογραφία: iStock