Καμπανάκι για τη σύφιλη: Πολλοί ασθενείς έχουν ασυνήθιστα συμπτώματα, λένε οι γιατροί

  • Ρούλα Τσουλέα
σύφιλη
Πολλά κρούσματα μπορεί να περνούν απαρατήρητα γιατί ουδείς υποψιάζεται την αιτία των συμπτωμάτων.

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει η σύφιλη σε Ευρώπη και Αμερική, και οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου διότι πολλοί ασθενείς εκδηλώνουν ασυνήθιστα συμπτώματα, τα οποία δεν θυμίζουν σε τίποτα τη νόσο.

Φυσιολογικά θα έπρεπε να είχαν εξανθήματα ή  δερματικά έλκη (πληγές).  Ωστόσο γιατροί στο Σικάγο αναφέρουν πως βλέπουν ολοένα περισσότερους ασθενείς με προβλήματα οράσεως, πονοκεφάλους, απώλεια ακοής, ζάλη.

Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες πως η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην όραση και την ακοή. Γνωρίζουν επίσης ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ψυχιατρικές αλλαγές. Έως τώρα, όμως, αυτά τα συμπτώματα σχετίζονταν κυρίως με λοιμώξεις που ήταν αδιάγνωστες και χωρίς θεραπεία για πολλά χρόνια.

Σε νέα μελέτη, όμως, που παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ετήσιο Συνέδριο της Επιδημικής Υπηρεσία Πληροφοριών (EIS 2024) στην Ατλάντα, οι γιατροί ανέφεραν πως το ένα τρίτο των ασθενών με αυτά τα συμπτώματα βρίσκονται στα αρχικά στάδια της λοίμωξής τους.

Η σύφιλη προκαλείται από ένα βακτήριο (λέγεται Treponema pallidum). Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και εξελίσσεται σε τέσσερα στάδια. Στο πρώτο στάδιο συνήθως εμφανίζεται ένα ανώδυνο έλκος (πληγή) στα γεννητικά όργανα, τα χείλη, τη γλώσσα.

Όπως είπαν οι αμερικανοί επιστήμονες στο συνέδριο, μελέτησαν 36 ασθενείς με ασυνήθιστα συμπτώματα. Το 68% δεν είχαν κανένα τυπικό σύμπτωμα που θα προειδοποιούσε για τη νόσο.

Όλοι τους είχαν διαγνωστεί μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2023. Το 75% εξ αυτών ήταν άνδρες. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 23 έως 82 ετών. Οι έξι ήσαν ομοφυλόφιλοι και περίπου οι μισοί ετεροφυλόφιλοι. Ο ένας στους τρεις ήταν φορέας του ιού HIV που προκαλεί AIDS.

Διαβάστε ακόμα Δραματική αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης σε Ευρώπη και Ελλάδα – Ποιοι κινδυνεύουν

Τα άτυπα συμπτώματα

Οι 20 από τους ασθενείς είχαν συμπτώματα ενδεικτικά νευρολογικής προσβολής. Οι 17 είχαν σύφιλη που είχε προσβάλλει τα μάτια τους και ο ένας πρόβλημα στην ακοή . Τα πιο συχνά συμπτώματα που είχαν ήταν:

  • Πονοκέφαλος
  • Αλλαγές στην προσωπικότητα ή στην νοητική κατάσταση
  • Οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως απώλεια όρασης, ευαισθησία στο φως ή οίδημα (πρήξιμο) του ματιού

«Τα συμπτώματα αυτά είναι εντελώς ασυνήθιστα για ανθρώπους με αρχικού σταδίου σύφιλη. Είναι επομένως εξαιρετικά σημαντικό να τα γνωρίζουν οι γιατροί για να εκτελούν τις απαιτούμενες εξετάσεις και να ρωτούν τους ασθενείς για παράγοντες κινδύνου», δήλωσε η Dr. Amy Nham, από το Υπουργείο Δημοσίας Υγείας του Σικάγου.

Και αυτό διότι «μπορεί να υπάρχει αυξανόμενος αριθμός ασθενών που παραμένουν αδιάγνωστοι ή δεν κάνουν επαρκή θεραπεία», πρόσθετη. «Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές εκβάσεις της νόσου».

Φωτογραφία: iStock