Κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι ακριβώς – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

  • Iatropedia newsroom
κολπική μαρμαρυγή
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια καρδιακή πάθηση που προκαλεί ακανόνιστο και πολλές φορές ασυνήθιστα γρήγορο καρδιακό ρυθμό.

Ένας φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός κινείται κανονικά στα όρια μεταξύ 60 και 100 παλμών το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας.

Διαβάστε επίσης: Φυσιολογικοί σφυγμοί: Οι τιμές ανά ηλικία και πώς να τους μετρήσετε

Κολπική μαρμαρυγή: Συμπτώματα

Στην κολπική μαρμαρυγή, ο καρδιακός ρυθμός είναι ακανόνιστος και μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ γρήγορος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ξεπεράσει αρκετά τους 100 παλμούς το λεπτό.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ζάλη, δύσπνοια και κόπωση.

Μπορεί να νιώσετε έντονους παλμούς στην καρδιά, δηλαδή σαν να τραντάζεται ολόκληρη η καρδιά στο στήθος σας, ή μπορεί να νιώσετε “πεταρίσματα” ή ακανόνιστους χτύπους, συχνά για λίγα δευτερόλεπτα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, για λίγα λεπτά.

Μερικές φορές η κολπική μαρμαρυγή δεν προκαλεί συμπτώματα και ο ασθενής αγνοεί εντελώς ότι ο καρδιακός του ρυθμός είναι ακανόνιστος.

Κολπική μαρμαρυγή: Πότε να δείτε έναν γιατρό

Θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού για να δείτε έναν γιατρό εάν:

  • Παρατηρήσετε μια ξαφνική αλλαγή στον καρδιακό σας παλμό
  • Ο καρδιακός σας ρυθμός είναι σταθερά χαμηλότερος από 60 ή άνω των 100 (ιδιαίτερα εάν αντιμετωπίζετε άλλα συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής, όπως ζάλη και δύσπνοια) παλμών ανά λεπτό

Κολπική μαρμαρυγή: Αντιμετώπιση

Ως πάθηση δεν είναι συνήθως απειλητική για τη ζωή, αλλά μπορεί να είναι δυσάρεστη και συχνά απαιτεί θεραπεία.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Φάρμακα για την πρόληψη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου (άτομα με κολπική μαρμαρυγή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου)
  • Φάρμακα για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού
  • Καρδιομετατροπή (cardioversion), δηλαδή όταν διοχετεύεται στην καρδιά ένα ελεγχόμενο ηλεκτρικό σοκ για την αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού
  • Κατάλυση καθετήρα (catheter ablation), όπου η περιοχή μέσα στην καρδιά που προκαλεί τον ανώμαλο καρδιακό ρυθμό καταστρέφεται χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα. Στη συνέχεια, ίσως χρειαστεί να σας τοποθετηθεί βηματοδότης, για να διατηρείται σταθερός ο καρδιακό σας ρυθμός.

Πηγή: https://www.nhs.uk