Μετρήστε περιφέρεια μέσης και Δείκτη Μάζας Σώματος: Έχουν σχέση με πρόβλημα στην καρδιά!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
περιφέρεια μέσης
Η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και κολπικής μαρμαρυγής (όταν η καρδιά χτυπά ακανόνιστα και συχνά πολύ γρήγορα) είναι καλά εδραιωμένη. Ωστόσο, ομάδα ερευνητών ήθελε να κατανοήσει τον βαθμό στον οποίο η κατανομή του σωματικού λίπους μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι πιο χρήσιμο εργαλείο για την πρόβλεψη του κινδύνου ενός κοινού καρδιακού προβλήματος στις γυναίκες, ενώ η περιφέρεια μέσης μπορεί να προβλέψει καλύτερα το ίδιο πρόβλημα στους άνδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ

Περιφέρεια μέσης, Δείκτης Μάζας Σώματος και κολπική μαρμαρυγή: Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για ΔΜΣ, περιφέρεια μέσης και ηλεκτροκαρδιογράφημα, που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 2008 και 2013 για περισσότερους από 2 εκατομμύρια ηλικιωμένους ενήλικες στις Η.Π.Α. και στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν είχαν καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Michiel Poorthuis από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης, το περιέγραψε ως «πιθανώς την μεγαλύτερη μελέτη του είδους του μέχρι σήμερα».

Περίπου 12.000 συμμετέχοντες (0,6%) είχαν κολπική μαρμαρυγή. Μετά την προσαρμογή για μεταβλητές όπως ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και κάπνισμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο ο υψηλότερος ΔΜΣ όσο και η μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε άνδρες και γυναίκες.

Διαβάστε επίσης: Κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι ακριβώς – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Καταγράφηκε ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ και του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής στις γυναίκες, ενώ η περιφέρεια μέσης έδειξε μεγαλύτερη συσχέτιση στους άνδρες:

  • Για τις γυναίκες, η προσθήκη ΔΜΣ στον υπολογισμό βελτίωσε την ικανότητα πρόβλεψης της κολπικής μαρμαρυγής κατά 23% σε σύγκριση με μια βελτίωση 12% χρησιμοποιώντας την περιφέρεια μέσης.
  • Στους άνδρες, ωστόσο, η περιφέρεια μέσης ήταν το πιο σημαντικό, με βελτίωση κατά 30% στην πρόβλεψη της κολπικής μαρμαρυγής έναντι 23% από την χρήση του ΔΜΣ.

Περιφέρεια μέσης και Δείκτης Μάζας Σώματος: Τα όρια για άντρες και γυναίκες

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος, ο φυσιολογικός ΔΜΣ ορίζεται ως κάτω των 25. Οι γυναίκες με περιφέρεια μέσης πάνω από 89cm και οι άνδρες με πάνω από 101cm διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου 2.

Ο δρ. Richard Bulbulia, συν-συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ενισχύουν τις συμβουλές για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

«Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι το ερώτημα: μπορεί η απώλεια βάρους να μειώσει την πιθανότητα κολπικής μαρμαρυγής σε άτομα που την έχουν ήδη, ή/και να προστατεύσει τους υγιείς από το να την εκδηλώσουν στο μέλλον;« είπε ο δρ. Bulbulia, ερευνητής στο Τμήμα Υγείας του University of Oxford Nuffield Department of Population Health και σύμβουλος αγγειοχειρουργικής στο Γενικό Νοσοκομείο Cheltenham στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις: Η κολπική μαρμαρυγή, ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους.

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κολπική μαρμαρυγή διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά. Επίσης, συνδέεται με πενταπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού. Μερικά άτομα με κολπική μαρμαρυγή δεν έχουν καν έντονα συμπτώματα.

Πηγές: https://medicalxpress.comhttps://consumer.healthday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι μπορεί να σημαίνει το “φτερούγισμα” στην καρδιά: Σοβαρές πιθανές επιπλοκές!

Η “καλή” χοληστερόλη δεν είναι πάντα καλή: Τι ανακάλυψαν για κίνδυνο στην καρδιά!

Αν στο δέρμα σας συμβαίνει αυτό, έχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Κίνδυνος για την καρδιά αν τρώτε 150 γρ. την εβδομάδα από αυτές τις τροφές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν