Κορονοϊός: Πόσο κολλάει από τις επιφάνειες που ακουμπάμε – Νέες διαπιστώσεις του CDC

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Ο κίνδυνος να κολλήσει κανείς τον νέο κορονοϊό από επιφάνειες είναι χαμηλός, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

[ Κορονοϊός ] Αυτό είναι το συμπέρασμα του CDC που ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα και είναι κάτι που ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι είναι μια πολύ καθυστερημένη ανακοίνωση.

Στην αρχή της πανδημίας COVID-19, υπήρχαν ευρείες προειδοποιήσεις ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μολυνθούν αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες και έπειτα αγγίζοντας τα μάτια, την μύτη ή το στόμα τους.

Κορονοϊός: Κάτω από 1 στις 10.000 η πιθανότητα να κολλήσετε από τις επιφάνειες

Αυτό οδήγησε πολλούς ανθρώπους και επιχειρήσεις να λάβουν έκτακτα μέτρα απολύμανσης και προφυλάξεων. Ωστόσο, στην τελευταία ενημέρωση σχετικά με τις οδηγίες καθαρισμού επιφανειών, το CDC αναφέρει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης με κορονοϊό από μολυσμένη επιφάνεια είναι μικρότερος από 1 στους 10.000.

«Υπάρχει μια πιθανότητα να κολλήσει κανείς τον κορονοϊό που προκαλεί τη νόσο COVID-19 μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα», δήλωσε η Διευθύντρια του CDC, δρ. Rochelle Walensky, σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα. «Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος αυτής της οδού μόλυνσης μετάδοσης είναι στην πραγματικότητα χαμηλός«.

«Επιτέλους!», λέει η δρ. Linsey Marr, εμπειρογνώμονας αερομεταδιδόμενων ιών στο Virginia Tech. «Το γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό, και όμως οι άνθρωποι εξακολουθούν να εστιάζουν τόσο πολύ στον καθαρισμό των επιφανειών«. Η δρ. Marr πρόσθεσε ότι “δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποιος έχει κολλήσει COVID-19 αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια”.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καθαρισμός με σαπούνι και νερό (πέρα από το πλύσιμο των χεριών και την χρήση μάσκας) αρκεί για να διατηρήσει τις πιθανότητες μετάδοσης από επιφάνειες χαμηλά, σύμφωνα με τις ενημερωμένες οδηγίες καθαρισμού από το CDC. Ωστόσο, οι ίδιες οδηγίες προτείνουν ότι εάν κάποιος που έχει COVID-19 έχει βρεθεί σε έναν συγκεκριμένο χώρο την τελευταία ημέρα, η περιοχή πρέπει να καθαριστεί και να απολυμανθεί.

Πηγές: https://medicalxpress.com, https://www.nytimes.com, https://www.cdc.gov

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τι πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τα εμβόλια και τις θρομβώσεις

Κορονοϊός: Το αρνητικό self test ΔΕΝ σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχουμε COVID-19

Κορονοϊός: Σάλος με βίντεο που δείχνουν ολόσωμους σπασμούς μετά από εμβόλια COVID-19 – Πώς το εξηγούν οι ειδικοί!

Κορονοϊός και σχολεία: Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και καθηγητές για την μακρά COVID στους μαθητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν