Καρκίνος του πνεύμονα*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Η εμφάνιση κακοήθειας στους πνεύμονες τα βασικά όργανα του αναπνευστικού συστήματος ονομάζεται καρκίνος πνεύμονα.

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Τα αίτια των κακοηθειών είναι άγνωστα. Οι καρκίνοι του πνεύμονα μπορεί να αφορούν τον ίδιο του τον ιστό και να είναι δυο διαφορετικών τύπων. Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα πιο σπάνιος και ο μη-μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, πιο συχνός (αδιαφοροποίητοι καρκίνοι). Μπορεί να εμφανιστούν στον πνεύμονα και μεταστατικοί καρκίνοι ( καρκίνοι των οποίων η πρωτοπαθής εστία δεν είναι στον πνεύμονα).

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 50 ετών συνήθως, και στα δυο φύλα. Είναι συχνός καρκίνος και σχετίζεται με το κάπνισμα. Υπάρχει κληρονομικότητα στον καρκίνο του πνεύματος.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος- Συμπτώματα

 

Στα αρχικά του στάδια ο καρκίνος του πνεύμονα είναι συνήθως ασυμπτωματικός. Μπορεί να είναι ένα τυχαίο γεγονός και  να εντοπιστεί σε μια απλή ακτινογραφία θώρακος. Πρώιμα συμπτώματα μπορεί να είναι βήχας, αιματηρά πτύελα, ανορεξία, αίσθημα αδυναμίας, πόνος στο θώρακα και δεκατικός πυρετός (37,2C).

 

 

Διάγνωση της νόσου – εξετάσεις

 

Η καλή και εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση, με σύγχρονο λήψη λεπτομερούς ιστορικού συμβάλλουν σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Ακτινολογικές εξετάσεις, αξονική και μαγνητική τομογραφία, τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίου (PET scanning), όπως επίσης πλήρης μικροβιολογικός έλεγχος είναι σημαντικές διαδικασίες για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Κυτταρολογική εξέταση των πτυέλων συμπληρωματικά, είναι εξέταση υψηλής επίσης αξίας. Διαγνωστική εξέταση επίσης είναι η βρογχοσκόπηση και βιοψία του πνευμονικού ιστού.

 

 

Ποιες είναι η επιπλοκές

 

Οι επιπλοκές μπορεί να είναι μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και χειρουργική αφαίρεση του όγκου είναι οι βασικές μέθοδοι αντιμετώπισης του καρκίνου του θώρακα. Βασικής σημασίας για τη πρόγνωση είναι η μη ύπαρξη  μεταστάσεων και η καλή βιολογική κατάσταση του ασθενούς.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο

 

Η διακοπή της συνήθειας του καπνίσματος είναι ότι καλύτερο για την προφύλαξη της νόσου. Ακόμη και οι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν.

 

 

Φωτεινέας Ανδρέας, Ειδ. Ακτινοθεραπευτής

 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν