Δυσπεψία: Αυτές οι τροφές βοηθούν για καλύτερη πέψη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πέψη
Το πεπτικό σύστημα διασπά τις τροφές σε επιμέρους θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός.

Ορισμένοι τύποι τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών και του γιαουρτιού, μπορούν να βοηθήσουν αυτήν την διαδικασία της πέψης. Η κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, ή η απότομη αλλαγή στη διατροφή, μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία.

Σε μερικούς ανθρώπους, η δυσπεψία μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως:

  • φούσκωμα
  • αέρια
  • δυσκοιλιότητα
  • διάρροια
  • ναυτία
  • εμετός
  • καούρα

Σε αυτό το άρθρο, παραθέτουμε τρόφιμα που είναι καλά για το πεπτικό σύστημα, καθώς και εκείνα που πρέπει να αποφεύγετε, αν έχετε προβλήματα πέψης.

Τροφές που βοηθούν στην πέψη

Μόλις η τροφή εισέλθει στο σώμα από το στόμα, ξεκινά η διαδικασία της πέψης. Το σώμα μετακινεί την τροφή σταδιακά μέσω του πεπτικού συστήματος, το οποίο την διασπά σε μικρότερα, πιο χρήσιμα συστατικά.

Διάφορα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν σε διαφορετικά στάδια αυτής της διαδικασίας. Για παράδειγμα, μερικά βοηθούν την πέψη στο στομάχι, ενώ άλλα υποστηρίζουν την εντερική λειτουργία.

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την πεπτική υγεία γενικά. Εάν κάποιος δεν τρώει αρκετές φυτικές ίνες, είναι καλύτερο να αρχίσει να το κάνει. Καλή αρχή είναι οι διαλυτές φυτικές ίνες, όπως το πλιγούρι βρώμης, τα μήλα και οι μπανάνες.

Προσθέστε περίπου μία μερίδα φυτικών ινών στη διατροφή σας κάθε 4-5 ημέρες. Η απότομη αύξηση της πρόσληψης ινών μπορεί να κάνει κακό στην πέψη.

Το να πίνετε άφθονο νερό είναι επίσης σημαντικό, καθώς συνδυάζεται με τις φυτικές ίνες και προσθέτει όγκο στα κόπρανα.

Συγκεκριμένες τροφές που είναι καλές για την πέψη περιλαμβάνουν:

Τροφές που περιέχουν τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα φυτό που μπορεί να μειώσει το φούσκωμα και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Η αποξηραμένη σκόνη τζίντζερ είναι ένα εξαιρετικό μπαχαρικό για γεύση. Μέχρι και φέτες ρίζας τζίντζερ στο τσάι μπορείτε να προσθέσετε.

Επιλέξτε μια ποιοτική σκόνη ρίζας τζίντζερ για αρωματικά γεύματα. Για τσάι, επιλέξτε φρέσκια ρίζα τζίντζερ για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ακόρεστα λιπαρά

Αυτός ο τύπος λίπους βοηθά τον οργανισμό ν’ απορροφήσει βιταμίνες. Συνδυάζεται επίσης με φυτικές ίνες για να ενθαρρύνει τις κινήσεις του εντέρου.

Τα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο είναι μια καλή πηγή ακόρεστων λιπαρών.

Πάντα καταναλώνετε λιπαρά με μέτρο. Για έναν ενήλικα που ακολουθεί δίαιτα 2.000 θερμίδων την ημέρα, για παράδειγμα, η πρόσληψη λίπους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 77 γραμμάρια ημερησίως.

Λαχανικά με την φλούδα τους

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την πέψη. Οι φυτικές ίνες διεγείρουν τα έντερα να μεταφέρουν τα κόπρανα έξω από το σώμα.

Οι φλούδες των λαχανικών είναι συχνά πλούσιες σε φυτικές ίνες και είναι καλύτερο να τις καταναλώνετε ολόκληρες. Ορισμένα λαχανικά με φλούδα πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν πατάτες, φασόλια και φακές.

Φρούτα

Πολλά φρούτα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες. Περιέχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα που είναι καλά για την πέψη, όπως βιταμίνη C και κάλιο.

Για παράδειγμα, τα μήλα, τα πορτοκάλια και οι μπανάνες είναι θρεπτικά φρούτα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πέψη.

Τρόφιμα ολικής αλέσεως

Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην πέψη. Ο οργανισμός διασπά με αργό ρυθμό τα σιτηρά ολικής αλέσεως, γεγονός που βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Στην αγορά διατίθενται πολλά τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι και κινόα.

Γιαούρτι

Πολλά προϊόντα γιαουρτιού περιέχουν προβιοτικά. Αυτά είναι ζωντανά βακτήρια και ζύμες, που μπορεί να έχουν οφέλη για το πεπτικό σύστημα.

Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα ζυμωμένο ποτό γάλακτος που περιέχει προβιοτικά. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτά μπορεί να προωθήσουν την καλύτερη πέψη και την υγεία του εντέρου.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που είναι χρήσιμα για την πέψη.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Nature Chemical Biology, αυτά τα λαχανικά περιέχουν επίσης σουλφοκινοβόζη (sulfoquinovose). Αυτή η ουσία είναι ένα σάκχαρο, που μπορεί να τροφοδοτήσει τα υγιή βακτήρια στο στομάχι, προάγοντας έτσι την πέψη.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μύθος ότι η πέψη διαρκεί τρεις ώρες. Τι ισχύει στ’ αλήθεια.

Καούρες και δυσπεψία: Κάνοντας αυτά θα νιώσετε ανακούφιση

Μηλόξυδο: Μέχρι πόσο πρέπει να πίνετε για σάκχαρο, δυσπεψία και αδυνάτισμα

Πέψη και θερμίδες: Σε τι ποσοστό να καταναλώνετε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίπη