Κορωνοϊός: Αυτό το υποκείμενο νόσημα αυξάνει κατά 9 φορές τον κίνδυνο θανάτου

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως οι πάσχοντες από αυτό έχουν επίσης σημαντικά αυξημένες πιθανότητες εισαγωγής στην εντατική και διασωλήνωσης. Το ίδιο νόσημα σχετίζεται με πολλά άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός τείνει να είναι πολύ χειρότερη στους πάσχοντες από ένα υποκείμενο νόσημα, το οποίο υπολογίζεται ότι προσβάλλει σχεδόν τους μισές ενήλικες σε όλο τον κόσμο.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο MacGill, στον Καναδά, και άλλα ερευνητικά κέντρα ανακάλυψαν ότι το νόσημα αυτό αυξάνει:

  • Κατά 3,5 φορές τον κίνδυνο να χρειασθεί ένας ασθενής με Covid-19 εισαγωγή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
  • Κατά 4,5 φορές τον κίνδυνο να χρειασθεί διασωλήνωση
  • Κατά 8,8 φορές τον κίνδυνο να χάσει τη ζωή του

Το υποκείμενο νόσημα είναι η περιοδοντική νόσος ή περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντική νόσος είναι η φλεγμονή στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια στο στόμα. Οι ιστοί αυτοί είναι τα ούλα και το φατνιακό οστό στην άνω και κάτω γνάθο. Το πρώτο στάδιο της περιοδοντικής νόσου είναι η ουλίτιδα. Αν δεν θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια tvn δοντιών.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν το ιστορικό 568 πασχόντων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι 258 από αυτούς είχαν ουλίτιδα, ενώ οι υπόλοιποι όχι.

Από τους ασθενείς με ουλίτιδα, οι 33 εκδήλωσαν σοβαρές επιπλοκές στη λοίμωξη Covid-19. Μεταξύ όσων δεν είχαν ουλίτιδα, μόλις 7 είχαν σοβαρές επιπλοκές.

«Η συσχέτιση που βρήκαμε ανάμεσα στην περιοδοντίτιδα και τη λοίμωξη Covid-19 είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Belinda Farias Nicolau, καθηγήτρια στην Σχολή Οδοντιατρικής του McGill. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της καλής στοματικής υγιεινής στην πρόληψη και διαχείριση των επιπλοκών της Covid-19».

Καθοριστική η φλεγμονή

Η περιοδοντίτιδα είναι πολύ συχνή. Παλαιότερη μελέτη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας είχε δείξει πως λίγοι ενήλικες στη χώρα μας έχουν υγιές περιοδόντιο. Στις ηλικίες 35-44 ετών, π.χ., υγιές περιοδόντιο είχε μόλις το 11,8% των συμμετεχόντων. Και στις ηλικίες 65-74 ετών, μόλις το 6,4%!

Η νέα μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ασθενείς με ουλίτιδα είχαν αυξημένους ορισμένους δείκτες φλεγμονής. Η αυξημένη φλεγμονή μπορεί να εξηγεί γιατί οι ασθενείς έχουν πιο σοβαρές αντιδράσεις στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

«Η περιοδοντίτιδα προκαλεί φλεγμονή στα ούλα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η φλεγμονή μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα», εξήγησε η Dr. Wenji Cai, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του McGill. «Στους ασθενείς με σοβαρή νόσο Covid-19, ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει έντονη γενικευμένη φλεγμονώδη αντίδραση. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να επιδεινώνει την κατάσταση αυτή. Έτσι, αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα σοβαρότερων επιπλοκών».

Οι ερευνητές αναφέρουν πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να γίνει πιο κατανοητή η συσχέτιση μεταξύ περιοδοντίτιδας και λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην οδοντιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Periodontology.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Σάλος με βίντεο που δείχνουν ολόσωμους σπασμούς μετά από εμβόλια COVID-19 – Πώς το εξηγούν οι ειδικοί!

Κορωνοϊός: Η θεραπεία με πλάσμα βελτιώνει την επιβίωση των ασθενών με σοβαρή νόσο

Κορωνοϊός: Προσέξτε πως κάνετε το self test, προειδοποιεί η Γαλλική Ακαδημία Ιατρικής

Κορωνοϊός: Τα γνωστά και άγνωστα συμπτώματα της νόσου COVID-19