Καρκίνος του προστάτη: Αυτά τα φρούτα και λαχανικά “σηκώνουν ασπίδα”

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του προστάτη
Μια διατροφή γεμάτη από κοκκινωπά λαχανικά, όπως ντομάτες, βερίκοκα, καρπούζι και μερικά τροπικά φρούτα μπορεί να προστατεύσει τους άνδρες από την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με την Barbara Quinn, διατροφολόγο από Community Hospital of the Monterey Peninsula.

Καρκίνος του προστάτη – Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI), τα αυξημένα επίπεδα PSA έχουν συσχετιστεί με τον καρκίνο του προστάτη. Επί του παρόντος, η πρακτική είναι να γίνονται εξετάσεις αίματος για την ανάλυση των επιπέδων PSA και την παρακολούθηση της εξέλιξης της ασθένειας.

Διαβάστε επίσης: Προστατικό αντιγόνο: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε άντρας για τον έλεγχο του προστάτη

Λυκοπένιο

Το μυστικό στα κόκκινα λαχανικά και φρούτα βρίσκεται σε μια ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο. Είναι η κοκκινωπή χρωστική ουσία σε αυτά τα λαχανικά και τα φρούτα και έχει συσχετιστεί με μια μείωση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Αυτό είναι μια πρωτεΐνη η οποία παράγεται από τα κύτταρα του προστατικού αδένα. Επιπλέον, στα κοκκινωπά φρούτα υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να εργαστούν από κοινού με το λυκοπένιο κατά του καρκίνου.

Δεν είναι σαφές αν το λυκοπένιο είναι εξίσου αποτελεσματικό, όταν καταναλώνεται μέσω συμπληρωμάτων, δήλωσε η Barbara Quinn. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος είναι να τρώτε πολλά κόκκινα λαχανικά και φρούτα. Μια θεωρία λέει, ότι, όταν το λυκοπένιο μαγειρεύεται μαζί με υγιή λιπαρά, μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα από τον οργανισμό.

 

Βιταμίνη D

Για παράδειγμα, οι ντομάτες μαγειρεμένα σε ελαιόλαδο είναι μια πολύ ισχυρή πηγή λυκοπενίου, σε σύγκριση με τις σκέτες ντομάτες. Μια άλλη μεγάλη θρεπτική ουσία που βρίσκεται στα κόκκινα λαχανικά, και η οποία μπορεί να συμβάλλει ενάντια στον καρκίνο του προστάτη, είναι η βιταμίνη D.

Διαβάστε επίσης: Ντομάτα με ελαιόλαδο: Γιατί ο ελληνικός συνδυασμός είναι ευεργετικός για την υγεία

Το NCI είπε ότι αυτή η βιταμίνη, που λειτουργεί σχεδόν σαν ορμόνη, μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στα κύτταρα, τα οποία βρίσκονται στον αδένα του προστάτη. Δεν είναι σαφές αν τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι εξίσου αποτελεσματικά, αλλά οι άνδρες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, έχουν την τάση να παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα στην βιταμίνη D.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες μετά τον καρκίνο του δέρματος. Η επιστημονική κοινότητα έχει ενδιαφερθεί για τον καθορισμό του ρόλου της διατροφής στην ανάπτυξη της ασθένειας, ωστόσο, οι μελέτες στον τομέα αυτό είναι σχετικά καινούργιες.

http://www.pulseheadlines.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν