Υπαρκτό πρόβλημα στα νοσοκομεία η υγιεινή των χεριών

  • Iatropedia newsroom
νοσοκομεία
Αλλάζει η νοοτροπία κατά των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων με το πρόγραμμα GRIPP-SNF

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής που εφαρμόζεται από το 2021 σε 10 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

To πρόγραμμα GRIPP-SNF υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ.

Υπαρκτό πρόβλημα στα νοσοκομεία η υγιεινή των χεριών

Από τα πρώτα στοιχεία από τα 73 τμήματα των 10 νοσοκομείων με αντικείμενο την υγιεινή των χεριών, σε 56 με αντικείμενο τις μικροβιαιμίες που σχετίζονται με τη χρήση κεντρικής  φλεβικής γραμμής (CLABSI) και σε 25 με τις ουρολοιμώξεις που σχετίζονται με τη χρήση ουροκαθετήρα (CAUTI), προκύπτει ότι η υγιεινή των χεριών αποτελεί υπαρκτό πρόβλημα για το σύνολο των νοσοκομείων. Η συμμόρφωση με τις πέντε στιγμές υγιεινής των χεριών, όπως τις έχει ορίσει ο Π.Ο.Υ., παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Στο πλαίσιο του GRIPP-SNF υπήρξε βελτίωση του ποσοστού της συμμόρφωσης με τους κανόνες της υγιεινής των χεριών πάνω από 10% σε περισσότερα από τα μισά τμήματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και για τα οποία ήταν εφικτή η αξιολόγηση της επίδρασης των παρεμβάσεων. Σημειώνεται ότι σε κάποια τμήματα υπήρξε αύξηση του ποσοστού ακόμα και 40% ή 50%.

Μείωση 36% στις λοιμώξεις

Ως προς τις νοσοκομειακές λοιμώξεις CLABSI, κατά την περίοδο Δεκέμβριος 2021-Ιούνιος 2022 (επτάμηνο) καταγράφονταν 8,99 λοιμώξεις CLABSI ανά 1.000 ημέρες κεντρικής γραμμής, ενώ μετά τις παρεμβάσεις του προγράμματος, κατά την περίοδο Φεβρουάριος 2023-Νοέμβριος 2023 είχαν καταγραφεί 5,75 λοιμώξεις CLABSI ανά 1.000 ημέρες κεντρικής γραμμής. Δηλαδή ποσοστιαία μεταβολή/βελτίωση 36,0%.

Φορέας υλοποίησης και διαχείρισης του GRIPP-SNF είναι το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων-CLEO (www.cleoresearch.org), ενώ το πρόγραμμα εποπτεύει ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), ο οποίος φέρει και την ευθύνη της επέκτασης στο ΕΣΥ.

Οι βασικοί άξονες υλοποίησης του έργου είναι η δημιουργία ενιαίας, πανελλαδικής βάσης δεδομένων για την επιτήρηση Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ, μέσω ανάπτυξης ψηφιακής πλατφόρμας που θα επιτρέπει την online και real-time καταγραφή δεικτών και στοιχείων επιτήρησης, καθώς και αποτύπωση βάσει αναφορών. Επίσης, η ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για την κατάρτιση των νοσηλευτών των νοσοκομείων στις αρχές πρόληψης και ελέγχου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής, και η λήψη της συγκεκριμένης πιστοποίησης.

Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας των 10 δημόσιων νοσοκομείων που θα ενισχύσουν τη δύναμη της Επιτροπής Λοιμώξεων με έναν επιπλέον Νοσηλευτή Επιτήρησης Λοιμώξεων, ο οποίος θα προσληφθεί για πέντε έτη μέσω του προγράμματος και, εν συνεχεία, θα παραμείνει σε υπηρεσία στο νοσοκομείο, με υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου.

Στα δυόμισι χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, μεταξύ άλλων έχει εγκατασταθεί ενιαία διαδικτυακή πλατφόρμα που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, στην οποία καταγράφονται στοιχεία για τις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις και την Μικροβιακή Αντοχή στα 10 νοσοκομεία. Επιπλέον, τα 10 νοσοκομεία έχουν ενισχυθεί με πρόσληψη 11 Νοσηλευτών Ελέγχου Λοιμώξεων (ΝΕΛ) ώστε να τηρείται η αναλόγια 250 κλινών/1 ΝΕΛ.

Η επέκταση καταγραφής, η διαρκής παρακολούθηση και η εκπαίδευση θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν, καθώς τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα αξιολογούνται ως ενθαρρυντικά.

Φορέας υλοποίησης και διαχείρισης του GRIPP-SNF είναι το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων-CLEO (www.cleoresearch.org), ενώ το πρόγραμμα εποπτεύει ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το τσάι χαρίζει νιάτα και μακροζωία – Πόσο χρειαζόμαστε

Πώς να τρώτε υγιεινά στο γραφείο: Ιδέες για 7 νόστιμα γεύματα

Αλκοόλ: Σε πόση ώρα φεύγει από τον οργανισμό μας