Που κάνει καλό η απιστία;

  • Iatropedia
Σίγουρα η απιστία δημιουργεί πρόβλημα σε μια σχέση, κυρίως αν γίνει γνωστή αλλά ακόμα και στην περίπτωση που δεν γίνει, είναι πολύ πιθανό να προκαλεί τύψεις και ενοχές. Παρ'ολα αυτά όσοι υποκύπτουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν το φλερτ, την ερωτική συνεύρεση ή ακόμα και τη δημιουργία μιας παράλληλης σχέσης με έναν άλλον άνθρωπο έχουν μεγάλες πιθανότητες να χάσουν πολλά κιλά.

Σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση την οποία πραγματοποίησε μαι ιστοσελίδα γνωριμιών για παντρεμένους ανθρώπους, έδειξε ότι οι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες που συμμετείχαν, αλλά και το 62% των γυναικών δεν δίστασαν να παραδεχθούν ότι άρχισαν να χάνουν κιλά όταν διατηρούσαν εξωσυζυγικές σχέσεις.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι άπιστοι άνδρες δήλωσαν πως κατά μέσον όρο έχασαν τρία κιλά, ενώ οι άπιστες γυναίκες πέντε κιλά.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης δεν φάνηκε να προκαλούν προβληματισμό στους επιστήμονες οι οποίοι ισχυρίζονται πως υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους η απιστία θα μπορούσε να ευνοεί το αδυνάτισμα.

Χαρακτηριστικά ο δρ Κρεγκ Τζάκσον, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ δήλωσε πως « η απιστία ασκεί τρομερή ψυχική πίεση σε όποιον την κάνει. Τα ψέματα, η προσπάθεια να κρυφτεί, ο αγώνας να μην γίνει αντιληπτή η άπιστη συμπεριφορά, προκαλούν έντονο στρες – και το στρες επηρεάζει με πολλούς τρόπους τον οργανισμό».

«Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, ο οργανισμός παράγει ορμόνες του στρες, δηλαδή αδρεναλίνη και κορτιζόλη, ο καρδιακός παλμός και η αναπνοή επιταχύνονται, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται και ανεβαίνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευεξίας, στον εγκέφαλο. Όλ’ αυτά καίνε θερμίδες» προσθέτει.

Την ίδια στιγμή αναφέρουν οι ειδικοί κατά την διάρκεια των παράλληλων σχέσεων αλλάζουν και οι συμπεριφορικές αλλαγές που κάνουν όσοι αρχίζουν μία εξωσυζυγική σχέση. «Κατ’ αρχήν όταν κάποιος αρχίζει μια σχέση θέλει να φαίνεται πιο επιθυμητός από ποτέ, οπότε ασύνειδα σχεδόν αρχίζει να προσέχει την εμφάνιση και την διατροφή του.»

Ταυτόχρονα για να μην αποκαλυφθεί η σχέση πρέπει να εξακολουθήσει να κάνει ό,τι έκανε συν να βρίσκει χρόνο για τη νέα σχέση – συνεπώς ο χρόνος για φαγητό περιορίζονται δραστικά.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι άπιστοι συχνά είναι άνθρωποι που έως πρότινος δεν έκαναν και πολύ συχνά σεξ – και η αύξηση της συχνότητάς του από μόνη της καίει περισσότερες θερμίδες».

Από την άλλη παλαιότερη μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απιστία είναι επιζήμια για την καρδιά των ανδρών, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα. Αντίθετα, ο ευτυχισμένος γάμος φαίνεται πως δρα προστατευτικά.