Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

  • Iatropedia
Θα μπορούσε μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες να αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση;

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες προκαλούν μια ορμονική αντίδραση στο σώμα που χαμηλώνει το σάκχαρο του αίματος. Αυτό, δυνητικά επηρεάζει την κόπωση, την ψυχική διάθεση ή έχει και οδηγεί στην εκδήλωση άλλων συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Δεδομένου ότι η κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει συνήθως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε διάφορα επίπεδα ανάλογα με το άτομο, οι πιο επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι εκείνοι που φτάνουν τον γλυκαιμικό δείκτη περισσότερο από άλλες τροφές.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα που είχαν συλλεχθεί μεταξύ του 1994 και του 1998 από την μεγάλη έρευνα Women’s Health Initiative Observational Study που είχε γίνει στις ΗΠΑ. Τα δεδομένα αυτά προέκυπταν από 70.000 γυναίκες που συμμετείχαν σε εκείνη την μελέτη.

Αντίθετα με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, διαπιστώθηκε ότι οι φυτικές ίνες, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, ωστόσο επισημαίνουν ότι ορισμένες διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν δυνητικά να βοηθήσουν στη θεραπεία της κατάθλιψης.

http://www.scienceworldreport.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο διπλασιασμός της εβδομαδιαίας άσκησης περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου του στήθος μετά την εμμηνόπαυση

Ορμονική ανισορροπία: Με ποιους τρόπους εκδηλώνεται στο σώμα