Το μυστικό για να διαλέξετε το αυγό που θα βγει νικητής στο τσούγκρισμα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τσούγκρισμα
Το βράδυ του Μ. Σαββάτου έχει δύο πρωταγωνιστές στο οικογενειακό τραπέζι μετά την ανάσταση: την μαγειρίτσα και το τσούγκρισμα των αυγών.

Κάθε χρόνο, οι ίδιες απορίες και αμφιβολίες γεμίζουν το μυαλό την ώρα που έρχεται το τσούγκρισμα των αυγών: Ποιο αυγό να διαλέξω; Το πιο γυαλιστερό; Να είναι μεγάλο ή καλύτερα μικρό; Να είναι μυτερό ή όχι;

Ε, λοιπόν υπάρχει… επιστημονική απάντηση στην ερώτηση «Ποιο αυγό να διαλέξω»! Ομάδα φυσικών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έκατσε κάτω, έκανε τις πράξεις και κατέληξε σε μερικά βασικά συμπεράσματα.

Τα μυστικά για να διαλέξεις το αυγό που θα κερδίσει στο τσούγκρισμα

Όταν παίζεις επίθεση:

  • Διάλεξε μεσαίο αυγό. Τα μεγάλα αυγά δεν έχουν τόσο δυνατό κέλυφος, σε σύγκριση με τα μεσαία. Όσο πιο μικρό αυγό βρεις, τόσο το καλύτερο.
  • Πρόσεξε το αυγό σου να μην έχει μυτερή κορυφή, αλλά καμπυλωτή, ώστε να κατανέμεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια η δύναμη που δέχεται.
  • Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς θα χτυπήσεις. Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα, η δύναμη που θα δεχτεί το δικό σου αυγό θα είναι ίδια με αυτήν που θα ασκήσει. Προτίμησε λοιπόν να χτυπήσεις με μέτρια δύναμη.

Όταν παίζεις άμυνα:

  • Στην περίπτωση που χτυπούν το δικό σου αυγό, «τύλιξέ το» απαλά με χέρι σου, ώστε η πίεση που θα ασκείς εσύ στο εσωτερικό, να αντισταθμίζει σε ένα ποσοστό την πίεση που θα ασκηθεί προς τα έξω, όταν χτυπηθεί το αυγό. Μόνο μην το παρακάνεις και το σπάσεις μόνος σου!
  • Όταν δέχεσαι την κρούση, προσπάθησε να μην στηρίζεις σε κάποιο τραπέζι το χέρι που κρατάει το αυγό, αλλά να το έχεις στον αέρα. Την στιγμή που πάει να γίνει το χτύπημα κατέβασε λίγο αργά το χέρι σου, σαν να ακολουθείς την κίνηση αυτού που χτυπάει.

τσούγκρισμα

Καλή επιτυχία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυγά πασχαλινά: Πώς καταλαβαίνουμε αν είναι φρέσκα – Κίνδυνοι και θρεπτική αξία

Τα πάντα για το πασχαλινό τραπέζι: Τι προσέχουμε με κρέατα, εντόσθια, σοκολάτες, αυγά και αλλαντικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν