Κορονοϊός: Το χλώριο στις πισίνες τον σκοτώνει σε 30” – Τι συνθήκες πρέπει να επικρατούν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Οι πισίνες με χλωριωμένο νερό μπορούν να σκοτώσουν τον κορονοϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, σε μόλις 30 δευτερόλεπτα κάτω από τις σωστές συνθήκες, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

[ Κορονοϊός ] Ερευνητές ιολόγοι από το Imperial College London ανέλυσαν τον αντίκτυπο των διαφόρων συγκεντρώσεων χλωριωμένου νερού στον κορονοϊό.

Κορονοϊός: Ο κίνδυνος μετάδοσης της COVID-19 είναι αμελητέος στις πισίνες

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης COVID-19 στο νερό της πισίνας ήταν πολύ χαμηλός.

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε εργαστήρια στο Λονδίνο. Υπό ασφαλείς συνθήκες, οι ερευνητές μπόρεσαν να εκτιμήσουν την ικανότητα του κορονοϊού SARS-CoV-2 να μολύνει κύτταρα.

Διαπίστωσαν ότι η ανάμιξη του ιού με το χλωριωμένο νερό της πισίνας τον απενεργοποιεί και δεν είναι πλέον μολυσματικός. Ο παράγοντας υψηλής αραίωσης του κορονοϊού, ανέφεραν οι ερευνητές, οδήγησαν στα ευρήματά τους ότι η πιθανότητα μόλυνσης με COVID-19 μέσα στο νερό της πισίνας ήταν αμελητέα.

Η βασική προϋπόθεση

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ελεύθερο χλώριο στο νερό σε συγκέντρωση 1,5 mg/lt και ένα pH μεταξύ 7 και 72 μείωσε την μολυσματικότητα του κορονοϊού κατά 1.000 φορές σε μόλις μισό λεπτό!

Κορονοϊός: Το χλωριωμένο νερό στην πισίνα είναι αποτελεσματικό στην εξόντωση του SARS-CoV-2

Το χλωριωμένο νερό της πισίνας αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικό με χαμηλό επίπεδο pH, σύμφωνα με μελέτες που εξέτασαν διαφορετικές συγκεντρώσεις χλωρίου και επιπέδων pH.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές προτείνουν συγκέντρωση ελεύθερου χλωρίου 1,5 mg ανά λίτρο νερού και επίπεδο τουλάχιστον pH 7.

Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν τα τρέχοντα στοιχεία ότι οι πισίνες είναι ασφαλείς εν μέσω της πανδημίας COVID-19.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο Hackensack Meridian Health, το χλωριωμένο νερό κρίθηκε ισχυρό για τη θανάτωση του ιού SARS-CoV-2.

«Όταν προστίθεται η σωστή ποσότητα χλωρίου στο νερό της πισίνας, σκοτώνει μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων ιών. Η ποσότητα του χλωρίου στο νερό πρέπει να διατηρείται σωστή για να είναι αποτελεσματικές οι απολυμαντικές του ιδιότητες«, σημειώνει το άρθρο.

Τι είπαν οι ερευνητές

Ο καθηγητής Wendy Barclay από το Imperial College, δήλωσε: “Πραγματοποιήσαμε αυτά τα πειράματα σε ειδικά εργαστήρια στο Λονδίνο. Υπό αυτές τις ασφαλείς συνθήκες, είμαστε σε θέση να μετρήσουμε την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα, το οποίο είναι το πρώτο βήμα στην μετάδοσή του. Αναμειγνύοντας τον κορονοϊό με χλωριωμένο νερό πισίνας μπορέσαμε να δείξουμε ότι δεν επιβιώνει στο νερό: δεν ήταν πλέον μολυσματικός.

Αυτό, σε συνδυασμό με τον τεράστιο παράγοντα αραίωσης του ιού που μπορεί να βρεθεί σε μια πισίνα από ένα μολυσμένο άτομο, υποδηλώνει ότι η πιθανότητα μετάδοσης της Covid-19 από το νερό της πισίνας είναι αμελητέα.

Μην ξεχνάτε κάτι πολύ βασικό…

Αυτό, φυσικά, είναι μια πολύ καλή είδηση ​​για όσους θέλουν να κάνουν μια βουτιά τώρα που θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία. Αρκεί να θυμάστε, ότι αν και οι βουτιές στην πισίνα είναι ασφαλείς, η μετακίνηση από και προς εκεί πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Πρέπει να μην υπάρχει συνωστισμός στους κοινόχρηστους χώρους.

Η έρευνα δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, κάτι που αναμένεται να γίνει προσεχώς.

Κορονοϊός: Τι λέει για τις πισίνες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Το κολύμπι σε μια καλά συντηρημένη, σωστά χλωριωμένη πισίνα είναι ασφαλές. Ωστόσο, συνιστάται να μείνετε μακριά από πολυσύχναστους χώρους, όπως οι πισίνες με πολύ κόσμο. Κρατάτε απόσταση 1 μέτρου από άτομα που φτερνίζονται, ή βήχουν ακόμη και σε χώρο κολύμβησης.

κορονοϊός

Πηγές: https://www.sciencetimes.com, https://www.swimming.org, https://medical.mit.edu, https://www.who.inthttps://www.hackensackmeridianhealth.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Πόσο κολλάει από τις επιφάνειες που ακουμπάμε – Νέες διαπιστώσεις του CDC

Κορονοϊός: Το αρνητικό self test ΔΕΝ σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχουμε COVID-19

Κορονοϊός: Τι πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τα εμβόλια και τις θρομβώσεις

Κορωνοϊός: Αυτό το υποκείμενο νόσημα αυξάνει κατά 9 φορές τον κίνδυνο θανάτου