Θερμίδες σε 1 αυγό ανάλογα με το μέγεθος και το μαγείρεμα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αυγό
Ο αριθμός των θερμίδων σε ένα αυγό εξαρτάται από το μέγεθός του.

Προφανώς ένα μικρό αυγό έχει ελαφρώς λιγότερες θερμίδες από ένα μεγάλο.

Ακολουθεί μια γενική ανάλυση κατά μέγεθος:

  • Μικρό (38 γραμμάρια): 54 θερμίδες
  • Μέτριο (44 γραμμάρια): 63 θερμίδες
  • Μεγάλο (50 γραμμάρια): 72 θερμίδες
  • Πολύ μεγάλο (56 γραμμάρια): 80 θερμίδες
  • Jumbo (63 γραμμάρια): 90 θερμίδες

Λάβετε υπόψη ότι αυτό είναι για ΕΝΑ ολόκληρο, σκέτο αυγό χωρίς πρόσθετα συστατικά.

Θερμίδες σε 1 αυγό ανάλογα με το μαγείρεμα

Μόλις προσθέσετε λάδι ή βούτυρο για να τηγανίσετε το αυγό ή το σερβίρετε μαζί με μπέικον, λουκάνικο ή τυρί, ο αριθμός των θερμίδων αυξάνεται.

  • Ένα μεγάλο αυγό μαγειρεμένο σε 1 κουταλιά της σούπας (14 γραμμάρια) βούτυρο έχει περίπου 174 θερμίδες.
  • Μια ομελέτα με 3 αυγά και τυρί μαγειρεμένα σε βούτυρο έχει περίπου 400 θερμίδες.
  • Τα αυγά Benedict (2 αυγά ποσέ με μάφιν), μπέικον και σάλτσα hollandaise, έχουν σχεδόν 900 θερμίδες.

Οι κρόκοι αυγών έχουν επίσης διαφορετικό αριθμό θερμίδων από τα ασπράδια:

  • Ο κρόκος ενός μεγάλου αυγού (17 γραμμάρια) περιέχει 56 θερμίδες
  • Το ασπράδι ενός μεγάλου αυγού (34 γραμμάρια) περιέχει 18 θερμίδες

Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή τα ασπράδια είναι χαμηλότερα σε θερμίδες, δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινά από τους κρόκους. Η επιλογή τροφών με βάση αποκλειστικά το περιεχόμενό τους σε θερμίδες δεν είναι σωστός τρόπος προσέγγισης της υγιεινής διατροφής.

Δώστε προτεραιότητα στα τρόφιμα με βάση τη θρεπτική τους αξία, δηλαδή πόσα θρεπτικά συστατικά περιέχουν σε σχέση με την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες.

Αυγό: Διατροφικά στοιχεία

Το διατροφικό προφίλ ενός αυγού δεν είναι απλώς ο αριθμός των θερμίδων του. Τα αυγά είναι μια πολύ ολοκληρωμένη τροφή.

Διατροφικό προφίλ για 1 ολόκληρο, μεγάλο αυγό (63 γραμμάρια):

  • Θερμίδες: 72
  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Λίπος: 5 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: λιγότερο από 1 γραμμάριο
  • Χολίνη: 31% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
  • Σελήνιο: 28% DV
  • Βιταμίνη Β12: 21% DV
  • Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): 16% DV
  • Βιταμίνη D: 6% DV
  • Σίδηρος: 5% DV

Τα αυγά παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη μαζί με πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που παρέχουν βιταμίνη D, μια θρεπτική ουσία που είναι ζωτικής σημασίας για υγιή οστά, ανοσία, ανάπτυξη κυττάρων και πολλά άλλα.

Το σελήνιο είναι ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στα αυγά. Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, αυτό το ιχνοστοιχείο είναι σημαντικό για την αναπαραγωγική υγεία και την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Τα αυγά περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο ενώσεις γνωστές ως καροτενοειδή. Λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην προστασία των ματιών σας από βλάβες και καταστάσεις, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Λάβετε υπόψη ότι πολλά από τα θρεπτικά συστατικά των αυγών βρίσκονται στον κρόκο. Η κατανάλωση μόνο των ασπραδιών δεν θα σας παρέχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δυσανεξία στο αυγό: Συμπτώματα – Πώς ξεχωρίζει από την αλλεργία στο αυγό

Πόση πρωτεΐνη έχει ένα αυγό: Τι συμβαίνει όταν μαγειρεύεται

Βραστό αυγό: Πώς να το κάνετε ΑΚΡΙΒΩΣ όσο μελάτο ή σφιχτό θέλετε

φωτό: iStock