Ακραίο κύμα καύσωνα σαρώνει τη Νοτιοανατολική Ασία: Οι κίνδυνοι για την υγεία

  • Iatropedia newsroom
κύμα καύσωνα, ποδηλάτης
«Είχαμε ήδη αναφορές για υψηλή αρτηριακή πίεση, ζαλάδες και λιποθυμίες μαθητών και εκπαιδευτικών τις προηγούμενες ημέρες», ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό DWPM ο πρόεδρος της ένωσης Teachers' Dignity Coalition στις Φιλιππίνες

Σειρά προειδοποιήσεων για τον καταστροφικό και θανατηφόρο κύμα καύσωνα που σαρώνει τη Νοτιοανατολική Ασία εκδίδουν η μία μετά την άλλη οι τοπικές Αρχές.

«Είχαμε ήδη αναφορές για υψηλή αρτηριακή πίεση, ζαλάδες και λιποθυμίες μαθητών και εκπαιδευτικών τις προηγούμενες ημέρες», ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό DWPM ο πρόεδρος της ένωσης Teachers’ Dignity Coalition στις Φιλιππίνες.

Οι θερμοκρασίες στις Φιλιππίνες προβλέπεται να φτάσουν τους 37 βαθμούς Κελσίου το επόμενο τριήμερο.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, ο δείκτης θερμότητας -η πραγματική θερμοκρασία που αισθάνεται το σώμα λόγω και της υγρασίας- αναμένεται να παραμείνει στους 45 βαθμούς Κελσίου, σε ένα εύρος που χαρακτηρίζει «επικίνδυνο», δεδομένου ότι η παρατεταμένη έκθεση μπορεί να πυροδοτήσει θερμοπληξία.

Στην Ταϊλάνδη, οι θερμοκρασίες προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς στην Μπανγκόκ και στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας με τη μετεωρολογική υπηρεσία να συμβουλεύει τον κόσμο να αποφεύγει να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους για πολύ χρόνο.

Οι θερμοκρασίες εκτινάχθηκαν στους 44,2 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια πόλη Λαμπάνγκ στις 22 Απριλίου, με το μετεωρολογικό τμήμα να λέει τη Δευτέρα ότι αναμένει πως η υπερβολική ζέστη θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα.

Τον περασμένο μήνα, 30 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης. Άλλοι κίνδυνοι για την υγεία είναι η αφυδάτωση και το θερμικό σοκ.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες που μετρήθηκαν σε αρκετές περιοχές του βόρειου και κεντρικού Βιετνάμ κυμαίνονταν από 40,2 έως 44,0 βαθμούς Κελσίου και δεν αναμένεται να υποχωρήσουν πριν από την Τετάρτη.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Μαλαισίας εξέδωσε την Κυριακή προειδοποιήσεις για καύσωνα για 16 περιοχές που έχουν καταγράψει θερμοκρασίες μεταξύ 35 και 40 βαθμών για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Συνολικά στη χώρα είχαν αναφερθεί έως τις 13 Απριλίου 45 κρούσματα που σχετίζονταν με τη ζέστη και δύο θάνατοι λόγω θερμοπληξίας.

Εν τω μεταξύ, οι υψηλότερες θερμοκρασίες στο πιο πυκνοκατοικημένο έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας, την Ινδονησία, προκαλούν αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, μιας λοίμωξης που μεταδίδεται από τα κουνούπια, με τα κρούσματα να υπερδιπλασιάζονται σε 35.000 από 15.000 έναν χρόνο νωρίτερα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει παρατείνει την περίοδο της ξηρασίας και οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν επιταχύνει τον κύκλο ζωής των κουνουπιών, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Ινδονησίας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Antara.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καμπανάκι για τη σύφιλη: Πολλοί ασθενείς έχουν ασυνήθιστα συμπτώματα, λένε οι γιατροί

Βρουκέλλωση: Πάλι πρώτη σε κρούσματα η Ελλάδα στην ΕΕ – Πώς να προστατευθείτε

29/04/2024 Υπόθεση Καλλιάνου: Ανοιχτή επιστολή σε Κ. Μητσοτάκη από 4 επιστημονικές εταιρείες