Κολπική μαρμαρυγή: Πώς και γιατί η σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κολπική μαρμαρυγή
Μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας στην μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην μείωση του κινδύνου μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού (κολπική μαρμαρυγή) και σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) 2023.

Η μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε στην απόδοση της άσκησης και τον αντίκτυπό της στην υγεία της καρδιάς, διαπίστωσε ότι τα άτομα με καλύτερη απόδοση άσκησης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή και να εμφανίσουν σοβαρά ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα.

Η έρευνα ανέλυσε την απόδοση της άσκησης των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας μεταβολικά ισοδύναμα (METs) κατά τη διάρκεια δοκιμών σε διάδρομο. Οι υψηλότερες βαθμολογίες MET είναι δείκτης καλύτερης φυσικής κατάστασης.

Όσοι πέτυχαν τα υψηλότερα METs κατά τη διάρκεια των δοκιμών είχαν:

  • 8% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής
  • 12% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού και
  • 14% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβαμάτων

Περίπου 15.450 συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 11,5 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η μελέτη κατέγραψε 515 νέες περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η υπέρταση και η χρήση φαρμάκων, στην ανάλυσή τους.

Διαπίστωσαν ότι η βελτιωμένη απόδοση της άσκησης συσχετίστηκε με καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς, υποδεικνύοντας χαμηλότερο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και μείζονα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα.

Ο δρ. Anil K. Gehi, ειδικός καρδιολογίας που δεν συμμετείχε στην μελέτη, τόνισε τη σημασία της τακτικής σωματικής δραστηριότητας για την υγεία της καρδιάς. Η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει σε δομικές, ορμονικές και φλεγμονώδεις αλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, παρόμοιες με καταστάσεις όπως η υπέρταση και η στεφανιαία νόσος.

Η κολπική μαρμαρυγή, που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστους ή γρήγορους καρδιακούς παλμούς στους άνω θαλάμους της καρδιάς, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αν και η μελέτη υποδεικνύει μια σχέση μεταξύ της απόδοσης της άσκησης και της υγείας της καρδιάς, έχει περιορισμούς:

Η έρευνα είναι αναδρομική, χωρίς την ικανότητα να καθιερώνει αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ της άσκησης και των αποτελεσμάτων υγείας. Τα αποτελέσματα δεν μπορούν επίσης να αποκλείσουν άλλους παράγοντες σύγχυσης, υποδηλώνοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Παρά αυτούς τους περιορισμούς, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας στην μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων.

Ο δρ. Gehi τόνισε ότι τα ευρήματα, σε συνδυασμό με προηγούμενες έρευνες, υπογραμμίζουν τη σημασία της φυσικής κατάστασης για άτομα με ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο.

Απαιτούνται παρεμβατικές μελέτες για να διερευνηθεί πώς να ενσωματωθεί αποτελεσματικά η άσκηση στην καθημερινή ζωή για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

φωτό: iStock