Κορωνοϊός: Τα άγνωστα συμπτώματα που δείχνουν ότι είστε μολυσμένοι

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι πολλοί ασθενείς έχουν ορισμένα πρώιμα συμπτώματα τα οποία ως τώρα δεν ήταν ευρέως γνωστά, ούτε θεωρούνταν πολύ συχνά.

Ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να προκαλεί ορισμένα συμπτώματα στη γλώσσα, τις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών πολύ πριν αναπτυχθούν οι πιο γνωστές, χαρακτηριστικές εκδηλώσεις του πυρετού και του βήχα, αναφέρουν επιστήμονες από την Ισπανία.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη τον περασμένο Απρίλιο, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 665 ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο La Paz and Primary Care.

Διαβάστε ακόμα Κορονοϊός: Πώς φαίνεται στο στόμα και τι είναι η “γλώσσα COVID” που προκαλεί

Όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές της πόλης, πολλοί από αυτούς ανέφεραν αίσθημα καύσου (κάψιμο) και κοκκίνισμα στις παλάμες και τα πέλματά τους. Τα συμπτώματα αυτά σε μερικούς ασθενείς ακολουθήθηκαν από ξεφλούδισμα ή εμφάνιση μικρών κηλίδων.

Ένα άλλο συχνό πρώιμο σύμπτωμα ήταν αύξηση στο μέγεθος της γλώσσας και γλωσσικές βλάβες, όπως η «λείανση» ορισμένων τμημάτων της. Οι βλάβες συνοδεύονταν σε πολλές περιπτώσεις από απώλεια της γεύσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας στους τέσσερις ασθενείς είχαν αυτού του είδους αλλοιώσεις στη γλώσσα τους. Το σχεδόν 40% εξ άλλου είχαν τα προαναφερθέντα συμπτώματα στις παλάμες και τα πέλματά τους.

Οι αλλοιώσεις στη γλώσσα

Ειδικότερα, ο κορωνοϊός είχε προκαλέσει αλλοιώσεις στη γλώσσα σε 78 από τους ασθενείς (ποσοστό 25,65%). Οι πιο συχνές ήταν:

  • Εξογκώματα στη γλώσσα (11,5%)
  • Έλκη (6,9%)
  • Διόγκωση της γλώσσας (6,6%)
  • Ανοιχτές πληγές (3,9%)
  • Κατά τόπους πόνος στη γλώσσα (3,6%)
  • Εξάνθημα (μικρά στίγματα) 0,5%

Πολλοί ασθενείς ανέφεραν επίσης διάχυτο αίσθημα καύσου στη στοματική κοιλότητα, σημειώνουν οι ερευνητές.

Συμπτώματα στα άκρα

Συχνά ήταν και τα συμπτώματα στα χέρια και στα πόδια των ασθενών. Ειδικότερα η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είχε προκαλέσει σε πέλματα και παλάμες:

  • Ξεφλούδισμα του δέρματος (στο 25% των ασθενών)
  • Χαρακτηριστικές κηλίδες (στο 15%)
  • Αίσθημα καύσου (στο 7%)

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα ασθενείς (το 39,8%) ανέφεραν και διαταραγμένη αίσθηση της όσφρησης.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι «το γλωσσικό οίδημα μαζί με παροδική  θηλίτιδα ή γλωσσίτιδα και κατά τόπους καταστροφή των θηλών αποτελούν πολύ χαρακτηριστικά συμπτώματα» της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Οι θηλές της γλώσσας είναι μικροσκοπικές προσεκβολές του βλεννογόνου που την επιστρώνει. Η θηλίτιδα και η γλωσσίτιδα είναι η φλεγμονή στις θηλές και στη γλώσσα.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι συχνό είναι και το «κάψιμο» στο στόμα, στα χέρια και στα πόδια. Όλ’ αυτά τα συμπτώματα, συμπληρώνουν, μπορεί να αποτελούν «βασικές ενδείξεις για πρώιμη διάγνωση» της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση British Journal of Dermatology. Παρουσιάσθηκαν χθες από τις τοπικές Αρχές της Μαδρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβόλιο Moderna COVID-19: Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ το κάνουν σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.!

Κορονοϊός: Προσοχή αν έχετε καθαριστή/ιονιστή αέρα στο σπίτι! Τι δείχνει νέα έρευνα για την χρήση τους

Κορονοϊός: Τα άγνωστα συμπτώματα που δείχνουν ότι είστε μολυσμένοι

Κορονοϊός: Τι ανακαλύφθηκε για τους καπνιστές ανάλογα με το πόσα τσιγάρα έκαναν την ημέρα

Κορονοϊός: Αυτό είναι συνήθως το πρώτο-πρώτο σύμπτωμα που το μπερδεύουμε με κάτι “αθώο”

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με όσους παίρνουν φάρμακα για την χοληστερίνη