Πώς να προστατευθείτε από τα επικίνδυνα βακτήρια στα αυγά

  • Ρούλα Τσουλέα
αυγά
Τι συνιστούν τα CDC και ο ΕΦΕΤ. Πως μπορεί να μολυνθούν από βακτήρια τα αυγά. Πρακτικές συμβουλές ασφαλείας.

Τα αυγά είναι μία από τις θρεπτικότερες τροφές, αλλά αν δεν τα διαχειριστούμε και δεν τα αποθηκεύουμε με σωστό τρόπο μπορεί εύκολα να υπονομεύσουν την υγεία μας.

Αυτό αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, προειδοποιώντας πως η μεγαλύτερη απειλή είναι η μόλυνσή τους με το βακτήριο σαλμονέλα.

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που εκ φύσεως ζει στο έντερο των πουλερικών και πολλών άλλων ζώων, και μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα ζώα μέσω των ακαθαρσιών τους.

Το βακτήριο μπορεί εύκολα να μολύνει το τσόφλι των αυγών στο κοτέτσι, αναφέρουν τα CDC. Ωστόσο ο χειρισμός τους δεν αποτελεί συχνή αιτία νόσου, επειδή τα αυγά πλένονται πριν φθάσουν στα καταστήματα τροφίμων.

Το πρόβλημα είναι ότι το βακτήριο μπορεί να φθάσει έως το εσωτερικό των αυγών. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την ανάπτυξη των αυγών μέσα στην κότα, πριν δημιουργηθεί το σκληρό κέλυφός τους.

Αν ένα άτομο φάει ωμά ή μισοβρασμένα αυγά που περιέχουν σαλμονέλα, μπορεί να αρρωστήσει. Αν μάλιστα ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (νήπια και μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες, έγκυοι κ.λπ.) οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

Πώς να προστατευθείτε

Τα CDC έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης:

  • Να αγοράζετε αυγά από καταστήματα και προμηθευτές που τα διατηρούν στο ψυγείο
  • Να τα φυλάσσετε στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου ή χαμηλότερη
  • Να μην χρησιμοποιείτε τα σπασμένα αυγά
  • Να τα μαγειρεύετε έως ότου σφίξει ο κρόκος και το ασπράδι
  • Τα πιάτα που περιέχουν αυγά πρέπει να μαγειρεύονται πολύ καλά. Η εσωτερική θερμοκρασία τους πρέπει να φτάνει τους 74 βαθμούς Κελσίου αν περιέχουν και  κρέας/πουλερικό. Αν δεν περιέχουν, πρέπει να φτάσει τους 71 βαθμούς.
  • Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά και προϊόντα αυγών, ιδίως όταν ετοιμάζετε τροφές που τα περιέχουν ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα. Τέτοιες τροφές είναι η μαγιονέζα, η σος ολαντέζ, η σος για τη σαλάτα του Καίσαρα, το τιραμισού κ.λπ.
  • Να βάζετε σύντομα στο ψυγείο τα έτοιμα αυγά ή/και τα μαγειρεμένα τρόφιμα, εάν δεν τα καταναλώσετε. «Σύντομα» σημαίνει εντός 2 ωρών. Αν όμως κάνει πολλή ζέστη, πρέπει να μπουν στο ψυγείο σε 1 ώρα.
  • Να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας και όλα τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με ωμά αυγά.
  • Να μην δοκιμάζετε ωμή ζύμη από το κέικ, τα κουλούρια ή οτιδήποτε άλλο μαγειρεύετε.

Ειδικά για το Πάσχα

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε μερικές πρακτικές συμβουλές για την προστασία μας τις ημέρες του Πάσχα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ορισμένες που αφορούν τα αυγά. Να ποιες είναι:

  • Όταν αγοράζετε αυγά, να εξετάζετε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία. Οι ενδείξεις αυτές είναι η κατηγορία ποιότητας, το βάρους και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
  • Να μην τα πλένετε πριν τα μαγειρέψετε.
  • Για την καλή συντήρησή τους, να διατηρείτε τα φρέσκα αυγά σε δροσερό χώρο ή στο ψυγείο.
  • Να τοποθετείτε τα βρασμένα σε ξεχωριστό χώρο από τα φρέσκα, εντός του ψυγείου. Πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από την παρασκευή τους και να τα καταναλώνετε εντός μιας εβδομάδας.
  • Για να τα βάψετε, να αγοράζετε μόνο εγκεκριμένες βαφές. Να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες. Να βάφετε μόνο όσα δεν έχουν σπάσει κατά το βράσιμο.

Φωτογραφία: iStock