Δείκτης Μάζας Σώματος: 6-13% αυξημένος κίνδυνος για έξι καρκίνους με κάθε παραπάνω μονάδα μέτρησης! Υπολογισμός για εσάς

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Δείκτης Μάζας Σώματος
Το σωματικό λίπος αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο καρκίνου του πεπτικού συστήματος, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκινικού όγκου στο στομάχι ή στο ήπαρ αυξάνεται κατά 13% για κάθε επιπλέον μονάδα του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές προειδοποιούν επίσης ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του οισοφάγου αυξάνεται κατά 10% και για καρκίνο του παγκρέατος κατά 6%. Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας και στους τέσσερις αυτούς τύπους καρκίνου και η απώλεια κιλών μπορεί να τους αποτρέψει, δείχνει η έρευνα.

“Το βασικό μήνυμα προς το κοινό θα πρέπει να επικεντρώνεται λιγότερο στο φυσικό μέγεθος του σώματος, για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και περισσότερο στη διαχείριση της ποσότητας λίπους που έχουμε στο σώμα μας”, λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. Amy Mason από το πανεπιστήμιο του Cambridge.

Η μελέτη βασίζεται σε 367.561 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στη βιοϊατρική βάση δεδομένων UK Biobank. Τα δεδομένα υγείας των συμμετεχόντων παρακολουθούνταν από το 2006, όταν και χαρτογραφήθηκε το DNA τους. Οι ερευνητές εντόπισαν μια σχέση μεταξύ ασθενειών και γονιδίων, που προδιαθέτουν ένα άτομο προς υψηλότερο ΔΜΣ.

Πώς υπολογίζεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος και ποια είναι η σχέση του με τον καρκίνο

Ο υπολογισμός του ΔΜΣ γίνεται διαιρώντας το βάρος ενός ενήλικα σε κιλά με το ύψος του σε τετραγωνικά μέτρα.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΜΣ ΜΕ ΤΟ ONLINE ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ IATROPEDIA.GR

Ένα άτομο με ΔΜΣ άνω των 25 μονάδων θεωρείται υπέρβαρο και άνω των 30 θεωρείται παχύσαρκο.

Δείκτης Μάζας Σώματος

Δείκτης Μάζας Σώματος: Η «κλίμακα» από την μέτρηση για ένα λιποβαρές έως για ένα πολύ παχύσαρκο άτομο.

“Είναι γνωστό ότι τα πιο μεγαλόσωμα άτομα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, προσθέτει ο συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. Stephen Burgess, επίσης από το Cambridge, και προσθέτει: «Αλλά αυτό που δεν ήταν γνωστό μέχρι τώρα, είναι αν ο αυξημένος κίνδυνος είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα του να είσαι μεγαλόσωμος, ή αν προκαλείται από ένα συγκεκριμένο παράγοντα που οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν».

Το αυξημένο λίπος στο επάνω μέρος του κορμού μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνους του πεπτικού συστήματος, που προκαλούνται από την κατανάλωση πολλών καρκινογόνων ουσιών σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Το λίπος μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Με κάθε παραπάνω μονάδα του ΔΜΣ αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος για:

Παραδόξως παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού κατά 1% στις γυναίκες και για καρκίνο του προστάτη κατά 3% στους άνδρες. Αυτό πιθανώς σχετίζεται με την παραγωγή αναπαραγωγικών ορμονών στον λιπώδη ιστό.

«Αυτό το αποτέλεσμα έχει σημαντικές κλινικές επιπτώσεις», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Mathew Vithayathil, γαστρεντερολόγος στο Imperial College London. “Αν και η έρευνά μας δείχνει ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε (αλλά και προστατεύει από) συγκεκριμένους καρκίνους, καταδεικνύει επίσης ότι υπάρχουν διαφορετικές επιπτώσεις του ΔΜΣ σε διαφορετικές κακοήθειες (όγκοι) που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. Αντί να παρουσιάζεται η παχυσαρκία ως γενικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο, ένα πιο σωστό μήνυμα είναι πως η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου συγκεκριμένα για καρκίνους του πεπτικού συστήματος.

“Το λίπος είναι ο κύριος κίνδυνος για καρκίνους του πεπτικού συστήματος”

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε πάνω από 20 διαφορετικά είδη καρκίνου. Παρατηρήθηκε μια σταθερή συσχέτιση με τα γονίδια που κάνουν ένα άτομο ψηλότερο. Αυτό συμφωνεί με την απλή θεωρία, ότι τα πιο ψηλά άτομα έχουν περισσότερα κύτταρα στο σώμα τους, στα οποία μπορεί να συμβούν επικίνδυνες μεταλλάξεις.

Τα τελευταία ευρήματα είναι πιο στοχευμένα από προηγούμενες έρευνες που έχουν συνδέσει το αυξημένο μέγεθος του σώματος με τον καρκίνο. Υποδεικνύουν ότι το λίπος είναι ο κύριος κίνδυνος για καρκίνο του πεπτικού συστήματος. Επηρεάζει επίσης ορισμένους άλλους τύπους καρκίνου, αλλά όχι όλους.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε επίσης γονίδια που επηρεάζουν την λιπώδη μάζα ενός ατόμου και την μάζα χωρίς λίπος. Το πρώτο είναι το μέρος του βάρους ενός ατόμου που αποδίδεται στο λίπος. Το δεύτερο είναι το βάρος ενός ατόμου χωρίς το σωματικό λίπος.

Ο αυξημένος κίνδυνος για διάφορους καρκίνους του πεπτικού οφείλεται κυρίως στην λιπώδη μάζα.

Η σύγκριση γονιδίων και όχι το άμεσα μετρούμενο ύψος, ή βάρος έδωσε λύση σε ερευνητικές “παγίδες”, όπως η “αντίστροφη αιτιότητα”, όπου οι ασθενείς συχνά χάνουν βάρος λόγω καρκίνου ή θεραπείας. Μπορεί να στρεβλώσει την συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους του σώματος και του κινδύνου καρκίνου.

Τα γονίδια είναι σταθερά για μια ζωή. Δεν επηρεάζονται από την παρουσία καρκίνου ή από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου που μπορεί να οδηγήσει σε συσχέτιση που δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική αιτιώδη σχέση μεταξύ του μεγέθους του σώματος και του κινδύνου καρκίνου.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα στοιχεία για τον ΔΜΣ ως αιτιολογικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο είναι ανάμεικτα. Διαπιστώνουμε ότι ο ΔΜΣ έχει έναν συνεπή αιτιώδη ρόλο στην αύξηση του κινδύνου καρκίνων του πεπτικού συστήματος και έναν ρόλο για καρκίνους που σχετίζονται με το φύλο. Αντίθετα, το αυξημένο ύψος φαίνεται να έχει μια συνεπή αύξηση του κινδύνου σχεδόν για όλους τους καρκίνους”, πρόσθεσε ο δρ. Vithayathil.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine.

Πηγές: https://www.mrc-bsu.cam.ac.uk, https://www.studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιφέρεια μέσης και Δείκτης Μάζας Σώματος: Έχουν σχέση με πρόβλημα στην καρδιά!

Διαβήτης: Κίνδυνος η καθιστική ζωή – Μεταβολικό Σύνδρομο και Δείκτης Μάζας Σώματος

Πώς συνδέονται Αλτσχάιμερ και Δείκτης Μάζας Σώματος: Δείτε αν είστε στην ομάδα κινδύνου

Κορονοϊός: Καμπανάκι για σοβαρή COVID-19 αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι πάνω από αυτό το όριο