Κορονοϊός: Προσοχή αν έχετε καθαριστή/ιονιστή αέρα στο σπίτι! Τι δείχνει νέα έρευνα για την χρήση τους

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Ερευνητές έδειξαν με τη βοήθεια ηλ. υπολογιστών ότι οι καθαριστές αέρα σε κλειστούς, περιορισμένους χώρους μπορούν να αυξήσουν τη διασπορά σταγονιδίων από το στόμα ενός ασθενή, εξαπλώνοντας τον ιό περισσότερο.

Αυτό σημαίνει ότι -υπό ορισμένες συνθήκες- ένας αερομεταφερόμενος ιός, όπως ο κορονοϊός, μπορεί να εξαπλωθεί περισσότερο, αντί να εμποδιστεί από την χρήση καθαριστή αέρα.

Οι θέσεις εισόδου και εξόδων του αέρα σε περιορισμένους χώρους, όπως οι ανελκυστήρες, επηρεάζουν σημαντικά την μετάδοση ιών στον αέρα. Σε σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Physics of Fluids, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην Κύπρο δείχνουν ότι αν και οι καθαριστές αέρα αναμένεται να βοηθούν, μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσουν την εξάπλωση αερομεταφερόμενων ιών.

Κορονοϊός: Γιατί και πότε οι καθαριστές αέρα μπορεί να επιδεινώσουν την εξάπλωση του ιού

Η ποιότητα του αέρα σε μικρούς χώρους μπορεί γρήγορα να υποβαθμιστεί χωρίς επαρκή εξαερισμό. Ωστόσο, η προσθήκη εξαερισμού θα αυξήσει τον ρυθμό με τον οποίο ο αέρας, πιθανώς με ιικό φορτίο, μπορεί να κυκλοφορεί στον μικρό χώρο. Οι κατασκευαστές ανελκυστήρων έχουν προσθέσει καθαριστές αέρα για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, αλλά τα συστήματα αυτά έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που δεν λαμβάνει υπόψη την επίδρασή τους στη συνολική κυκλοφορία του αέρα.

Οι καθαριστές αέρα χρησιμοποιούν υπεριώδη ακτινοβολία για να σκοτώσουν ιούς και άλλα μικρόβια, αλλά κυκλοφορούν επίσης αέρα, αντλώντας τον από ένα σημείο και εκτοξεύοντάς τον από ένα άλλο. Αυτό προσθέτει στη συνολική κυκλοφορία αέρα μια πτυχή, που δεν έχει ληφθεί υπόψη σε προηγούμενες έρευνες.

κορονοϊός

Η εγκατάσταση ενός καθαριστή αέρα μέσα σε ένα ασανσέρ μεταβάλλει σημαντικά την κυκλοφορία του αέρα αλλά δεν εξαλείφει την μεταφορά ιικών σταγονιδίων. Αντιθέτως, ένας καθαριστής αέρα μπορεί να αυξήσει την εξάπλωση των ιικών σταγονιδίων επειδή η εισαγωγή αέρα που ενσωματώνεται μέσα στον εξοπλισμό του καθαριστή αέρος προκαλεί κυκλοφορία ροής που μπορεί να αυξήσει την μεταφορά μολυσμένων σταγονιδίων σιέλου στην καμπίνα.

Κορονοϊός: Πώς έκαναν την σχετική έρευνα οι επιστήμονες

Προηγούμενες έρευνες από την ίδια ομάδα επιστημόνων έδειξαν ότι σταγονίδια σιέλου μπορούν να διανύσουν 5,5 μέτρα σε πέντε δευτερόλεπτα όταν βήχει ένα άτομο που δεν φοράει μάσκα προσώπου. Οι συγγραφείς επέκτειναν το ίδιο μοντέλο για να εξετάσουν τα αποτελέσματα των μασκών προσώπου και των καιρικών συνθηκών.

Πραγματοποίησαν υπολογισμούς για τρισδιάστατο χώρο ισοδύναμο με ανελκυστήρα ικανό να φιλοξενήσει πέντε άτομα. Ένας ήπιος βήχας προσομοιώθηκε σε μία θέση στο χώρο και προστέθηκαν είσοδοι και έξοδοι αέρα σε διάφορες τοποθεσίες για να μελετηθεί η επίδρασή τους στην κυκλοφορία του αέρα και των ιικών σταγονιδίων. Ένας προσομοιωτής αέρα συμπεριλήφθηκε επίσης στην προσομοίωση.

“Ποσοτικοποιήσαμε την επίδραση της κυκλοφορίας του αέρα στην μετάδοση του ιού και δείξαμε ότι η εγκατάσταση ενός καθαριστή αέρα μέσα σε ένα ασανσέρ μεταβάλλει σημαντικά την κυκλοφορία του αέρα αλλά δεν εξαλείφει την αερομεταφερόμενη μετάδοση, δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δημήτρης Δρικάκης.

κορονοϊός

Το βίντεο δείχνει το περίγραμμα της ταχύτητας του αέρα και την εξάπλωση των ιικών σταγονιδίων μέσα σε ένα ασανσέρ, όταν σε αυτό λειτουργεί ένας καθαριστής αέρα. Ο καθαριστής αέρα αυξάνει την εξάπλωση των σταγονιδίων, επειδή η εισαγωγή αέρα που είναι ενσωματωμένη στον εξοπλισμό του καθαριστή προκαλεί κυκλοφορία ροής που μπορεί να αυξήσει την αερομεταφορά μολυσμένων σταγονιδίων σιέλου στην καμπίνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης ιού στον αέρα είναι χαμηλότερος για χαμηλές ρυθμίσεις στον αερισμό του χώρου.

«Αυτό οφείλεται στην μειωμένη ροή ανάμειξης μέσα στο ασανσέρ», δήλωσε ο συγγραφέας Talib Dbouk. “Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει επομένως να ορίσουν τον ελάχιστο απαιτούμενο εξαερισμό ανάλογα με τον τύπο των κτηρίων”.

Η μελέτη εξέτασε το ρόλο ενός καθαριστή αέρα, λαμβάνοντας υπόψη μόνο την είσοδο και την εξάτμιση του αέρα που σχετίζονται με τον καθαριστή, αλλά όχι τον μηχανισμό μέσα στον καθαριστή που σκοτώνει τον ιό.

Συμπέρασμα: Ακόμη και με την λειτουργία καθαριστή αέρα, η μετάδοση του ιού μέσω του αέρα εξακολουθεί να είναι σημαντική σε μικρούς, μη επαρκώς αεριζόμενους χώρους.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η εγκατάσταση ενός καθαριστή αέρα μπορεί να αυξήσει την εξάπλωση των σταγονιδίων, δήλωσε ο κ. Δρικάκης. «Η εισαγωγή αέρα ενσωματωμένη στον εξοπλισμό καθαρισμού προκαλεί κυκλοφορία ροής που μπορεί να αυξήσει την μεταφορά μολυσμένων σταγονιδίων σιέλου στην καμπίνα«.

Η παρατηρούμενη επίδραση αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μολυσμένων ατόμων στον ανελκυστήρα. Ο περιορισμός του αριθμού των ατόμων που επιτρέπονται σε ασανσέρ θα ελαχιστοποιήσει την εξάπλωση του ιού, όπως και ο καλύτερος σχεδιασμός συστημάτων εξαερισμού και εξαερισμού.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από την εν λόγω έρευνα είναι, ότι αν έχουμε καθαριστή/ιονιστή αέρα στο σπίτι, πρέπει να ΜΗΝ τον λειτουργούμε σε μικρά δωμάτια χωρίς επαρκή αερισμό. Είναι σώφρον να τον βάζουμε σε μεγάλους χώρους του σπτιού και ΠΑΝΤΑ να φροντίζουμε ώστε το σπίτι να αερίζεται καλά αρκετές φορές την ημέρα.

Πηγές: https://scitechdaily.com, https://phys.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τα άγνωστα συμπτώματα που δείχνουν ότι είστε μολυσμένοι

Κορονοϊός: Τι ανακαλύφθηκε για τους καπνιστές ανάλογα με το πόσα τσιγάρα έκαναν την ημέρα

Κορονοϊός: Αυτό είναι συνήθως το πρώτο-πρώτο σύμπτωμα που το μπερδεύουμε με κάτι “αθώο”

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με όσους παίρνουν φάρμακα για την χοληστερίνη