7 συμβουλές για υγεία και μακροζωία

  • Iatropedia newsroom
7 συμβουλές για μακροζωία και υγεία
Οι άνθρωποι αναζητούν το μαγικό χάπι, αλλά το μαγικό χάπι είναι ήδη εδώ...

Οι άνθρωποι αναζητούν το μυστικό της αθανασίας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για μερικούς, αυτή η αναζήτηση περιλαμβάνει πράγματα όπως ο ύπνος σε υπερβαρικό θάλαμο, ο πειραματισμός με την κρυοθεραπεία ή το λίφτινγκ με υπέρυθρο ακτίνες.

Οι περισσότεροι ειδικοί στη γήρανση δεν πιστεύουν, όμως, ότι όλα αυτά χαρίζουν πραγματικά μακροζωία. Αυτό που πιστεύουν είναι ότι με μερικές απλές συμπεριφορές, πολλοί άνθρωποι μπορούν να ζήσουν πιο υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, φτάνοντας τα 80, τα 90, ακόμη και τα 100 σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση.

«Οι άνθρωποι αναζητούν το μαγικό χάπι», λέει ο Δρ Luigi Ferrucci, επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση, «και το μαγικό χάπι είναι ήδη εδώ».

Παρακάτω είναι επτά συμβουλές από ειδικούς για το πώς να προσθέσετε περισσότερα καλά χρόνια στη ζωή σας.

1. Κινηθείτε περισσότερο

Το «No 1» πράγμα που συνιστούν οι ειδικοί ήταν να διατηρείτε το σώμα σας δραστήριο. Αυτό συμβαίνει επειδή η μία μελέτη μετά την άλλη δείχνουν ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η σωματική δραστηριότητα διατηρεί την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα υγιή και παρέχει προστασία από πολλές χρόνιες ασθένειες που επηρεάζουν σώμα και μυαλό. Ενισχύει επίσης τους μύες, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η καλύτερη άσκηση είναι μια δραστηριότητα που απολαμβάνετε να κάνετε και θα κολλήσετε μ’ αυτήν. Ούτε χρειάζεται να κάνετε πολλά – η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα, που σημαίνει ότι κι ένα απλό περπάτημα λίγο περισσότερο από 20 λεπτά την ημέρα είναι ευεργετικό.

2. Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Οι ειδικοί δεν συνιστούν μια συγκεκριμένη διατροφή, αλλά γενικά συμβουλεύουν να τρώμε με μέτρο, περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η μεσογειακή διατροφή -η οποία δίνει προτεραιότητα στα φρέσκα προϊόντα και στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, το ψάρι και το ελαιόλαδο- είναι ένα καλό μοντέλο υγιεινής διατροφής και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη και άνοιας.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι σημαντική για τη μακροζωία, αλλά για τον Δρ Τζον Ρόου, καθηγητή πολιτικής υγείας και γήρανσης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το βάρος δεν είναι σοβαρός παράγοντας ανησυχίας, ειδικά όσο περισσότερο μεγαλώνουν οι άνθρωποι. «Πάντα ανησυχούσα περισσότερο για τους ασθενείς που χάνουν βάρος παρά για τους ασθενείς που παίρνουν», λέει ο Δρ Ρόου.

3. Να κοιμάστε αρκετά

Ο ύπνος μερικές φορές παραβλέπεται, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο αν θέλουμε να μεγαλώσουμε υγιείς. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το πόσο κοιμόμαστε το βράδυ συσχετίζεται με τον κίνδυνο θανάτου περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αιτία και ότι ο σταθερός ύπνος καλής ποιότητας μπορεί να προσθέσει αρκετά χρόνια στη ζωή ενός ανθρώπου. Ο ύπνος φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου: Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνταν λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.

Συνιστώνται γενικά επτά έως εννέα ώρες.

4. Μην καπνίζετε, ούτε να πίνετε πολύ

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για κάθε είδους θανατηφόρες ασθένειες. Πλέον, δε, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε και πόσο κακή είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Πάνω από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες -και πιθανώς ακόμη λιγότερο από αυτό- αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και κολπική μαρμαρυγή, ηπατική νόσο και επτά τύπους καρκίνου.

5. Διαχειριστείτε τις χρόνιες παθήσεις σας

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες έχουν υπέρταση, το 40% έχουν υψηλή χοληστερόλη και περισσότερο από το 1/3 προδιαβήτη. Όλες οι υγιεινές συμπεριφορές που αναφέρονται παραπάνω θα βοηθήσουν στη διαχείριση αυτών των καταστάσεων και θα αποτρέψουν την εξέλιξή τους σε ακόμη πιο σοβαρές ασθένειες, αλλά μερικές φορές οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής δεν είναι αρκετές. Γι’ αυτό οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας για να κρατάτε τα πράγματα υπό έλεγχο.

6. Δώστε προτεραιότητα στις σχέσεις σας

Η ψυχική υγεία συχνά περνά σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τη σωματική, αλλά είναι εξίσου σημαντική. Η απομόνωση και η μοναξιά κάνουν τόσο μεγάλη ζημιά στην υγεία μας όσο και το κάπνισμα, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού.

Οι σχέσεις είναι το κλειδί για να ζήσετε όχι μόνο πιο υγιείς, αλλά και πιο ευτυχισμένοι. Σύμφωνα με τη μελέτη του Χάρβαρντ για την ανάπτυξη των ενηλίκων, οι ισχυρές σχέσεις είναι ο σημαντικότερος προγνωστικός παράγοντας ευημερίας.

Ο Δρ Ρόου λέει στους φοιτητές Ιατρικής ότι ένας από τους καλύτερους δείκτες για το πόσο καλά θα τα πάει ένας ηλικιωμένος ασθενής σε έξι μήνες είναι να τον ρωτήσουν «πόσους φίλους ή συγγενείς έχει δει την τελευταία εβδομάδα».

7. Καλλιεργήστε μια θετική νοοτροπία

Ακόμη και η θετική σκέψη μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αισιοδοξία σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και οι άνθρωποι που σημειώνουν υψηλά σκορ σε τεστ αισιοδοξίας ζουν 5% έως 15% περισσότερο από τους ανθρώπους που είναι πιο απαισιόδοξοι. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αισιόδοξοι τείνουν να έχουν πιο υγιεινές συνήθειες και χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών, αλλά ακόμη και όταν συνυπολογίζονται αυτοί οι παράγοντες, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται θετικά εξακολουθούν να ζουν περισσότερο.

Εάν έπρεπε να επιλέξετε μία υγιεινή πρακτική για μακροζωία, «κάντε κάποια σωματική δραστηριότητα», λέει ο Δρ Μουρ. «Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, τότε επικεντρωθείτε στο να είστε θετικοί», προσθέτει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί η Νέα Υόρκη σκέφτεται να απαγορεύσει τις κάψουλες πλυντηρίου

Φερομόνες: Υπάρχουν στους ανθρώπους ή είναι μύθος;

Δόντια: Πώς θα τα κρατήσουμε υγιή και δυνατά