«Ασπίδα» για την υγεία του εγκεφάλου η μουσική και το τραγούδι

  • Iatropedia newsroom
«Ασπίδα» για την υγεία του εγκεφάλου η μουσική και το τραγούδι
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το να συνεχίζει να παίζει κανείς μουσική και μετέπειτα στη ζωή του, σε μεγαλύτερες δηλαδή ηλικίες, παρέχει ακόμη μεγαλύτερο όφελος

Η ενασχόληση με τη μουσική και ένα μουσικό όργανο, ιδιαίτερα με το πιάνο, συνδέεται με καλύτερη μνήμη και βελτίωση της ικανότητας επίλυσης σύνθετων εργασιών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου στο International Journal of Geriatric Psychiatry.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το να συνεχίζει να παίζει κανείς μουσική και μετέπειτα στη ζωή του, σε μεγαλύτερες δηλαδή ηλικίες, παρέχει ακόμη μεγαλύτερο όφελος.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι το να ασχολείσαι με τη μουσική θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος αξιοποίησης της ευκινησίας και της ανθεκτικότητας του εγκεφάλου, αυτού δηλαδή που ονομάζουμε γνωστικό αποθεματικό», δήλωσε από τους συντάκτες της μελέτης η Anne Corbett, καθηγήτρια έρευνας για την άνοια στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από χίλιους ενήλικες άνω των 40 ετών που συμμετείχαν σε μια συνεχιζόμενη μελέτη για την υγεία του εγκεφάλου.

Το τραγούδι συνδέθηκε και αυτό με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, αν και οι ερευνητές είπαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε κοινωνικούς παράγοντες, όπως η συμμετοχή σε μια χορωδία ή σε μια ομάδα.

«Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τη διερεύνηση αυτής της σχέσης, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης θα ήταν πολύτιμο μέρος των πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας για την προαγωγή ενός προστατευτικού για την υγεία του εγκεφάλου τρόπου ζωής, όπως θα ήταν και η ενθάρρυνση μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων να επιστρέψουν στη μουσική μετέπειτα στη ζωή τους», ανέφερε η Corbett σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

«Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για το όφελος που έχουν οι ομαδικές μουσικές δραστηριότητες για τα άτομα με άνοια και η συγκεκριμένη προσέγγιση θα μπορούσε να επεκταθεί στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που επιθυμούν να γεράσουν υγιώς, ώστε να μπορέσουν να μειώσουν εκ των προτέρων τον κίνδυνο και να προάγουν την υγεία του εγκεφάλου», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλία: Πώς αποτράπηκε επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου μετά τις πλημμύρες

Έχετε συνεχώς κρύα χέρια; Ποιο πρόβλημα υγείας μπορεί να ευθύνεται

Ανώδυνη ανόρθωση σε πρόσωπο και λαιμό: Γίνεται χωρίς επέμβαση;