Χολολιθίαση (πέτρες στη χολή)*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Η ύπαρξη λίθων (πέτρες) στην χοληδόχο κύστη χαρακτηρίζουν τη νόσο χολολιθίαση. Οι χολόλιθοι διαφέρουν σε μέγεθος και υφή. Μπορεί να είναι μικροί, μεγάλοι ή και με τη μορφή της άμμου.

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Καταστάσεις όπως η υπερπαραγωγή χολής, αναιμίες (αιμολυτική, δρεπανοκυτταρική), κίρρωση του ήπατος, φλεγμονή του χοληδόχου πόρου, σακχαρώδης διαβήτης είναι πιθανά αίτια για τη δημιουργία χολολίθων. Η χολή παράγεται από το πάγκρεας και είναι υποβοηθητικό στοιχείο στην πεπτική διαδικασία των λιπών.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Οι χολοκυστοπάθειες εμφανίζονται κυρίως στην ενήλικη ηλικία και αφορούν και τα δύο φύλα.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 

Αν και σε πολλούς ανθρώπους η ύπαρξη χολολίθων είναι ασυμπτωματική, τα κύρια συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν και να υποδηλώνουν την πιθανή χολολιθίαση είναι πόνος στο επιγάστριο (κολικοειδής) με κύριο χαρακτηριστικό την εμφάνιση του μετά το φαγητό. Πυρετός και ίκτερος (κιτρίνισμα στα μάτια) είναι δυνατό να παρατηρηθούν. Ο αποχρωματισμός των κοπράνων μαζί με την τάση για εμετό είναι στοιχεία ύποπτα για την ύπαρξη χολολίθων – χολοκυστίτιδας.

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Η κλινική εξέταση είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Εξετάσεις όπως υπέρηχος κοιλίας, αξονική τομογραφία, χολαγγειογραφία κλπ αποτελούν τις βασικές εξετάσεις για τη διάγνωση πιθανής χολολιθίασης. Μικροβιολογικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν όπως ο έλεγχος της χοληστερίνης – χολερυθρίνης, ηπατικές δοκιμασίες και τα παγκρεατικά ένζυμα.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Βασική επιπλοκή είναι η απόφραξη του χοληδόχου πόρου από τους χολόλιθους. Η κατάσταση αυτή μπορεί να δημιουργήσει παγκρεατίτιδα ή χολαγγειίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χειρουργική θεραπεία είναι επείγουσα και η χολοκυστεκτομή είναι η συνήθης μέθοδος θεραπείας. Η χολοκυστεκτομή μπορεί να γίνει με ανοιχτή προσπέλαση ή λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική τεχνική έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα καθότι δεν ανοίγεται χειρουργικά η κοιλία, υπάρχει γρήγορη ανάρρωση και οι επιπλοκές είναι λιγότερες.

 

Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι ήπια είναι δυνατόν να ακολουθηθεί συντηρητική αγωγή με φάρμακα που διαλύουν τους χολόλιθους (κυρίως αυτούς που προέρχονται από τη χοληστερίνη). Έχουν υπάρξει επίσης θεραπευτικές προσεγγίσεις με τη μέθοδο της λιθοτριψίας για άτομα που για διάφορους λόγους δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν στη διαδικασία της αναισθησίας.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

 

Η δίαιτα με φαγητά χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και η απώλεια βάρους μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της χολολιθίασης.

 

 

Σπύρος Παπανικολάου

Γενικός Χειρουργός - Εντατικολόγος

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν