Δυσανεξία στο αυγό: Συμπτώματα – Πώς ξεχωρίζει από την αλλεργία στο αυγό

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δυσανεξία στο αυγό
Μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα, όπως φούσκωμα, κράμπες, ναυτία και διάρροια.

Αν και η δυσανεξία στο αυγό δεν είναι συνήθως επικίνδυνη, μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε πλήρως την κατανάλωση αυγών ή να την μειώσετε αισθητά.

Δυσανεξία στο αυγό: Συμπτώματα

  • ναυτία
  • φούσκωμα
  • πόνος στο στομάχι ή κράμπες
  • διάρροια
  • εμετός
  • δυσπεψία

Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών διαφέρουν από εκείνα των δυσανεξιών. Η δυσανεξία στο αυγό δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, μια σοβαρή τροφική αλλεργία μπορεί να είναι.

Είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό εάν εσείς ή κάποιος δικός σας πιστεύετε ότι μπορεί να έχει αλλεργία στο αυγό. Εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα αναφυλακτικού σοκ, θα πρέπει να αναζητήσει επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Τα συμπτώματα του αναφυλακτικού σοκ μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κνίδωση
  • κοιλιακό άλγος
  • ζάλη
  • λιποθυμία
  • πρήξιμο
  • γρήγορο καρδιακό παλμό

Αλλεργία ή δυσανεξία στο αυγό;

Η δυσανεξία και η αλλεργία στα αυγά είναι διαφορετικές καταστάσεις. Μια δυσανεξία αφορά το πεπτικό σύστημα, ενώ μια αλλεργία το ανοσοποιητικό.

Δυσανεξία στο αυγό

Η τροφική δυσανεξία συμβαίνει όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει ορισμένα συστατικά της τροφής.

Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στα αυγά μπορεί να μην είναι σε θέση να αφομοιώσουν τα ασπράδια ή τους κρόκους ή και τα δύο.

Με μια δυσανεξία, το άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει πεπτικά προβλήματα μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση ενός τροφίμου. Αν και τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενοχλητικά, κατά κανόνα δεν είναι επικίνδυνα.

Πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έχουν δυσανεξία στα αυγά επειδή τα συμπτώματά τους μπορεί να μην εμφανίζονται αμέσως μετά την κατανάλωση αυγών. Ή, μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα όταν τρώνε μικρές ποσότητες αυγού.

Αλλεργία στα αυγά

Με μια αλλεργία στα αυγά, το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αντιμετωπίζει τα αυγά ως “εισβολέα”. Ως αποτέλεσμα, απελευθερώνει ισχυρές χημικές ουσίες όταν το σώμα έρχεται σε επαφή με τα αυγά.

Μια αλλεργία στο αυγό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά και μερικές φορές απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα. Αυτά μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μισή ώρα από την έκθεση στο αυγό.

Με μια αλλεργία, το άτομο μπορεί να παρουσιάσει μια αντίδραση μετά την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αυγού. Μπορεί επίσης να έχει αντίδραση ακόμα και από το άγγιγμα ή την εισπνοή σωματιδίων αυγού στον αέρα!

Δυσανεξία στο αυγό: Διάγνωση

Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα τεστ για τη δυσανεξία στα αυγά. Αν και υπάρχουν για τη διάγνωση της αλλεργίας, είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί η δυσανεξία.

Ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να προσδιορίσει εάν έχει δυσανεξία στο αυγό, κρατώντας ένα ημερολόγιο διατροφής. Σε αυτό καταγράφει πληροφορίες όπως:

  • όλα όσα τρώει και πίνει κάθε μέρα
  • την ημερομηνία, την ώρα και το είδος των πεπτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει
  • οποιαδήποτε φάρμακα παίρνει

Η τήρηση ημερολογίου για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες επιτρέπει να εντοπίσετε μια σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένων τροφών και συμπτωμάτων.

Εάν υπάρχουν ενδείξεις/υποψίες δυσανεξίας, είναι σώφρον να αποφύγετε εντελώς τα αυγά για λίγο και να δείτε εάν τα συμπτώματα υποχωρούν. Εάν επανέλθουν μετά την κατανάλωση αυγών, τότε μάλλον έχετε δυσανεξία.

Πότε να δείτε γιατρό

Η καλύτερη λύση είναι να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν υποψιάζεστε ότι έχετε δυσανεξία στο αυγό. Εκείνος μπορεί να συστήσει εξετάσεις ή μια συγκεκριμένη δίαιτα για να διαπιστώσει εάν τα αυγά ή άλλες τροφές σας προκαλούν πεπτικά προβλήματα.

Πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, κράμπες στο στομάχι ή διάρροια μπορεί να είναι σημάδι άλλων προβλημάτων υγείας. Η συζήτηση με έναν γιατρό για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων υγείας είναι χρήσιμη, εάν αυτά τα προβλήματα είναι συνεχόμενα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει πάντα να αναζητάτε επείγουσα φροντίδα για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως πρήξιμο, δυσκολία στην αναπνοή, κνησμό και κνίδωση, καθώς αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν ταχέως και σοβαρά.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόση πρωτεΐνη έχει ένα αυγό: Τι συμβαίνει όταν μαγειρεύεται

Προσοχή με τα μελάτα αυγά: Τι πρέπει να ξέρετε για λόγους υγείας

Τι συμβαίνει στα αυγά όταν τα ξαναζεσταίνουμε: Πώς να το κάνετε σωστά

Παιδική αλλεργία στο αυγό: Σημάδια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Αυγό: Πόση πρωτεΐνη έχει και πόσες θερμίδες ανάλογα αν είναι βραστό, τηγανητό, ή ομελέτα – Ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι

φωτό: iStock