Τι είναι το έκζεμα και πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

  • Ρούλα Τσουλέα
έκζεμα
Η πρώτη και σημαντικότερη συμβουλή για τη διαχείριση του εκζέματος είναι η ενυδάτωση του δέρματος.

Το δέρμα μας συχνά μπορεί να υποφέρει από ερεθισμούς ή ενδείξεις ότι κάτι το έχει ενοχλήσει. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, μας το δείχνει με τη μορφή εκζέματος. Τι είναι το έκζεμα όμως στην πραγματικότητα;

Το έκζεμα, επίσης γνωστό και ως δερματίτιδα, είναι μία δερματική πάθηση που μπορεί να προκληθεί από ποικίλους παράγοντες, όπως οι γενετικές προδιαθέσεις, οι αλλεργίες, η ξηρότητα του δέρματος ή οι εξωτερικές ερεθιστικές ουσίες.

Μπορεί να προκαλέσει κνησμό, ερυθρότητα και φαγούρα σε διάφορα σημεία του σώματός μας. Μία κατάσταση που μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητική και να αναστατώσει την καθημερινότητά μας. Όμως δε χρειάζεται να ανησυχούμε, γιατί υπάρχουν τρόποι και θεραπείες για να διαχειριστούμε όποιο σύμπτωμα και να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Η πρώτη και σημαντικότερη συμβουλή για τη διαχείριση του εκζέματος είναι η ενυδάτωση του δέρματος. Γι’ αυτό, επίλεξε ενυδατικές κρέμες ή λοσιόν που είναι ειδικά σχεδιασμένες για την αντιμετώπιση του και εφάρμοσέ τις τακτικά στις περιοχές που επηρεάζονται.

Οι ενυδατικές κρέμες είναι φοβεροί σύμμαχοι της υγείας της επιδερμίδας μας. Βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματός μας και μπορούν να μειώσουν τον κνησμό και την ερυθρότητα. Αναζήτησε μία ενυδατική κρέμα που είναι πλούσια σε ενυδατικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ και η γλυκερίνη, και άπλωσέ την μετά το μπάνιο ή το ντους, όταν το δέρμα είναι καθαρό.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τις ερεθιστικές ουσίες που μπορεί να επιδεινώσουν ένα έκζεμα. Αυτές οι ουσίες συνήθως περιέχονται σε αρώματα, συγκεκριμένα καθαριστικά προϊόντα, ορισμένα ρούχα ή και ακόμα και σε ορισμένα τρόφιμα.

Γι’ αυτό, χρησιμοποίησε ήπια καθαριστικά και ενυδατικά προϊόντα, που δεν περιέχουν αρωματικές ή πολύ έντονες ουσίες και διάλεξε προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για το ευαίσθητο και ερεθισμένο δέρμα και περιέχουν φυσικά και καταπραϋντικά συστατικά, όπως ηλιέλαιο, αλόη βέρα και βιταμίνη Ε.

Το νερό και η διατροφή

Ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να επιδεινώσει το έκζεμα δέρματος, ακόμα και αν δε σου περνάει από το μυαλό, είναι το πολύ ζεστό νερό. Για τον λόγο αυτόν, απόφυγε τη χρήση του πολύ ζεστού νερού κατά τη διάρκεια του ντους ή του μπάνιου σου, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει την ξηρότητα του δέρματος ή κάποια φλεγμονή που έχεις.

Προτίμησε χλιαρό προς ζεστό νερό και απαλό σαπούνι ή καθαριστικό για το δέρμα, χωρίς συνθετικά χρώματα ή αρώματα.

Τέλος, η διατροφή μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση του εκζέματος. Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα που το θεραπεύει, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από έκζεμα είναι ευαίσθητοι σε συγκεκριμένες τροφές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα φιστίκια, τα σπαράγγια και τα σιτηρά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αποφυγή αυτών των τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων ή ακόμα και στην αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο λιναρόσπορος, ο σολομός και οι σαρδέλες, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και της δερματικής αντίδρασης που έχει προκληθεί.

Εάν παρόλα αυτά, τα συμπτώματα του εκζέματος δεν υποχωρούν ή ο κνησμός στο σώμα είναι ιδιαίτερα έντονος, μη διστάσεις να επισκεφτείς έναν δερματολόγο ο οποίος θα σε συμβουλεύσει με την κατάλληλη θεραπεία.

Extra tip: Για την αντιμετώπιση εκζέματος ή των συμπτωμάτων του επίλεξε προϊόντα όπως: η ενυδατική κρέμα σώματος CeraVe Moisturising Lotion για ενυδάτωση που διαρκεί όλη τη μέρα και το CeraVe Foaming Oil Cleanser που καθαρίζει απαλά και ενυδατώνει την επιδερμίδα.

Φωτογραφία: iStock