Κορονοϊός: Τι κρίσιμο βρήκαν για το σάκχαρο αίματος ακόμα και αν ΔΕΝ έχετε διαβήτη

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν χειρότερη πρόγνωση εάν έχουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία), ανεξάρτητα από το αν έχουν διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

[ Κορονοϊός ] Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της πρώτης γνωστής μελέτης του αντίκτυπου της υπεργλυκαιμίας σε ασθενείς COVID-19, στην ENDO 2021, την ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας (Endocrine Society).

Κορονοϊός: Πιο σοβαρή η νοσηλεία των ασθενών με υψηλό σάκχαρο, ανεξάρτητα από το αν είναι διαβητικοί ή όχι

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με COVID-19 που είχαν υπεργλυκαιμία κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο είχαν περισσότερες πιθανότητες από εκείνους με φυσιολογική γλυκόζη (σάκχαρο αίματος) να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη ή εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί οι ασθενείς ήταν πιθανότερο να έχουν βλάβη στους νεφρούς και να πεθάνουν στο νοσοκομείο.

“Οι ασθενείς με COVID-19 που εισέρχονται στο νοσοκομείο για COVID-19 όντας υπεργλυκαιμικοί απαιτούν στενότερη παρακολούθηση, καθώς είναι πιθανό να απαιτήσουν πιο επιθετικές θεραπείες”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δρ. Samara Skwiersky, ιατρός εσωτερικής ιατρικής στο Downstate Medical Center του State University of New York (SUNY).

Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει την υπεργλυκαιμία ή τον διαβήτη ως ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για χειρότερη εξέλιξη της COVID-19. Η δρ. Skwiersky δήλωσε ότι εκείνες οι μελέτες δεν έλαβαν όσο σοβαρά έπρεπε υπόψη τον μαύρο πληθυσμό. Αυτό το έκανε με αυτή την μελέτη, αφού, όπως είπε ο κορονοϊός έχει επηρεάσει δυσανάλογα τους μαύρους με υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θανάτου από ό,τι στους λευκούς.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στους μαύρους, αλλά το σάκχαρο επηρεάζει την COVID-19 για όλους

Η μελέτη τους περιελάμβανε 708 ενήλικες με COVID-19 που έγιναν δεκτοί στο SUNY Downstate Medical Center, 89% εκ των οποίων ήταν μαύροι. Περίπου οι μισοί ήταν άνδρες και το 54% των ασθενών είχαν ιστορικό είτε διαβήτη τύπου 1 είτε τύπου 2 κατά την εισαγωγή τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα των ασθενών με βάση την παρουσία ή την απουσία διαβήτη και από τις τιμές γλυκόζης στο αίμα κατά την εισαγωγή τους. Επειδή οι οδηγίες συνιστούν στους νοσοκομειακούς ασθενείς με διαβήτη να διατηρούν επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μεταξύ 140 και 180 mg / dL, οι ερευνητές χώρισαν τους ασθενείς σε ομάδες με επίπεδα γλυκόζης μικρότερα από 140 και λιγότερο από 180 mg / dL.

Για ασθενείς ΜΕ διαβήτη διαπιστώθηκε ότι:

  • Ασθενείς με διαβήτη των οποίων οι τιμές γλυκόζης στο αίμα κατά την εισαγωγή ξεπέρασαν τα 140 mg / dL είχαν 2,4 φορές αυξημένες πιθανότητες εισαγωγής σε ΜΕΘ και διασωλήνωσης, έναντι εκείνων των οποίων τα επίπεδα γλυκόζης ήταν χαμηλότερα.
  • Επιπλέον, ασθενείς με διαβήτη των οποίων τα επίπεδα γλυκόζης εισόδου ήταν υψηλότερα από 180 mg / dL είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες θανάτου στο νοσοκομείο.

Για ασθενείς ΧΩΡΙΣ διαβήτη διαπιστώθηκε ότι:

  • Οι πιθανότητες θανάτου αυξήθηκαν διπλά για ασθενείς που δεν είχαν διαβήτη και των οποίων οι τιμές γλυκόζης ξεπέρασαν τα 140 mg / dL
  • Επιπλέον, αυτοί οι ασθενείς είχαν 3,5 φορές αυξημένες πιθανότητες εισαγωγής σε ΜΕΘ και
  • 2,3 φορές υψηλότερες πιθανότητες διασωλήνωσης και εμφάνισης οξείας νεφρικής βλάβης

Σύμφωνα με την δρ. Skwiersky, ασθενείς χωρίς διαβήτη των οποίων τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ξεπέρασαν τα 180 mg / dL είχαν:

  • τετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου
  • σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες εισαγωγής σε ΜΕΘ και
  • 2,7 φορές υψηλότερες πιθανότητες διασωλήνωσης

Κορονοϊός: Καίριας σημασίας το σάκχαρο αίματος για όσους νοσηλεύονται με COVID-19

“Τα αποτελέσματα της μελέτης μας, επαναλαμβάνουν τη σημασία της τακτικής παρακολούθησης της γλυκόζης στο αίμα σε ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19, ακόμη και χωρίς προηγούμενη διάγνωση διαβήτη, δήλωσε η ίδια.

Δεν είναι σαφές εάν η υπεργλυκαιμία είναι αποτέλεσμα ή αιτία της σοβαρότερης εξέλιξης της νόσου COVID-19, δήλωσε η δρ. Skwiersky. Ωστόσο, είπε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής επισημαίνουν την ανάγκη για εντατικό έλεγχο της γλυκόζης σε νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19 με υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Αυτό συνάδει με τις τρέχουσες οδηγίες της Ενδοκρινικής Εταιρείας, οι οποίες συνιστούν σε όλους τους ασθενείς με γλυκόζη στο αίμα άνω των 140 mg / dL να παρακολουθούνται την γλυκόζη στο αίμα και να λαμβάνουν κατάλληλες θεραπείες.

“Η συχνότερη παρακολούθηση και θεραπεία της γλυκόζης με θεραπεία ινσουλίνης σε τιμή γλυκόζης στόχου μικρότερη από 140 mg / dL θα μπορούσε να βελτιώσει τα αποτελέσματα της έκβασης της νόσου COVID-19 σε αυτούς τους ασθενείς”, δήλωσε η δρ. Skwiersky.

Πηγή: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τι είναι τα self test – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Κορονοϊός: Είναι αλλεργία ή COVID-19 αυτό που νιώθω; Ποιες είναι οι διαφορές

Κορονοϊός: Υπάρχουν στοματικά διαλύματα που εμποδίζουν πλήρως την μετάδοση του ιού!

Κορονοϊός: Ποιες θεραπείες πρέπει να αποφεύγετε πριν το εμβόλιο. Πότε να τις κάνετε