Φερομόνες: Υπάρχουν στους ανθρώπους ή είναι μύθος;

  • Iatropedia newsroom
Φερομόνες: Υπάρχουν στους ανθρώπους ή είναι μύθος;
Οι φερομόνες αποκαλούνται συχνά «χημικά του έρωτα». Παράγονται από πολλά ζώα και έντομα για να προσελκύσουν το αντίθετο φύλο

Οι φερομόνες αποκαλούνται συχνά «χημικά του έρωτα». Οι ουσίες αυτές παράγονται από πολλά ζώα και έντομα για να προσελκύσουν το αντίθετο φύλο. Για παράδειγμα, ένας αρσενικός σκόρος αισθάνεται τις χημικές ουσίες που εκκρίνονται από ένα γόνιμο θηλυκό που βρίσκεται μακριά, αφήνει αυτό που κάνει και το αναζητά για να ζευγαρώσει.

Οι ειδικοί διαφωνούν για το αν υπάρχουν φερομόνες στους ανθρώπους και, εάν υπάρχουν, αν επηρεάζουν πραγματικά τη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, κάποιες μικρές μελέτες δείχνουν ότι οι μυρωδιές ορισμένων χημικών ουσιών μπορούν να διεγείρουν σεξουαλικά τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Υπάρχουν εκατοντάδες δυνητικές φερομόνες στον άνθρωπο. Η ακριβής χημική τους σύνθεση και ο τρόπος με τον οποίο δρουν συγκεκριμένα παραμένουν μυστήριο. Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να εντοπίσουν μία (αν υπάρχει μόνο μία) που διεγείρει το σεξουαλικό ενδιαφέρον.

Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται τις φερομόνες όπως και άλλα ζώα. Τα ζώα που ανταποκρίνονται ξεκάθαρα στις φερομόνες έχουν στη μύτη τους ένα όργανο που είναι γνωστό ως όργανο του Jacobson, ένα όργανο χημειοαντίληψης που αποτελεί μέρος του οσφρητικού συστήματος, το οποίο είναι ξεχωριστό από την ανίχνευση της μυρωδιάς.

Στους ανθρώπους, με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν κάποιες μικροσκοπικές σχισμές στη μύτη. Πιστεύεται ότι αυτές είναι σε θέση να αισθάνονται τις φερομόνες άλλων ανθρώπων, να στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο που αναμεταδίδονται στο περίπλοκο ορμονικό σύστημα του οργανισμού και να ενεργοποιούν διάφορες βιολογικές διεργασίες που εμπλέκονται στη σεξουαλική συμπεριφορά.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε έλξη για κάποιον, μπορεί να είναι έρωτας — ή να είναι φερομόνες.

Πηγή: Harvard Health Publishing

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπαρκτό πρόβλημα στα νοσοκομεία η υγιεινή των χεριών

Το τσάι χαρίζει νιάτα και μακροζωία – Πόσο χρειαζόμαστε

Ψευδοεφεδρίνη: Αυτά τα φάρμακα για το «μπούκωμα» πρέπει να προσέχουμε