Το δώρο των φυτών στην ψυχική υγεία μας

  • Iatropedia newsroom
φυτά
Έρευνες έχουν συσχετίσει την παρουσία τους με πολλαπλά οφέλη για την ψυχική υγεία

Οι γιορτές είναι η εποχή των δώρων. Και ένα από αυτά, αν και, πιθανότατα, όχι το πιο συνηθισμένο αυτές τις μέρες, είναι τα φυτά. Ένα δώρο που, όμως, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό με πολλούς τρόπους για την ψυχική υγεία μας.

Το φυτό ως μεταφορά

Η ψυχοθεραπεύτρια Jennifer Gerlach, βλέπει τα φυτά ως ανάλογο για τη φροντίδα και την ευεξία. Όπως ένα λουλούδι χρειάζεται νερό και ήλιο, έτσι κι εμείς έχουμε τις δικές μας ανάγκες, σημειώνει. Το να συμβαδίζουμε με τις απαιτήσεις ενός άλλου ζωντανού όντος μπορεί να μας υπενθυμίζει τις δικές μας.

Η ίδια έχει χρησιμοποιήσει φυτά και στη θεραπεία.

Είναι μια απλή, αλλά ισχυρή μεταφορά, λέει. Όπως το φυτό χρειάζεται νερό και φως, έτσι και εμείς έχουμε ανάγκες. Οι προκλήσεις που παρουσιάζει, όπως το να φροντίσουμε να το προσέχει κάποιος όταν λείπουμε, μας υπενθυμίζει πώς οι ανάγκες μας εξακολουθούν να έχουν σημασία, ακόμη κι όταν η ικανοποίησή τους μπορεί να είναι δύσκολη.

Όμως, εάν του δώσεις αυτό που χρειάζεται, το φυτό μπορεί να ανθίσει.

«Το να βλέπω αυτό να συμβαίνει μου έχει δώσει χαρά. Ακριβώς όπως αισθάνομαι χαρά βλέποντας άλλους ανθρώπους να ευδοκιμούν και να προχωρούν», λέει.

Περιβάλλον, ενσυνειδητότητα και χαρά

Πέρα από τη μεταφορική σημασία τους, τα φυτά εσωτερικού χώρου προσθέτουν και κυριολεκτικά ζωή σε ένα δωμάτιο. Μια μελέτη σε μαθητές δημοτικού στην Ταϊβάν διαπίστωσε ότι οι μαθητές ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο άνετα και φιλικά όταν προστέθηκαν έξι φυτά εσωτερικού χώρου σε μια τάξη. Άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι η παρουσία πρασίνου συσχετίστηκε με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ των ατόμων στην Κίνα κατά τη διάρκεια της κρίσης της COVID-19 και των αντίστοιχων καραντινών.

Τα φυτά του σπιτιού ενθαρρύνουν επίσης στρατηγικές ευεξίας, όπως η επίγνωση και η απόλαυση ενός πράγματος. Η ομορφιά των φυτών λειτουργεί καταπραϋντικά αισθητηριακά. Επίσης, ο χρόνος που απαιτείται για τη φροντίδα ενός φυτού είναι, ουσιαστικά, χρόνος εξάσκησης δεξιοτήτων, όπως η ενσυνειδητότητας, καθώς με το πότισμα, για παράδειγμα, ο άνθρωπος επικεντρώνεται σε μία μόνο δραστηριότητα. Μπορεί επίσης να αποτελέσει πρακτική άσκησης και άλλων δεξιοτήτων, όπως η ρύθμιση των συναισθημάτων.

Η κηπουρική έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς ασθενείς. Και παρόλο που τα αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά της είναι μικτά, τουλάχιστον μία μετα-ανάλυση έδειξε πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία και καμία βλάβη από τη χρήση της.

Είναι αυτονόητο ότι τα φυτά δεν είναι τα καλύτερα δώρα για όλους, ειδικά για τους φίλους που έχουν αλλεργίες. Κάποιοι άλλοι, όμως, θα είναι ευγνώμονες για την παρουσία τους στη ζωή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χριστουγεννιάτικο θαύμα: Γυναίκα με δύο μήτρες γέννησε δίδυμα

Προσοχή στο καρδιακό σύνδρομο των γιορτών – Πού οφείλεται

5 συμβουλές για να μην πάρουμε βάρος φέτος τις γιορτές