Που οφείλεται η δυσπεψία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δυσπεψία
Η δυσπεψία περιγράφει οποιαδήποτε ενόχληση ή πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα. Τα συμπτώματα της δυσπεψίας περιλαμβάνουν καούρα, γρήγορο κορεσμό όταν τρώτε, ρέψιμο, αέρια και ναυτία, μεταξύ διαφόρων παρόμοιων γαστρεντερικών προβλημάτων. Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν βιώσει δυσπεψία κάποια στιγμή στη ζωή τους, συνήθως χωρίς να συνοδεύεται από οποιαδήποτε άλλη σοβαρή ασθένεια.

Ωστόσο, η μακροχρόνια ή σοβαρή δυσπεψία μπορεί να υποδεικνύει μια πιο σοβαρή ασθένεια, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται με άλλα συμπτώματα όπως γαστρεντερική αιμορραγία, μείωση του σωματικού βάρους ή δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία).

Η δυσπεψία κατηγοριοποιείται είτε ως οργανική είτε ως λειτουργική, ανάλογα με τη βασική αιτία. Η πρώτη αναφέρεται σε αποτέλεσμα υποκείμενης νόσου και η δεύτερη σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει υποκείμενο νόσημα.

Συνήθεις αιτίες λειτουργικής δυσπεψίας

Η δυσπεψία μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, που συχνότερα σχετίζονται με κάτι που τρώμε ή πίνουμε. Η υπερκατανάλωση τροφής ή η γρήγορη κατανάλωση πολύ λιπαρών, όξινων ή πικάντικων τροφών είναι γνωστό ότι προκαλεί δυσπεψία ερεθίζοντας το στομάχι ή άλλες επιθηλιακές επενδύσεις, μειώνοντας την ικανότητα του στομάχου να αφομοιώνει και να διοχετεύει αποτελεσματικά την τροφή στο έντερο.

Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορεί επίσης να επηρεάσουν την κανονική λειτουργία του πεπτικού συστήματος και έτσι να προκαλέσουν προσωρινή δυσπεψία, όπως και η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων διαιτητικών ινών, καφεΐνης ή ανθρακούχων ποτών.

Ομοίως, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει την αποδυνάμωση των μυών που ανοιγοκλείνουν τη σύνδεση μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου και επιτρέπουν σε οξέα του στομάχου να ρέουν στον λαιμό, προκαλώντας καούρα. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσπεψία.

Τα παχύσαρκα άτομα είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν δυσπεψία λόγω αυξημένης πίεσης στο στομάχι, ειδικά μετά από ένα μεγάλο γεύμα που προκαλεί παλινδρόμηση οξέος.

Για παρόμοιους λόγους, καθώς και για πρόσθετες ορμονικές αιτίες, οι έγκυες παρουσιάζουν επίσης συχνά δυσπεψία σε κάποιο στάδιο της κύησης.

Τέλος, το άγχος και το στρες μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσπεψία, αν και μπορεί αναμφισβήτητα να θεωρηθεί ως οργανική αιτία που σχετίζεται με την υποκείμενη νόσο σε περιπτώσεις χρόνιου άγχους. Όταν οι άνθρωποι βιώνουν στρες, συμβαίνουν ορμονικές αλλαγές για να προετοιμάσουν το μυαλό και το σώμα ώστε να αντιμετωπίσει την επερχόμενη απειλή, με αποτέλεσμα συχνά αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση, με διαστολή των μυϊκών αγγείων. Ταυτόχρονα “κλείνουν” τα μη απαραίτητα συστήματα, όπως η ροή του αίματος στο πεπτικό σύστημα. Τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, ναυτία, έμετο και δυσπεψία.

Συνήθεις αιτίες οργανικής δυσπεψίας

Όταν η δυσπεψία προκύπτει από κάποια υποκείμενη νόσο, τότε ονομάζεται οργανική δυσπεψία. Αρκετές ασθένειες παρουσιάζουν δυσπεψία ως κοινό σύμπτωμα. Για παράδειγμα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλείται από αδυναμία στους μύες που σφραγίζουν τη διασταύρωση μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου, επιτρέποντας στο στομαχικό οξύ να ρέει πίσω στον οισοφάγο. Η επακόλουθη φλεγμονή και ερεθισμός των επενδύσεων των ιστών οδηγεί σε πόνο κατά την κατάποση και δυσπεψία.

Άλλες ασθένειες που προκαλούν δυσλειτουργία σε όλο το πεπτικό σύστημα επίσης συνήθως οδηγούν σε δυσπεψία. Για παράδειγμα, οι πέτρες στη χολή συνδέονται συχνά με δυσπεψία, φούσκωμα και κοιλιακή δυσφορία.

Ομοίως, οι καρκίνοι του στομάχου ή άλλοι γαστρεντερικοί καρκίνοι ενδέχεται να προκαλέσουν δυσπεψία σε κάποιο στάδιο μέσω σοβαρής δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος, η οποία δυνητικά εμφανίζεται ως χρόνιο σύμπτωμα πολύ πριν επιβεβαιωθεί κλινικά ο καρκίνος.

Τα πεπτικά έλκη προκαλούνται από επίμονη βλάβη στα τοιχώματα του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα από οξέα στομάχου και συχνά εμφανίζουν καούρα και δυσπεψία ως κύρια συμπτώματα. Τα πεπτικά έλκη συνδέονται επίσης με χρόνια κατάχρηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στο στομάχι και το οποίο έχει συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες, όπως πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα και καρκίνους του στομάχου. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία. Οι περισσότερες λοιμώξεις από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι το βακτήριο παίζει ρόλο στη φυσιολογική ομοιόσταση του εντέρου σε πολλά άτομα. Περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού φιλοξενεί το βακτήριο αυτό στο ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα. Η οξεία λοίμωξη εμφανίζεται γενικά με ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος, μαζί με τον σχηματισμό πεπτικών ελκών.

Η διαταραχή του μικροβιώματος του εντέρου μέσω αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσπεψία. Αυτό συμβαίνει συχνότερα από νιτρικά που παρέχονται για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων, όπως η στηθάγχη. Αυτά τα φάρμακα προκαλούν διαστολή αρτηριών και να χαλαρώσουν τον μυ-σφιγκτήρα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου, οδηγώντας σε εκροή οξέος και φλεγμονή του επιθηλίου.

Πιθανές επιπλοκές στην δυσπεψία

Η δυσπεψία είναι γενικά ήπια, παροδική και δεν έχει σοβαρές περιπλοκές. Ωστόσο, η μακροχρόνια δυσπεψία που προκαλείται από επιλογές τρόπου ζωής (διατροφή, λήψη φαρμάκων και αλκοόλ κ.λπ.) μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως καρκίνο και περιτονίτιδα ή μόλυνση του βλεννογόνου του στομάχου.

Η σοβαρή και μακροχρόνια δυσπεψία συνήθως διερευνάται αρχικά με ενδοσκόπηση, όπου μια κάμερα περνά στον λαιμό για να επιτρέψει την αναγνώριση ελκών, καρκίνου ή άλλων ασθενειών. Εάν παρατηρηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη διάρκεια αυτών των εξετάσεων, τότε μπορεί να πραγματοποιηθούν βιοψίες και εξετάσεις αίματος με συγκεκριμένο διαγνωστικό σκοπό.

Πηγή: https://www.news-medical.net

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δυσπεψία: Αυτές οι τροφές βοηθούν για καλύτερη πέψη

Μηλόξυδο: Μέχρι πόσο πρέπει να πίνετε για σάκχαρο, δυσπεψία και αδυνάτισμα